Dolnozemská sárma

Autor receptu: radox1

Tento recept je mojej starkej,(dolnú zem obývali presídlení slováci,preto dolnozemská)ktorá túto sármu vždy pripravovala na Vianoce,ale tak isto nesmela chýbať ani na zabíjačkách-zarobené klobásové mäso sa vždy odoberalo na varenie sármy.Prípravu som prispôsobil mojej metodike varenia.

5-7
porcií
30-40 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové pliecko najlepšie prerastené tukom(dobre je pridať aj bôčik)nakrájame na kocky a zomelieme na mlynčeku so šajbou s väčšími otvormi.Pomleté mäso osolíme,pridáme koreniny,prelisovaný cesnak,čast mletej papriky-asi jednu čl, premytú surovú ryžu,dobre premiešame a necháme min.hodinu odstáť.Medzitým celú hlávku ponoríme do vriacej vody na 10 minút,listy postupne rozoberieme,ktoré neskôr naplníme mäsom a dobre zavinieme,čiže boky zahneme do vnútra,následne stočíme a utesníme.Kto má naložené celé listy spolu s kapustou v sude,tak ten vyhral.
  2. V širokom hrnci na br.masti podusíme na najmenšie kocky nakrájanú cibuľu do sklovita,pridáme hustý pretlak a restujeme do vyčírenia masti-vyrestovaný pretlak dodá špecifickú chuť,pridáme mletú papriku a necháme ju v masti vyluhovať,ale hrniec stiahneme nabok od tep.zdroja.Následne vložíme polovicu kyslej kapusty,zamiešame,na ňu poukladáme vedľa seba na tesno všetky sármy,a navrch navrstvíme zbytok kapusty.Zalejeme rajčinovou šťavou, dolejeme vodou,prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry 150° na 2 hodiny.Výhoda prípravy v rúre je v tom,že to neprihorí (aby sa sármy nerozbili sa obsah nemieša)a netreba to sledovať.My to servírujeme namiesto kapustnice,čiže s dostatočným množstvom štavy,k tomu dobrý chlebík,a ja si na vrch ešte pridám kopček kyslej smotany. Dobrú chuť.