Domáce hubové tagliatelle (fotopostup)

fvoros - fotkafvoros, 12. februára 2015
Domáce hubové tagliatelle (fotopostup)
Foto: fvoros

Recept na domáce cestoviny je pomerne jednoduchý. Trochu som ich vylepšil, aby boli aj samotné cestoviny zaujímavejšie svojou chuťou, vôňou aj farbou. Práca so strojčekom Zobraziť celý popisRecept na domáce cestoviny je pomerne jednoduchý. Trochu som ich vylepšil, aby boli aj samotné cestoviny zaujímavejšie svojou chuťou, vôňou aj farbou. Práca so strojčekom na cestoviny si vyžaduje trochu prax, tak prikladám aj jeden z možných postupov.

8
porcií
60 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ČL
5 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetky suroviny. Recept si vyžaduje predprípravu už v čase sezóny kedy rastie Bedľa vysoká/jedlá. (Samozrejme je možné použiť aj iné druhy. Bedľa má po vysušení intenzívnu chuť aj vôňu. Navyše ich nie je problém v lese zbadať.) Pokrájané a vysušené huby (výborné sú aj stonky) a stačí namlieť na mlynčeku na kávu na jemný prášok. Mlynček na mäso, mak alebo nejaký iný mixér si s tým neporadí. Dobré preosiať cez jemné sitko a väčšie kusy znovu prehnať mlynčekom. Je potrebné aby bola konzistencia ako hrubá múka. Väčšie kusy by spôsobili, že sa budú jednotlivé slíž zle oddeľovať, lebo strojček na cestoviny nedokáže prerezať/oddeliť tvrdé kusy. Na viacerých miestach tak ostanú cestoviny spojené. Je to otrava ich po jenom oddeľovať.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Ešte potrebné vybavenie. Dnes je možné za pomerne nízku cenu kúpiť takýto strojček. Pomôže nám to dokonale vypracovať cesto a aj narezať cestoviny na požadovanú hrúbku. Ďalšie pomôcky sú drevené kolíky. Približne metrové tenučké guľatiny dreva ktoré je možné dostať napr. v Hornbachu pri spojovacom materiály za pár centov. Alebo nejaké bambusové kolíky čo sa dávajú do kvetináčov. Existuj aj rôzne stojany na sušenie cestoviny, ale toto bohato postačí a je to skladné.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame suché suroviny a pridáme vajíčka. Zmiešame to do pevnej hmoty. Treba nechať odstáť aspoň 30 min., aby sa vajíčko vsiaklo do múky. Potom cesto ešte trochu popracujeme. Je to dosť tuhé, tak stačí dlaňou postláčať a prekladať. Pomer surovín je len orientačný. Každé vajíčko je inak veľké a aj v múke môže byť rozdiel. Cesto by sa nemalo lepiť na stôl. V takom prípade treba zapracovať ešte trochu múky pridávať po cca 20g. Ak by sme to s múkou prehnali môžeme pridať olej. Cesto nemusí byť dokonale vymiešané to už necháme na strojček. Preto ani nepoužívam kuchynského robota. Predválkané cesto rozdelíme. Pri tomto pomere surovín na približne sedem podobných časti, ktoré trochu rozvaľkáme na oválne placky, aby to strojček ľahšie zobral. (Zo začiatku sa moc hrubé kusy zle točia a cesto sa rozpadá). Pri zorválkaní sa aj lepšie ukáže konzistencia vo vnútri. Ak sa to už teraz lepí na valček či stôl bude lepšie to ešte spojiť a zapracovať tam viac muky.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Strojček je dobré poriadne upevniť na kraj stola. Budeme neskôr používať obe ruky, tak aby sme nemuseli strojček pridržiavať. Malo by to byť na kraji stola tak aby mohlo cesto visieť dole ako bude vychádzať von. Je dobré mať pod stolom čisto pre prípad, že sa časť cesta dotkne zeme. Začneme s nastavením strojčeka na hodnotu 1. Vložíme cesto a točíme len dopredu konštantnou rýchlosťou, akou nám to sily a stabilita stola dovoľujú. Po prvom kole to ešte stále nebude nič moc. (Cesto sa prelisovalo, tak skontrolujeme stred či sa lepí. Ak áno tak na stôl alebo do nádoby dáme múku a z oboch strán tam placku pritlačíme) Placku preložíme, tak aby najviac nepravidelné strany boli preložené dovnútra. Tak si už chystáme budúci finálny tvar. Tento krok opakujeme aspoň 5x. Ak sa to stále lepí a je potrebné pridávať múku, tak ešte 5x od kedy sme pridali posledne múku aby sme ju do cesta zapracovali. Ak má placka už jemnejšiu textúru je možné skúsiť ju jemne preložiť. Keď sa dá znovu bez deformácie rozdeliť, tak už nepotrebujeme viac muky. Mali by sme placku prekladaním a lisovaním dotvarovať do tvaru: kedy bude zaberať 1/3 - 2/3 šírky strojčeka. Zvyšovaním nastavenia/zmenšovaním otvoru sa bude cesto ešte rozširovať. Ak by bolo už teraz moc široké, tak sa budú kraje trochu deformovať keď sa vytlačia po okraj. -konce nemusia byť úplne zarovnané. Nevadí ak nebudú cestoviny rovnako dlhé.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Prepneme na nastavenie 2 a prelisujeme. Už múku nepridávame. Tá by už ostala len na povrchu. Všade sa to sype a len by to robilo bordel. Navyše múka na vrchu po usušení nevypadá dobre. Neviete či to je plesnivé alebo len od múky. Vychádzajúce cesto neťahajte nechajte ho volne visieť dole. Ťahaním sa robia na ceste priečne pásiky a cesto je tak náchylné na trhanie. Pridržiavajte v otvorenej dlani cesto ktoré vchádza dnu. Korigujte smer aby vchádzalo rovno. Druhou rukou točíte kľuku. Po každom jenom prelisovaní prenastavíte hodnotu až sa dostanete na hodnotu 5. Pri 4 až 5 je dobré ku koncu cesto pridržiavať, tak že si to v polovine prevesíte v dlani, aby sa vlastnou váhou moc neťahalo. Pridané huby trochu zhoršujú pevnosť cesta. Ak by sa vám výsledok nepáčil, tak môžete preložiť a vrátiť sa na nastavenie 2. Pripadne úplne pokrčiť a 2x zarovnať na nastavení 1.

