Čokoládová torta

Dobošová torta od Veroniky Bušovej

Autor receptu: theflyingbaker

Najvačšia klasika slovenských cukrární.

8-12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Korpusy: Žĺtky s cukrom vyšľaháme mixérom do peny a bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny pridáme kyslú smotanu. Potom jemne ručne stierkou vmiešame sneh z bielkov a preosiatu múku. Pripravené cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý sme zo spodnej strany predkreslili kruhy s priemerom 18 cm. Pomocou cukrárskeho vrecka vyplníme cestom predkreslené kruhy. Pečieme pri 180 °C dozlatista. Celkovo upečieme 8 korpusov. Necháme ich vychladnúť.
  2. Krém: Žĺtky s vajíčkom dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, stiahneme ju z ohňa tesne predtým, ako sa začne tvoriť karamel a opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom. Šľaháme ďalej, kým dostaneme hustú a svetlú penu. Neskôr do vychladnutej žĺtkovej peny pridáme maslo izbovej teploty nakrájané na kocky, vlažnú rozpustenú čokoládu a kakao. Vymiešame hladký krém.
  3. TIP: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto jednoduchým spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.
  4. Jeden plát cesta a trochu krému si odložíme na záverečné zdobenie.
  5. Ostatné vychladnuté pláty potierame sirupom, ktorý sme získali zvarením cukru s vodou a tuzemákom, natierame na ne v tenkých vrstvách krém a postupne ich ukladáme na seba. Aj vrch a boky torty ozdobne potrieme krémom a dáme ju zachladiť.
  6. Cukor necháme na panvici skaramelizovať a namočíme doň z jednej strany odložený plát cesta. Položíme na pracovnú dosku karamelom smerom hore a chvíľu počkáme. Potom korpus rozkrojíme na 6-8 trojuholníkov (nožom potretým olejom, aby sa naň nelepil karamel). Na stuhnutú tortu nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou 6-8 ružičiek z odloženého krému a uložíme na ne karamelové trojuholníky.