Foto: mony26
porcie
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
250 ml vlažné |
|
10 g |
|
Paradajkový základ: | |
5 ks |
|
1 ČL |
|
|
|
2 PL |
|
4 strúčiky |
|
Postup
-
1
V miske zmiešame vlažné mlieko s cukrom a droždím. Necháme vzísť kvások (trvá to asi 5 - 10 minút). Ak použijete sušené droždie tak ako ja, kvások nemusíte robiť, ale ja som ho aj tak spravila (droždie stačí prisypať k múke a premiešať, v tomto prípade pridáte vlažné mlieko a trochu cukru priamo k múke). V druhej miske zmiešame múky so soľou, pridáme olivový olej a kvások. Cesto poriadne vymiesime, môžeme vymiesiť rukou ako ja, alebo kto chce mixérom. V prípade potreby pridáme vlažné mlieko alebo múku, až kým cesto nie je pružné a nelepí sa na okraje misky.
- 2
Následne cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste (asi 25 - 30 minút).
- 3
Bochníček prenesieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 2 alebo 3 časti, ešte raz premiesim (podľa toho, v akých formách sa chystáte piecť), poprášime múkou a necháme ešte 15 minút kysnúť.
- 4
Paradajkový základ: Paradajky oblanšírujeme, olúpeme a dáme povariť bez šupky na cca 10 minút. Keď sú paradajky mäkké, dáme ich do misky, pridáme bazalku, troška soli a kto ma rád tak ako ja pridá ešte zo 2 strúčiky cesnaku. Vymixujeme tyčovým mixérom, aby vznikla hladká paradajková zmes.
- 5
Každý bochníček cesta vyvaľkáme. Potrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Okraje pizze potrieme olivovým olejom, ktorý sme zmiešali s prelisovanými strúčikmi cesnaku.
- 6
Pizzu vložíme do vyhriatej rúry na plný výkon a pečieme 10 minút ak máte tenké cesto, v prípade hrubšieho cesta približne 15 minút. A domáca pizza je hotová.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nie je veľa 10 g sušených kvasníc? Toľko by som dala čerstvých.
tvojom. Paradajkový základ robím z pasírovaných paradajok. Ake keď budú čerstvé zo záhrady, prečo neskúsiť aj takto. Inak krásne foto 👍
2PL oleja :) upravým to :) niej e to veľa ja takto robím stále :)