Sviatočná ryba fotorecept

evusik - fotkaevusik, 15. augusta 2010
Sviatočná ryba (fotorecept)
Foto: evusik

Kedysi po revolúcii som si kúpila krásnu, kuchársku knihu, čo strana to farebné obrázky lahodiace oku. Bohužiaľ iba to, variť sa podľa nej moc Zobraziť celý popisKedysi po revolúcii som si kúpila krásnu, kuchársku knihu, čo strana to farebné obrázky lahodiace oku. Bohužiaľ iba to, variť sa podľa nej moc nedá. Aj na tento recept som našla inšpiráciu v spomínanej kuchárskej knihe. Hlavné ingrediencie v ňom sú morský vlk, losos, krevety, všetko pomleté a pridaná zelenina. Aká zelenina neviem, pretože medzi ingredienciami žiadna zelenina nebola. A takých podarených receptov je tam veľa. Tak mi z pôvodného receptu zostalo len lístkové cesto :-)

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
1 bal.
Plnka č.1:
200 g
Plnka č.2:
200 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do ingrediencií som napísala rybu, pretože používam vždy to čo mám... dôležité je aby ste mali jeden filet vcelku, ktorý orežete do tvaru ryby, aspoň 1 cm vysoký, alebo viac tenších, ktoré poukladáte na seba. Dnes som robila z Amura, je to sladkovodná ryba, trošku tučnejšia, asi ako kapor.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Filet na základ máme odložený a z odrezkov (asi 200g) si spravíme plnku. Rybu pomelieme, pridáme vajíčko, v mlieku rozmočený a vyžmýkaný rožok, na jemno posekaná (pomletú) cibuľu, nasekanú petrželku, soľ, korenie na ryby a veľkú lyžicu červenej papriky, ktorá plnku zafarbí do ružova.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu, každú vyvaľkáme zruba na rovnaký obdĺžnik. Jeden diel prenesieme na plech na ktorom budeme rybu piecť. Aby sa mi lepšie vyberala ukladám ju ešte na pečiacu fóliu (pečiaci papier) do stredu uložíme rybku, ktorú sme osolili a posypali korením na ryby.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rybu uložíme sparený čerstvý špenát, mrazený treba vyžmýkať, zbaviť vody, osolíme ....

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a nato natrieme rybaciu plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom okolo celej ryby a naznačíme aj chvost a plutvy.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cez rybu preložíme druhý diel cesta, okolo ryby dobre popritláčame a radielkom orežeme.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch potrieme vajíčkom a od chvosta začneme ukladať kolieska cesta - šupinky, musia sa mierne prekrývať.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zo zvyšného cesta vyrežeme malé rybky, aby tej veľkej nebolo smutno :-) a dáme piecť na 170°C asi na 45 minút.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ešte som upiekla aj takéto maličké rybičky.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A rybky sú upečené. Pri pečení treba dať pozor na plutvy. Malé rybyčky treba vybrať skôr a plutvy, keď už chytajú farbu, treba prikryť kúskami alobalu, pretože by zhoreli.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A takto sa na nás usmieva veľká ryba na tanieri :-)

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Najlepšie je rybu krájať priamo na stole, nech všetci vidia aká je pekná.

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    je výborná teplá ale aj studená

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    keby sa Vám veľmi chcelo, môžete urobiť viac malých rybiek, pre každého jednu, vyzerá to na tanieri veľmi krásne a komplikovane, pritom je to veľmi jednoduché a rýchlo hotové jedlo. Jediné čo dlhšie trvá, je lepenie šupiniek. Ak rybu len zabalíte do štvorca lístkového cesta, máte to za pol hodinu zmáknuté. Chuťovo to bude presne to isté. Len vzhľadovo to bude také obyčajné. Preto sa aj táto rybka volá slávnostná :-)

    Sviatočná ryba (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tatranka
Tak toto je malé majstrovské dielko.Príma recept, príma spracovanie.Blahoželám.Typujem na jednu z cien a prihováram sa.
jody
Tak ti poviem, že som po prvýkrát v živote teraz oľutovala, že nejem ryby! Recept ale ukladám pre inšpiráciu a raz možno upečiem napríklad pečienkového sloníka, alebo čo. :-)
evusik
@je žibabka nebola to zas taká piplačka, na druhej strane ja mám rada takúto robotu... a ver mi, že som to mala oveľa rýchlejšie hotové, ako keď robím v nedeľu napríklad šnicle.
2010
Evusik,od buduceho tyzdna treba pozerat ine kucharske web stranky kdo sa bude chvalit s cudzim perim a prisvoji si tvoj recept.
"Well done"
babav
Krasny recept!Naozaj umelecky spracovany , chutovo aj fotograficky!
evusik
ďakujem všetkým za pekné komenty, som rada, že sa Vám môj receptík páči :-)
22janka22
Pripadám si pri Vás úplne nekreatívna :-)
Po poslednej skúsenosti som sa zaprisahala, že rybu už nespravím. Robila som tresku na viac sposobov podla receptov z varechy a aj ked ostatným to chutilo ja som bola zhrozena ale toto by som mohla skusit. Ved aj oci jedia tak to urcite pridá na hodnote. Neviem sa dockat ked si kazdy najde na tanieri taku krasnu rybycku.
evusik
@janka vyskúšaj a potom napíš ako chutilo. A môžeš aj experimentovať, dnu daj len to čo máte radi. Ja napr. robím len s tou rybacou plnku, lebo tá je strašne dobrá, naspodok dám plátky šunky, nato plnku a rybku spravím takú užšiu, aby sa dala pekne krájať a je s toho také netradičné pohostenie... vymýšľať sa dá vždy
bozulka
@evu šík máš to krásne a dobré.Keď boli deti malé a chcela som im urobiť radosť tak som im robila takúto rybičku.Videli sme to na Země živitelka asi v 1968 roku .Len ja som mäso nemlela,ale potrhala opatrne aby neboli kostičky a vtedy to bolo tiež bez zeleniny.Urobila som to celkom 3x,ešte u druhého syna a bolo dosť,už som nemala tú trpezlivosť a ryby jedli aj bez "parády".Obdivujem ťa,si šikovná!!!
evanaaa
Keď som uvidela obrázok a prečítala si recept, skladala som slová chvály, ale keď som si prečítala ostatné komentáre, moje slová by boli zbytočné, neviem, čo by som povedala. A keďže je to " ryba slávnostná ", hodila by sa na Vianoce alebo Veľkú noc, určite by ju obdivovali hostia, je to niečo , čo asi nevideli, tak trochu extra, takže, už si recept treba len rýchlo zapísať ( ja ukladať neviem ).
evusik
@evanaaa ďakujem za pekné slová, ukladať je veľmi ľahké, keď si otvoríš recept, ako napr. tento, tak vpravo hore je "Vytlačiť" a podtým "Ulož do svojej kuchárskej knihy" tak nato klikni a recept sa ti uloží. Potom stačí kliknúť na "Moja Varecha" a "Moja kuchárska kniha" a tam budeš mať všetky recepty, ktoré si uložíš :-)
moli
Hmmmmmmmmmmmmm, nápad ako hrom!Fantastické a exceletné!!!
A @evusik , ako sa podarila poťahovaná torta??? .O)
evusik
@moli ešte sa len chystám, budeme ju robiť spolu s dcérou, zatiaľ sme v štádiu vymýšľania ozdobenia, pretože chceme niečo bláznivé až recesistické (svadobná), ak sa podarí určite zverejním :-)
evanaaa
Evusik, veľmi pekne ti ďakujem za poradenie, ja som myslela, že je to onmoho zložitejšie, recept som si ,aj s nákresom zapísala, ale skúsim ho " uložiť ", ešte raz vďaka.
evanaaa
Evusik, fakt je to jednoduché, ale nechcem otravovať, prosím ťa, alebo ak toto niekto číta, ako sa k tomu receptu a vôbec, do tej mojej kuch. knihy dostanem, ak sa na recept, hocktorý, chcem pozrieť? J asom veľmi nevedomá, mnohému sa musím učiť, nemá mi ktom príliš poradiť.
evusik
hore na samom vrchu tejto stránky je lišta-riadok a na konci je "Moja varecha" tam klikni a tam je vlastne všetko len tvoje, tvoje nastavenia, tvoje recepty a aj "Moja kuchárska kniha" tam klikni a tam sú všetky recepty ktoré si uložíš
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Nervy moje, tak toto je naozaj úžasné! Evusik, za tento recept by si si zaslúžila Rad zlatej varešky.
zasterka
Pripájam sa ku komentárom a okrem toho, že tá rybička vyzerá naozaj krásne, treba oceniť najmä tú trpezlivosť.... Ale ako sa hovorí "trpezlivosť ruže prináša", tak Vám prajem, aby priniesla výhru :-)))
garanco
Asi všetky pekné slová už napísali moje predchodkyne, ja dodávam, hotové u m e l e c k é d i e l o ! Ukladám do kk, skúsim raz? urobiť.
garanco
...nejako to v tlači nevyšlo, chcela som zvýrazniť slová " umelecké dielo".
zdezda
Tento receptík určite vyskúšam na synove narodeniny, on nás zásobí rybami, tak si zaslúži takúto výbornú, krásnu rybičku:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia