Diviačik pre oslávenca fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. novembra 2010
Diviačik pre oslávenca (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je recept na diviačika v pare robenom a v lístkovom ceste zapečenom. Oslávenec, ktorý nemá rád sladké po takomto diviačikovi chmatne a viac ho nepustí až pokým ho nezje. A my mu s ním radi pomôžeme....

Suroviny

500 g, zo stehna
Plnka:
100 g, prerastená
1 ks, väčšia
300 g
2-3 strúčiky
2 ks
2-3 ks, (2-dňové)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na plátky, neklepeme. Ak je mäso staré nepomôže mu ani keď do neho budete trieskať kladivom a ak je mladé stačí keď ho z citom poklepkáte a roztlačíte iba dlaňou. V mažiari si roztlčieme koreniny....

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dosku si dáme fóliu, na ňu rozsypeme korenie a poukladáme mäso. Teraz prichádza na rad tlčenie-tlačenie ale len rukou! a iba z jednej strany dobre pozatláčame koreniny do mäsa.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nájdeme si vhodnú kruhovú misu z umelej hmoty, ktorá sa nám vojde do parného hrnca a vystelieme ju fóliou. Misu vyložíme mäsom, okorenenou stranou nadol. Ak nemáte parák, môžete použiť menší hrniec, alebo inú vhodnú nádobu. V rúre potom pečieme tak, že uzavretú nádobu s mäsom položíme na plech s vodou a vlastne varíme vo vodnom kúpeli.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku: slaninu nakrájanú na kocky opražíme pridáme cibuľu a podusíme, pridáme hríby. Ja som použila mrazené. Podusíme, osolíme, okmínujeme, okoreníme...

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme staršie rožky, namočené vo vode a vyžmýkané, vajcia, cesnak a petrželku. Zamiešame, prehrejeme, ochutnáme ak treba dochutíme.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    plnku navrstvíme na mäso, trochu plnky si odložíme,.....

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dobre utlačíme a uzavreme vrstvou mäsa, okorenenou vrstvou von....

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    miskou dobre pobúchame, zakryjeme fóliou pričom mäso utláčame, aby sme vytlačili prípadný vzduch.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dáme do parného hrnca na 35 minút.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso necháme v nádobe vychladnúť, ak by ste ho teraz vybrali mohlo by sa rozpadnúť. Najlepšie je mäso prikryť tanierikom, naň položiť nádobu z vodou, čiže mäso zaťažiť a takto zaťažené nechať vychladnúť. Preto je dobré urobiť si mäso večer, po vychladnutí ho dať do chladničky a zapekať až na druhý deň. Ja som robila aj zapekala v jeden deň a takto mäso vyzeralo asi po dvoch hodinách

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a preložíme na plech, na pečiaci papier. Na cesto opatrne preklopíme mäso. Ak vám s neho vytečie trochu šťavy ako mne, utrite ju papierovou útierkou.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    z plnky ktorú sme si odložili spravíme rypáčik a nožičky, okolo celého prasiatka potrieme vajíčkom...

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na vrch položíme druhú časť rozvaľkaného lístkového cesta, okraje popritláčame, prirobíme uško, rypáčik, chvostík... aj keď môj diviačik vyzerá tak trochu ako prerastená myš nevadí, ešte ho potrieme vajíčkom a šupneme do vyhriatej rúry na 200°C asi na 20-25 minút.

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upečeného diviačika....

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    podávame so zeleninovým šalátom....

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    je výborný teplý aj na studeno :-)

    Diviačik pre oslávenca (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
no na pohľad možno, taký malý zverinec si tu skladám, ale spôsob prípravy je iný... rybku som robila zo surových surovím, zatiaľ čo toto je skôr terina zapečená v lístkovom ceste :-)
ďakujem všetkým za pekné komenty :-) tento recept je samozrejme možné robiť z hocakého mäsa aj kuracieho... je to vlastne terina, čo je spôsob prípravy kedy do nádoby navrstvíte jednotlivo ingrediencie (mäso, plnka, zelenina, slanina...) nádoba sa uzavrie a dá sa na plech s vodou do trúby, ale neni nad parák. V paráku je práca taká čistejšia a rýchlejšia. Terina sa podáva teplá aj studená, s cestom aj bez cesta ...... fantázii sa medze nekladú. A ešte, aj keď sa to nepatrí: je to stráášne dobré :-)
Predložiť pred hostí takéhoto diviačika, to by bolo híkania, ako som zhíkla ja, keď som uvidela foto a to som ešte netušila, čo sa vnútri nachádza. Pekné prekvapenie a dobréé.

Pridaj komentár k receptu: