Dusená divina - zverina na víne fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 8. júna 2014
Dusená divina - zverina na víne (fotorecept)
Foto: tatranka

Dostala som od zaťka pekný kúsok stehna zo srny a tak padla voľba na recept,ktorý som si minule odložila z časopisu Báječná žena. Ako vždy trochu som si ho upravila a chutný obed bol na tanieri.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1 ks väčšia
500 ml
100 ml
Koreniny:
 pár bobuliek
 podľa chuti
1 - 2 ks
2,3 vetvičky
 na zahustenie omáčky
500 ml
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso som deň vopred nasolila a okorenila farebným korením.Potrela som olejom.Odložila do chladu.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si osmaženú cibuľku,kde sa bude mäsko dusiť.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tiež som si pripravila mäsový vývar.Ten zvyknem vo väčšom množstve zamraziť.Potom si len potrebné množstvo odoberiem.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ochutené mäso som opiekla na horúcom oleji.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poopekané mäso som vložila do vopred pripravenej opečenej cibuľky.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podliala som polosladkým červeným vínom. Pridala všetky koreniny a mrkvu. Asi po 3/4 hodine som mäso podliala vývarom.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak budete variť v tlakovom hrnci,bude to trvať asi 35-4o minút. Trochu vývaru som si nechala.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vývaru som pridala 2 malé lyžičky hl múky.A túto na konci vliala ku mäsu. Nechala som prevrieť a odstavila som.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Udusené mäso.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som som cestovinu a ako pochúťku k mäsu,hrušky varené vo víne spolu s citrónom,škoricou a klinčekmi.Ale to už ola moja voľba.Produkty na tento doplnok v recepte neuvádzam.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Obed bol veľmi chutný.

    Dusená divina - zverina na víne (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
Milá@tatranka , - martuška moja, to je úžasná lahôdka, perfektný receptík si pridala. nuž, teraz dostať srnku, ked majú práve mladé, moja veľká poklona.:-)))
dakujem za skvelý recept, určite vyskúšam.
@pusta robila som som to po prvý krát.Recept nebol zložitý,naopak,veľmi jednoduchý.
Robievam väčšinou len na divoko,tak sa nám žiadalo niečo iné.Vydarilo sa.A tá hruška s tým citrónom vo víne k tomu veľmi pristala.Mrzelo ma,že som nepridala k hruške aj brusnice.Mám.Bolo by to ešte chutnejšie.Ale tá citrónová kôra,tú horkastú chuť nahradila.
Ďakujem ti za milý a pekný komentárik.
@tatranka - milá martuška, ja robím divinu často, raz som dostala v máji pol srnky darom od poľovníka, ešte bola teplá, len zodretá z kože, musela som ju nechať odležať - je to delikatesné mäsíčko :PPPPP
myslím, že kombinácia s ovocím je skvelá + víno.
v tomto prípade tá hruška s citrónom bohate stačila a splnila svoj účel úplne, tom mäsíčku priistala :-)
pridať naraz k hruške ešte aj brusnice, to už by bolo priveľa, citrónová kôra dodala nielen potrebnú horkosť, ale aj želanú pikantnosť.
všetko vynikajúco skombinované :-)
dávam *****
jéééj, mlynček Tramp :-)
skvelé a krásne jedlo! výborná kombinácia s hruškou na víne
celkom spokojne by som tú múku vynechala alebo iba poprášila mäso pred opečením
Veľmi dobrá voľba, srnčie a vínko. To musí byť veľmi dobrá bašťa. Len nedoporučujem ten tlakový hrniec. Mäsko treba dusiť len pomaly a dlhšie. V tlakovom mäso stráca pôvodnú chuť. Pri vyšších teplotách sa z neho vyplavujú ľahké tuky, ktoré nesú so sebou aj aromatické látky. Potom to mäso je síce mäkučké, ale bez pôvodnej chuti.
@eviana ďakujem za pochvalu.
@aroooo to vieš že ostalo.My si v pondelok skoro vždy zopakujeme nedeľný obed,aby mi zostalo času aj na iné.
@tiginko mne sa sem tam niečo ujde.
@safran keďže som tento krát postupovala presne podľa receptu,/robila som ho po prvý krát / chcela som byť identická.Aj preto tá múka. No aj ja bežne zahusťujem buď nastrúhaným surovým zemiakom,alebo škrobovou múčkou,alebo aj múkou.Ináč sa málokedy riadim receptom,robím si po svojom.No bolo to príliš chutné mäsko,aby som niečo pokazila.To by mi bolo ľúto.
@terakota ďakujem za radu.No ja som nevarila v tlakovom hrnci.To som len pripomenula,preto že viem,že dcérka vždy povie,že mäsko bola také mäkúčke,že sa až rozpadalo.
U mňa sa poctivo dusilo.Nikde som sa neponáhľala.Bol to nedeľný obed.
A tvojim komentárikom mi pribudli aj nejaké znalosti o tukoch,za čo som ti vďačná.
Ďakujem vám.
Pekne zdokumentovane a fotky ako od profika.Divinu oblubujem. Tvoje tielo vyzera naozaj uzasne a chutne.Recept poputuje do kk. je hodny vyskusania.Vdaka Martuska.
@babka123 Ďakujem za komentárik.No myslím si,že by to hádam šlo aj z pekného hovädzieho mäska.Už som nad tým uvažovala.
@tinca a ty vieš,že som ja ešte za celý svoj život domácej gazdinky líčka neupravovala a vieš koľko chváli som už na toto mäsko počula?
Ďakujem za pochvalu.
fantastický obed :) máme radi mäso pripravované na víne, k divine sa dostaneme pomenej, o to viac si ju vychutnáme...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Chutné, vynikajúce. Jedinú zmenu som urobila a to, že miesto červeného vína som zaliala pivom. (zastrel ma)
Ahojte Varechári

divinu to môžem na všetky spôsoby, len dotaz či Ste neskúšali inú prílohu ako zemiaková knedla a pod. cestoviny mi veľmi nemusíme.

Pridaj komentár k receptu: