Domáca pizza

mony26 - bez fotkymony26, 13. apríla 2021
Domáca pizza
Foto: mony26
2-3 ks
porcie

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
2 ČL
1 ČL
250 ml vlažné
10 g
Paradajkový základ:
5 ks
1 ČL
2 PL
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame vlažné mlieko s cukrom a droždím. Necháme vzísť kvások (trvá to asi 5 - 10 minút). Ak použijete sušené droždie tak ako ja, kvások nemusíte robiť, ale ja som ho aj tak spravila (droždie stačí prisypať k múke a premiešať, v tomto prípade pridáte vlažné mlieko a trochu cukru priamo k múke). V druhej miske zmiešame múky so soľou, pridáme olivový olej a kvások. Cesto poriadne vymiesime, môžeme vymiesiť rukou ako ja, alebo kto chce mixérom. V prípade potreby pridáme vlažné mlieko alebo múku, až kým cesto nie je pružné a nelepí sa na okraje misky.

  2. 2

    Následne cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste (asi 25 - 30 minút).

  3. 3

    Bochníček prenesieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 2 alebo 3 časti, ešte raz premiesim (podľa toho, v akých formách sa chystáte piecť), poprášime múkou a necháme ešte 15 minút kysnúť.

  4. 4

    Paradajkový základ: Paradajky oblanšírujeme, olúpeme a dáme povariť bez šupky na cca 10 minút. Keď sú paradajky mäkké, dáme ich do misky, pridáme bazalku, troška soli a kto ma rád tak ako ja pridá ešte zo 2 strúčiky cesnaku. Vymixujeme tyčovým mixérom, aby vznikla hladká paradajková zmes.

  5. 5

    Každý bochníček cesta vyvaľkáme. Potrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Okraje pizze potrieme olivovým olejom, ktorý sme zmiešali s prelisovanými strúčikmi cesnaku.

  6. 6

    Pizzu vložíme do vyhriatej rúry na plný výkon a pečieme 10 minút ak máte tenké cesto, v prípade hrubšieho cesta približne 15 minút. A domáca pizza je hotová.

Diskusia k receptu

marienka44
V rozpise surovín chýba množstvo ol. oleja. Práve sa chystám urobiť takto cesto a mám stopku.
Nie je veľa 10 g sušených kvasníc? Toľko by som dala čerstvých.
silvia60
Zaujímavé je to miešanie dvoch druhov múk. Ja tak robim cesto na báleše. Na pizzu som zatiaľ dávala len hladkú, pripadne hladkú špaldovú. Vyskúšam aj po
tvojom. Paradajkový základ robím z pasírovaných paradajok. Ake keď budú čerstvé zo záhrady, prečo neskúsiť aj takto. Inak krásne foto 👍
mony26
Vyskúšaj to zmiešanie 2 múk . :) úžasne to je :P odporúčam ;) a úplne iná chuť keď máš čerstvý paradajkový základ . :) ďakujem ;)
mony26
@marienka44 (14.4.2021 14:04)

2PL oleja :) upravým to :) niej e to veľa ja takto robím stále :)
skotova
Pizzu miluji, když ji nemám 14 dní, jsem už celá nesvá. Já také míchám mouku, většinou mám s označením 0 a přidávám i trochu semoliny. Ty dvě polévkové lžíce olivového oleje přidávám do těsta místo na těsto. Pizza na obrázku vypadá moc jedle.
bugout
Ja som mal vždy problém, že omáčka bola aj po upečení veľmi "mokrá". Tak som začal trochu inak. Korpus aj s omáčkou na cca desať minút na max výkon, doobložím (v poslednom čase je moja top kombinácia ančovičky, kapary, olivy a mozzarella) a šupnem nazad pod gril na pár minút, to vyslovene sledujem v akom stave je syr... A musím sa zasa raz priznať, že vždy skúšam iné cesto a nikdy nie som spokojný, takže skúsim aj toto. Akurát to droždie ma zaskočilo to je zhruba jeden a pol sáčku, nie? Teda aspoň ja mám sáčky 7g. A v poslednom čase som za zamiloval do neapolskej pizze, ale k tomu sa doma neviem ani priblížiť (zatiaľ....)