Jablkový koláč
Jablkový koláč

Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 14. augusta 2019
Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept)
Foto: siuuu

Okrem marhúľ a fíg sa nám toho roku takmer nič neurodilo - sliviek toľko, že ani na koláč nebude a rovnako jabĺk - nebude Zobraziť celý popisOkrem marhúľ a fíg sa nám toho roku takmer nič neurodilo - sliviek toľko, že ani na koláč nebude a rovnako jabĺk - nebude ani jedna bednička na zimu. Ale na tieto úžasné kysnuté voňavé jablkové slimáky sa vždy pár kusov musí nájsť. Je to ten najlepší kysnutý koláč, ktorý som jedla - dokázala by som ho celý pokojne zjesť aj sama.

25-30
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
2 šálky
1/2 šálky
1/2 šálky
4 a 1/2 šálky
1 balenie
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
Náplň:
1/2 šálky
3 PL
1 PL
3/4 šálky (rozpustené)
1-2 ks väčšie
Karamelová omáčka:
100 g
1 šálka (ideálne Muscovado)
1 PL
2 PL
2 PL (nemusí byť)
3-4 ks




Postup

  1. 1

    Hrnček som použila 250 ml, suroviny boli merané asi 1 cm pod horný okraj. Na cesto v menšom hrnci zahrejeme mlieko, cukor a olej, miešame kým sa cukor nerozpustí. Do misy dáme 4 šálky múky (1/2 šálky odložíme), droždie a pridáme vlažnú mliekovú zmes. Vymiešame cesto a prikryté necháme hodinu až hodinu a pol kysnúť. Po uplynutí času pridáme zvyšnú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, premiesime a necháme znovu stáť, pokiaľ si nepripravíme omáčku a náplň.

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na omáčku v panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme cukor, maslo, sirup a calvados (ja som dala trocha rumu - ale nemusí sa dať nič), miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí - rozhodne odporúčam cukor Muscovado, ktorý má úžasnú chuť, ja ho kupujem v bio predajni. Zmes nalejeme do pekáča (ak použijete otváraciu formu, odporúčam pod ňu v rúre dať papier na pečenie, pretože omáčka trocha pretekala). Na omáčku rovnomerne navrstvíme očistené a na maličké kúsky pokrájané jablká.

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na náplň si rozpustíme maslo, prichystáme cukor, škoricu, voňavé korenie a pokrájané jablko. Cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme na obdĺžnik cca 50 x 35 cm - vaľkajte na dvakrát. Cesto rovnomerne posypeme cukrom, škoricou, voňavým korením (korenie "Jablkový závin" dodá skvelú chuť) a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do rolády, pokrájame na kúsky hrubé cca 3-4 cm - kúsky ukladáme vedľa seba na omáčku s jablkami a necháme na pekáči či vo forme podkysnúť ešte 30 minút.

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uplynutí času vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 25 minút (vyskúšame špajdľou, mne stačilo presne tých 25 minút - horný a dolný ohrev).

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení a čiastočnom vychladnutí obrátime formu na vhodnú podložku.

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V "reze" ... a ujedala som a ujedala ... rozpis je na 25-30 kusov slimákov (podľa veľkosti), na foto je koláč robený z polovičnej dávky.

    Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

finczi
Jabĺčkové sú vždy super. Láka ma skúsiť to voňavé korenie v niektorom mojom pečení s jablkami. Ďakujem za tip. Krásna a chutná dobrota sa Vám podarila! Hneď by som ochutnala - mňam: )
siuuu
@Finczi (14.8.2019 13:29)

veru jablkové koláče ma ešte nesklamali - kedysi predávali úžasnú zmes korenia od názvom "Jablkový závin", bola to zmes mletej škorice, klinčekov, badiánu, citrónovej trávy, vanilky a cukru - neskutočne voňavé, a k jablkovým koláčom sa hodilo úplne najviac, škoda že ho už nemôžem zohnať - kúpila som som si na trhoch podobnú zmes, vonia pekne, ale nie je to úplne ono
1x finczi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia