Dusená divina
Dusená divina

Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 10. apríla 2023

Divinu pripravujem viac-menej na mimoriadne príležitosti. Dostávame ju od dlhoročného poľovníka a väčšinou ju vtedy zamrazím.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
2 ks
kúsok
1/2 stonky
1 hrsť
1 PL
200 ml
1 plátok
1 ks




Postup

  1. 1

    Mäsko bolo z mladého diviaka, jemné, z dôveryhodného zdroja, no pre istotu som ho nerobila ako minútku. Bolo asi mesiac v mojej mrazničke, dnes prišiel jeho deň. Chrbátiky boli dosť ploché, preto som ich trocha sformovala kuchynským špagátom. Zeleninu som očistila a pokrájala. Huby sa môžu použiť aj surové.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru som zapla na 180 °C s ventilátorom. Na panvici som rozhorúčila masť, nasypala koreniny a osolené a okorenené mäso som prudko opiekla z každej strany.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ho prelozila do pekáča, zakryla vrch alobalom a tak vložila do horúcej rúry, aby nevychladlo. Na výpeku na panvici som pár minút restovala huby a zeleninu.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som dala zovrieť hubový vývar a naliala ho do panvice, nechala prejsť minútu varom.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáč z mäsom som vytiahla z rúry, zaliala ho obsahom panvice a zakrytý opäť vložila do rúry.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte pred prípravou mäsa som prichystala prílohu - zemiakovú knedľu. 4 menšie zemiaky som nakrájané uvarila do mäkka v menšom množstve vody, potlačila ich a k vychladnutým som prisypala toľko polohrubej múky, aby sa cesto dalo ľahko sformovať do valčeka. Ten som tesne zabalila do potravinárskej fólie a varila vo vode 15 minút. To už som mala aj mäso v rúre.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäsko sa dusilo v rúre 25 minút, skontrolovala som aj teplotu v jeho strede a hotové vybrala zo šťavy. Do horúcej rúry som vsunula plech s hranolkami, tie sa upečú rýchlo. Časť rodiny si ich totiž pýtala.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koreniny vcelku som zo šťavy vyhodila, krajšie huby som povyberala do misky. Ponorným mixérom som šťavu premixovala a zjemnila kúskom masla. Chuťovo jej nič nechýbalo.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z mäsa som odstránila špagátiky, z knedle fóliu a všetko nakrájala na plátky. Kým som ich naservírovala na taniere, boli hotové aj hranolky.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Obed sa vydaril, rodinke chutilo. Manžel bol spokojný nadmieru, čo ma veľmi potešilo.

    Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

kukulienka71
@kimlo (11.4.2023 19:11) som rada, že ťa recept zaujal, možno ho aj vylepšíš. Slaninu som dávala restovať spolu so zeleninou, aj som ju v postupe zabudla spomenúť, teraz pozerám. Vďaka za pekný komentár.