Foto: siisa
Občas si doprajem aj hamburger, chickenburger, fishburger alebo cheeseburger. Aj keď som ešte o kvásku ani nechyrovala, vadila mi tá žemľa vyrobená na americký Zobraziť celý popisObčas si doprajem aj hamburger, chickenburger, fishburger alebo cheeseburger. Aj keď som ešte o kvásku ani nechyrovala, vadila mi tá žemľa vyrobená na americký spôsob. Proste s tou ich sladkou chuťou. Po niekoľkých pokusoch vytvoriť to správne cesto, sa to konečne podarilo. Takto to chuti mne. S receptom na kváskové hamburgrové žemle sa chcem podeliť aj s vami. Dúfam, že bude chutiť aj vám.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: k odloženému kvásku z chladničky čo je tak 1-2 PL pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
- 2
Ráno si uvaríme v šupke stredne veľký zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy od robota dáme kvások. Pridáme aj ostatné ingrediencie okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy. Necháme pol hodinu odpočívať. Ja celú misu s cestom vložím do igelitovej tašky a ušká zaviažem. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme hodinu postáť. Na začiatok odporúčam postupovať presne podľa receptu, aby sme videli ako to má vyzerať. Jasné, že môžeme múku použiť aj špaldovú, alebo akú len chceme, ale musíme si byť vedomí toho, že cesto sa potom môže úplne inak správať a žemle sa nám nemusia vydariť. Je na každom či bude experimentovať.
- 3
Po hodine cesto krátko premiesime, na doske zľahka vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme veľkou okrúhlou vykrajovačkou vo veľkosti, aké veľké žemle chceme. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Necháme asi tak 1-2 hodiny kysnúť. Kým nám zdvojnásobia veľkosť.
- 4
Tesne pred pečením ich postriekame rozprašovačom studenou vodou a dáme piecť na 200 °C na 30 minút. Ak by nechytali farbu, treba ich aj medzi pečením postriekať. Necháme na mriežke vychladnúť.
- 5
Takto vyzerajú na reze.
- 6
A takto vyzerá môj fish-burger.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem :) A mne by teraz bodla tá paštéta....viem si živo predstaviť taký paštétoburger :D Urobíme výmenný obchod :)
Ďakujem veľmi pekne, s tým časom to poznám :)
Milá Monty469 , ani nevieš ako by si ma potešila.♥ Skús a uvidíš či ti to bude chutiť, veď ak nie....tak nič sa nedeje. Vrátiš sa do zabehnutých koľají :) ♥
Milá @Haji , moc, moc ti ďakujem.....za všetko ♥ aj ja tebe želám pekný večer ♥
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu :)
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu a aj za podporu :) ♥
Ďakujem, určite sa vydaria :)
uložené už v kk.
asi ťažšie chápem, tak sa spýtam.
v bode č. 1. - odoberieš z kvásku z chladničky na rozkvas 2 až 3 PL, zvyšný putuje späť do chladničky. Ten zvyšný kvások dávaš do chladničky nedokrmený???
v bode č. 2 - spravíš 300 gramov rozkvasu, do cesta ide 200 gramov a čo spravíš s tými 100 gramami, čo zostane?
vopred dakujem za odpoved :-)
Milá @Veronika , vždy mávam v chladničke viac kvásku ako 2 - 3 PL. Preto si z kvásku z chladničky len odoberiem. Zvyšný zostáva v chladničke. Kontrolujem si ako dlho tam je. Dôležité je vedieť , že ho teba 1x za týždeň prikŕmiť. Do cesta ide 200 g, tak si môžeš rozkvasiť presne. Zvyšný kvások ktorý zostane z rozkvasu používam napr.na lievance. tak si ho uskladním v inom pohári . Ale pokojne nemusíš. Môžeš si presne rozkvasiť. Ale toto ty určite poznáš, lebo si myslím, že si lepšia kváskovačka ako ja a určite dlhšie kváskuješ ako ja. Ďakujem za komentár.
No krása ! Ty si rodená kváskarka ;) Máš môj obdiv , lebo na prvýkrát takéto výsledky, to klobúk dolu ! Zachvíľu budem ja od teba rady potrebovať .
Wááu.Ako z obchodu,ale chuťovo sa určite nedajú porovnať.Od ktorej si hore?Od piatej?Všetko stíhaš.No darmo,ranné vtáča ďalej doskáče.
Krásná práce, nádherně očičkové žemel, moc se ti povedly! Tleskám!
♥ Woooooooooooow, @Monty , hňeď by som si dala. No jednoducho úžasné, si žena činu ! Gratulujem si ! ♥
A ja ďakujem tebe milá @Zulina9 , že si recept vyskúšala a pridala aj pekné foto :)
foto sa mi zatial nepodarilo vložiť...
nech sa darí:)
Pokojne nám pošlite fotografiu mailom na redakcia@varecha.sk , pokúsime sa Vám pomôcť vložiť ju do komentára. Veselý Silvester!
Som rada, že si vyskúšala a že chutilo. Ďakujem za odozvu a veľa šťastia v Novom roku :)
/vdaka redakcia Varechy:)/
Vašu fotografiu sme otočili:
No teda, prekrásne ich máš ! Ďakujem za foto, potešila si ma. Nech sa darí :)
Woooow, nemám slov milá @Staja , máš ich neskutočné !!! Ďakujem za milý komentárik ♥ Veľmi si ma potešila, že si pridala aj foto. Nádhera ♥
Tak tie sú špicové.
Máš ich nádherééé, nadýchané, samá dierka. Klobúk dole ! Vidieť, že tvoj kvások fantasticky pracuje. Vďaka za vyskúšanie a aj za krásne fotečky . Vidím, že varíš a pečieš s radosťou ;)
Pěkné fotečky.
P.S. Jeden by se kousl, než se načte koment, či koment s fotem pod recept.
Krásne sa ti vydarili. Teším sa.
Prepáč, že až teraz reagujem. Tvoj komentár ma veľmi potešil. A tie burgre máš parádne. Držím palce pri kváskovaní. Aj keď teda za dva roky je z teba určite veľká odborníčka kvásková. Pekný večer.
Teším sa, že si siahol opäť po tomto recepte, a že chutí. Vidím, že ťa kváskovanie stále baví a ani sa nečudujem. Prajem, nech sa darí. Vďaka za pekné foto a milý komentár.