  6. 6

    Cesto by malo byť dlhé a do šírky by malo zaberať väčšinu plochy lisu. Nie je dobré mať moc dlhé pásy. Môžete ich aj skrátiť na polovicu. Keď to je moc dlhé, tak sa s tým zle manipuluje a aj z taniera sa to zle loví. Ak to pomiešate s omáčkou, tak sa to aj zle servíruje. Cesto máme tak už len nasadíme nadstavec na krájanie do ktorého prehodíme aj kľuku. Cesto držíme prevesené v dlani a rovno púšťame do lisu jeden koniec cesta. Niekedy treba trochu pomôcť prstom aby cesto zapadlo medzi nože. Necháme prebehnúť približne polovinu cesta, ktoré necháme volne padať na stôl. Ak sa cesto nelepí nebude problém jednotlivé slíže oddeliť. Nepokrájanu časť položíme a necháme visieť, budeme potrebovať obe ruky. Teraz prevlečieme paličku medzi cestom a strojčekom. S paličkou cesto mierne potiahneme do strany od strojčeka, tak aby sme si spravili miesto na druhú polovičku cesta. Snažíme sa cesto moc neťahať ani nestláčať, aby sa nespojilo.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Paličku zatlačím, tak aby nebránila kľuke v pohybe a zároveň aby palička ostala pod už pokrájaným cestom. Znovu podržím cesto a spúšťam do krájacieho lisu aj druhú polovinu. Ak už je cesto pokrájané, tak stačí len zodvihnúť paličku a všetky cestoviny by mali ostať na paličke. Čo popadá vrátime a moc krátke kusy dáme rovno do nádoby kde to budeme skladovať. Krútením paličky je možné doladiť cestoviny, aby boli prevesené približne cez stred. Tie čo sú moc na kope môžeme porozdeľovať po paličke a povyrovnávať. Paličku položíme medzi operadlo stoličky a stôl. Zatiaľ môžeme robiť ďalšiu várku. Za približne 10-20 min už budú dosť suché na to, aby sa nezlepili a bolo ich možné ešte tvarovať. (Po hodine sa už moc lámu) Môžeme ich opatrne poukladať/zvinúť do sáčku či do krabice s uzáverom. Balím to ako jednotlivé várky/porcie, lebo po usušení sa to nebude dať bez poškodenia rozdeliť. Uskladňujem to v chladničke. Do približne dvoch týždňov to vždy spotrebujem alebo podarujem, tak ani neviem akú to má záruku. Po trochu praxe sa dá za pol hodinu spraviť viac ako kilo cestovín. Ak trafíte dobre pomer surovín na začiatku, že sa cesto nebude lepiť, tak potom to už ide pomerne rýchlo.

    Domáce hubové tagliatelle (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pripravené cestoviny sa varia v slanej vode len 4 min. a hneď treba zliať vodu. Hotové cestoviny pomiešame s napr. hubovou omáčkou pridáme olivy, parmezán .... Dobré konzumovať hneď. Mikrovlnka to dosť znehodnotí. Už nebudú na skus. Voda po varení cestovín obsahuje dosť živín aj chutí a je možné trochu pridať do omáčky na cestoviny alebo použiť aj na nejakú polievku namiesto vývaru či umelého bujónu. Suroviny sú v hodnote približne 1,5€ ale výsledok je neporovnateľný s cestovinami, ktoré chrlia stoje. Pridajú tam všetko možné len aby znížili výrobné náklady. A výsledok je že sú buď moc tvrdé, alebo ako blato. Nie je možné ich pripraviť na skus. A ešte marketing postavia na tom, že sú bezvaječné. Jasne vaď bez vajec by bola hodnota len 0,3€. (Necelé vajíčko na porciu ešte nikoho nezabilo.) Tu viete aké suroviny ste do toho dali. A ak ste pri príprave moc nenadávali, tak aj nejaká dobrá energia v tom jedle ostala. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

kukulienka71
veľmi podrobný, dobrý opis. Hubové cestoviny sú super nápad, aj tie paličky sa mi páčia. Zaslúžene 5*
miskam
Domace rezance nic nenahradi. Vie to kazda talianska gazdinka, a vedeli to aj tie slovenske...:) A ten hubovy prasok *****. Grazie mille :o)
sovka62
Huby nejem, len odhadom si myslím, že tagliatelle budú dobré. Len by som ich nesušila, ale pripravila vždy čerstvé, vtedy sú cestoviny najchutnejšie.
Chcem sa vyjadriť k strojčeku, som rada, že si predviedol, ako dobre sa s ním pracuje. Vrele doporučujem každému, kto tak ako ja už nevládze vaľkať husté cesto. Ja mám lacný z Lidla, spočiatku sme sa zoznamovali a experimentovali, aby sme sa dozvedeli, čo chcem ja od neho a čo je on ochotný zvládnuť. Už dlho sme priatelia, spolupracujeme vzorne. Chvíľu trvalo, kým som našla spôsob ako presušiť hotové pláty cesta, lebo musia byť akurát, aby sa nedrobili, ani nelepili. Skúšala som ich prevesovať cez palice, ale stredy (tie opreté o palicu) ostali suché, konce tiež a medzitým bolo cesto príliš mäkké. Teraz si naprestieram utierky, pláty na ne uložím, počkám ma. 5 minút a krájame. Ide to ako po masle. Odkedy ho mám, slížiky do polievky sú vždy v zásobe a ostatné robím vždy čerstvé podľa potreby.
1x dvorka
fvoros
áno rozhodne najlepšie sú hneď čerstvé. Rovno z paličky do veriacej vody. Vždy spravím viac a potrebujem to nejak rozumne uskladniť. Nechám trochu usušiť v nádobe a potom to dám do chladničky.
evusik
ja mám tiež takýto strojček na cestoviny a musím potvrdiť, že práca s ním je šikovná... ty si to dopodrobna opísal a musím povedať, že ja to robím presne ako ty, zrejme sa časom človek dopracuje k rovnakému výsledku... len tie paličky nepoužívam, nechám presušiť na utierke a rovno dám variť, alebo usuším a odložím do krabice...
najbližšie vyskúšam, dokonca aj ten hubový prášok mám z vlastných nasušených hríbov, my ho používame napr. do praženice :-)
afataga
paradne a k tomu hubova omacka bez bambina, super, isto by sa mohol pouzit aj prasok z inych hub, no ale teda ty mas svatu trpezlivost :-)
havino
vdaka za inšpiráciu na cestoviny, farba no, nie som zvyklá, robila som už aj paradajkové s chilli, ale vôňa týchto, už teraz ked sa sušia, som k nim privoňala, super hubová, mám prášok z viac druhov hríbov,aj z bedli, ale suchohríb prevláda a ten aj vonia pekne, som zvedavá na výsledok z varenia, smotanová jemne hubová omáčka bude



amelie
NEUVERITEĽNÉ... oplatilo sa dať si námahu:-) asi by sa dali použiť aj iné huby, však? nemyslím šampiňony... 10 hviezdičiek...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia