Dusená divina
Diviačí chrbát s hubovo-zeleninovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Divinu pripravujem viac-menej na mimoriadne príležitosti. Dostávame ju od dlhoročného poľovníka a väčšinou ju
vtedy zamrazím.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäsko bolo z mladého diviaka, jemné, z dôveryhodného zdroja, no pre istotu som ho nerobila ako minútku. Bolo asi mesiac v mojej mrazničke, dnes prišiel jeho deň. Chrbátiky boli dosť ploché, preto som ich trocha sformovala kuchynským špagátom. Zeleninu som očistila a pokrájala. Huby sa môžu použiť aj surové.
- Rúru som zapla na 180 °C s ventilátorom. Na panvici som rozhorúčila masť, nasypala koreniny a osolené a okorenené mäso som prudko opiekla z každej strany.
- Potom som ho prelozila do pekáča, zakryla vrch alobalom a tak vložila do horúcej rúry, aby nevychladlo. Na výpeku na panvici som pár minút restovala huby a zeleninu.
- Zatiaľ som dala zovrieť hubový vývar a naliala ho do panvice, nechala prejsť minútu varom.
- Pekáč z mäsom som vytiahla z rúry, zaliala ho obsahom panvice a zakrytý opäť vložila do rúry.
- Ešte pred prípravou mäsa som prichystala prílohu - zemiakovú knedľu. 4 menšie zemiaky som nakrájané uvarila do mäkka v menšom množstve vody, potlačila ich a k vychladnutým som prisypala toľko polohrubej múky, aby sa cesto dalo ľahko sformovať do valčeka. Ten som tesne zabalila do potravinárskej fólie a varila vo vode 15 minút. To už som mala aj mäso v rúre.
- Mäsko sa dusilo v rúre 25 minút, skontrolovala som aj teplotu v jeho strede a hotové vybrala zo šťavy. Do horúcej rúry som vsunula plech s hranolkami, tie sa upečú rýchlo. Časť rodiny si ich totiž pýtala.
- Koreniny vcelku som zo šťavy vyhodila, krajšie huby som povyberala do misky. Ponorným mixérom som šťavu premixovala a zjemnila kúskom masla. Chuťovo jej nič nechýbalo.
- Z mäsa som odstránila špagátiky, z knedle fóliu a všetko nakrájala na plátky. Kým som ich naservírovala na taniere, boli hotové aj hranolky.
- Obed sa vydaril, rodinke chutilo. Manžel bol spokojný nadmieru, čo ma veľmi potešilo.