Diviačik pre oslávenca (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toto je recept na diviačika v pare robenom a v lístkovom ceste zapečenom. Oslávenec, ktorý nemá rád sladké po takomto diviačikovi chmatne a viac ho nepustí až pokým ho nezje. A my mu s ním radi pomôžeme....

Postup

  1. Mäso si nakrájame na plátky, neklepeme. Ak je mäso staré nepomôže mu ani keď do neho budete trieskať kladivom a ak je mladé stačí keď ho z citom poklepkáte a roztlačíte iba dlaňou. V mažiari si roztlčieme koreniny....
  2. na dosku si dáme fóliu, na ňu rozsypeme korenie a poukladáme mäso. Teraz prichádza na rad tlčenie-tlačenie ale len rukou! a iba z jednej strany dobre pozatláčame koreniny do mäsa.
  3. Nájdeme si vhodnú kruhovú misu z umelej hmoty, ktorá sa nám vojde do parného hrnca a vystelieme ju fóliou. Misu vyložíme mäsom, okorenenou stranou nadol. Ak nemáte parák, môžete použiť menší hrniec, alebo inú vhodnú nádobu. V rúre potom pečieme tak, že uzavretú nádobu s mäsom položíme na plech s vodou a vlastne varíme vo vodnom kúpeli.
  4. Pripravíme si plnku: slaninu nakrájanú na kocky opražíme pridáme cibuľu a podusíme, pridáme hríby. Ja som použila mrazené. Podusíme, osolíme, okmínujeme, okoreníme...
  5. pridáme staršie rožky, namočené vo vode a vyžmýkané, vajcia, cesnak a petrželku. Zamiešame, prehrejeme, ochutnáme ak treba dochutíme.
  6. plnku navrstvíme na mäso, trochu plnky si odložíme,.....
  7. dobre utlačíme a uzavreme vrstvou mäsa, okorenenou vrstvou von....
  8. miskou dobre pobúchame, zakryjeme fóliou pričom mäso utláčame, aby sme vytlačili prípadný vzduch.
  9. Dáme do parného hrnca na 35 minút.
  10. Mäso necháme v nádobe vychladnúť, ak by ste ho teraz vybrali mohlo by sa rozpadnúť. Najlepšie je mäso prikryť tanierikom, naň položiť nádobu z vodou, čiže mäso zaťažiť a takto zaťažené nechať vychladnúť. Preto je dobré urobiť si mäso večer, po vychladnutí ho dať do chladničky a zapekať až na druhý deň. Ja som robila aj zapekala v jeden deň a takto mäso vyzeralo asi po dvoch hodinách
  11. Lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a preložíme na plech, na pečiaci papier. Na cesto opatrne preklopíme mäso. Ak vám s neho vytečie trochu šťavy ako mne, utrite ju papierovou útierkou.
  12. z plnky ktorú sme si odložili spravíme rypáčik a nožičky, okolo celého prasiatka potrieme vajíčkom...
  13. na vrch položíme druhú časť rozvaľkaného lístkového cesta, okraje popritláčame, prirobíme uško, rypáčik, chvostík... aj keď môj diviačik vyzerá tak trochu ako prerastená myš nevadí, ešte ho potrieme vajíčkom a šupneme do vyhriatej rúry na 200°C asi na 20-25 minút.
  14. Upečeného diviačika....
  15. podávame so zeleninovým šalátom....
  16. je výborný teplý aj na studeno :-)