Pizza

Domáca pizza

Autor receptu: mony26

2-3 ks
porcie

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame vlažné mlieko s cukrom a droždím. Necháme vzísť kvások (trvá to asi 5 - 10 minút). Ak použijete sušené droždie tak ako ja, kvások nemusíte robiť, ale ja som ho aj tak spravila (droždie stačí prisypať k múke a premiešať, v tomto prípade pridáte vlažné mlieko a trochu cukru priamo k múke). V druhej miske zmiešame múky so soľou, pridáme olivový olej a kvások. Cesto poriadne vymiesime, môžeme vymiesiť rukou ako ja, alebo kto chce mixérom. V prípade potreby pridáme vlažné mlieko alebo múku, až kým cesto nie je pružné a nelepí sa na okraje misky.
  2. Následne cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste (asi 25 - 30 minút).
  3. Bochníček prenesieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 2 alebo 3 časti, ešte raz premiesim (podľa toho, v akých formách sa chystáte piecť), poprášime múkou a necháme ešte 15 minút kysnúť.
  4. Paradajkový základ: Paradajky oblanšírujeme, olúpeme a dáme povariť bez šupky na cca 10 minút. Keď sú paradajky mäkké, dáme ich do misky, pridáme bazalku, troška soli a kto ma rád tak ako ja pridá ešte zo 2 strúčiky cesnaku. Vymixujeme tyčovým mixérom, aby vznikla hladká paradajková zmes.
  5. Každý bochníček cesta vyvaľkáme. Potrieme paradajkovým základom a obložíme podľa chuti. Okraje pizze potrieme olivovým olejom, ktorý sme zmiešali s prelisovanými strúčikmi cesnaku.
  6. Pizzu vložíme do vyhriatej rúry na plný výkon a pečieme 10 minút ak máte tenké cesto, v prípade hrubšieho cesta približne 15 minút. A domáca pizza je hotová.