Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou fotorecept

sracz - fotkasracz, 27. februára 2016
Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept)
Foto: sracz

… milovanie sa s jedlom. Poznáte ten blažený pocit, keď sa Vám v ústach rozplýva chuť dokonale upečeného mäsa? Po brade pomaly stekajú kvapky Zobraziť celý popis… milovanie sa s jedlom. Poznáte ten blažený pocit, keď sa Vám v ústach rozplýva chuť dokonale upečeného mäsa? Po brade pomaly stekajú kvapky prevoňaného výpeku? Prsty sa Vám lepia od „lubrikantu“ s tou najjemnejšou konzistenciou. Už v priebehu konzumácie Vám pohľad sem_tam zablúdi na fľašu správne „oroseného“, ale Vy, so „sado_maso“ odhodlanosťou, vydržíte až do prehltnutia posledného sústa. Po ňom zašepkáte: „teraz už môžeme byť svoji“! Tak takýto pôžitok Vás očakáva po realizácii tohoto rcp.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
150-180 minút
na 200-210 °C

Suroviny

1 200 - 1 500 g
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
2 - 3 ČL
3 PL škvarená
3 PL
1 - 2 ks väčšia
6 - 8 pretlačených strúčikov
podľa potreby horúca (alebo vývar)
Príloha:
1 000 - 1 200 g menšie s kožou
2 - 3 ks
2 - 3 ks
2 - 3 ks väčšia
10 - 12 ks väčší
2 - 3 ČL čerstvé
podľa chuti chladené




Postup

  1. 1

    uznajte mi, prosím, že takýto krásny „kúsok mäska“ sme v obchode nemohli nechať za žiadnych, ani mimoriadnych, okolností, čo keby ho kúpil niekto iný!?!; doma ho už stačilo iba umyť, osušiť, posypať soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a následne ľahko obalené mojou „predzásypkou na a pre všetky účely“ ( http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html ),

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    „všestranne“, teda po všetkých stranách aj bokoch, opiecť na horúcej emulzii (bravčová masť škvarená a alej) opäť „všestranne“ tak po 7÷10´

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cez ½ čas opekania k mäsku pridať aj na hrubé „mesiačiky“ pokrájanú veľkú cibuľu (cibule), podliať vodou, alebo vývarom, pekáč vložiť do rúry vyhriatej na 200÷210 °C/420 °F

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po jej zmäknutí aj pretlačené strúčiky cesnaku a pokračovať v pečení až do stavu vlastných chutí a predstáv; v priebehu pečenia podľa potreby podlievať horúcou vodou (vývarom)

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    keď je „labsár aj so špikom v kosti už_už na mäkko“, vyberiem ho z pekáča aj s cibuľou a cesnakom, odložím ho na prikrytom tanieri; do výpeku poukladám kúsky koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zemiaky) a ďalšiu na hrubo pokrájanú cibuľu, jemne ich posypem čMČK a soľou, ak je potrebné pridám aj olej, premiešam kuchyňskou lopatkou a nechám v rúre necelých 20´ zapiecť; potom zeleninu opäť premiešam, pridám aj ½_čky ružičkového kelu, 6÷7 „hobliniek“ masla a pečiem ďalších 10, ´po ktorých do „centra akcií“ uložím aj upečené mäso a tento „alegorický vozík“ vrátim ešte na 10´ zohriať na konzumovaciu teplotu a dopiecť; a teraz je to už naozaj hotové

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    aby som nezabudol, milujem tento spôsob prípravy jedla a hlavne jeho labužnícke vychutnávanie, priamno z pekáča, len tak s vidličkou a spohľadom na pripravené „pifko““! Nikdy z tohoto procesu nevynechávam „nežnejšiu časť polulácie“. Práve naopak, doslova sa teším na „koštovky v mixe“. Mám medzi dievčencami, všetkých vekových i hmotnostných kategórií a od kedy som za „veľkou mlákou“ tak aj bez rozdielu farby pleti, okatými a štebotavými „ríbezľami, čučoriedkami, sýkorkami, či sokolkami, zopár exemplárov“, ktoré aj v jedle, položia na lopatky aj vyše metrákových „juncov“. Dobrota na pekáči, predstavovaná v tomto rcp, chutí všade. Od honosnej vily, cez panelák, na chalúpke, aj pri vatre. V prírode, pod stanom, alebo len tak, na celte. Ale sem tam aj „obyčajní chlapi majú svoj deň“! Trebárs pri „mariášnickom maratóne“ a aby sa kvôli jedlu nemusela robiť prestávka, tak pri „pauzírovacom“. Vtedy ten, čo „pauzíruje (nehrá), láduje do seba“ pripravené posilnenie. Pivo sa pije v priebehu hry! Tak je to …!

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zo sobotňajších halušiek s tvarohom „Cottage Cheese“ nám zvýšilo zo dve hrste, tak som ich na KL masla opiekol obojstranne do zlato_hneda, ako moja Bábika Angelika, čiže mali sme aj zákusok!

    Hovädzia nožina s pečenou koreňovou zeleninou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Teda! Nemám slov, ale predsa niečo: Hovádzie som v rúre piekla len keď som robila sviečkovú, aj to len raz,lebo nemám poňatia, aké je najlepšie na pečenie v rúre, myslím hovädzie. Tá nožina je mäso z nôh, ako na guľáš? Aké sa ešte dá piecť? S tou zeleninkou to musí byť priam famózne......aj to tak na tom pekáči lákavo vypadá. A ani nie je, zdá sa, suché, ako by som sa obávala.
klukodvody
Kamaráde vzdálený. Zase připomínka mého mládí, kdy jsme dělávali hovězí pečeni opravdu jako pečeni v troubě a protože už je to dávnověk a nějaké teploměry a podobné věci jsme neměli, tak aby se to krásně dělalo i uvnitř masa, tak se do té hovězinky píchli dva hřebíky (klince) velké 500 a ty vedly teplo dovnitř. Samozřejmě 5* a díky za připomínku.
mesiar50
Prvotriedne a lahodne vyzerajúce jedlo.Pekne pozdravujem priateľu.
* * * * *
tatranka
Krásne spracovaný recept.Ohromne nafotené.Vedela by som sa touto pochúťkou zadúšať.Veľmi by som si pochutnala.Si veľmi šikovný a máš ohromný cit pre mieru vo varení.Akosi vieš odhadnúť čo ešte a čo už nie.Je to veľmi dôležité.
Tento mäskový recept sa mi za poslednú dobu páči najviac.
Nech sa ti darí!
slavkabis
5* výborný recept, ja také mäsko používam keď varím hovädzí vývar, tak vyskúšam aj tento mňam recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia