Vegetariánske jedlá (recepty chronologicky)

Sedmohradská paradajková polievka

Bezmäsité jedlá

Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.

Praženica na lyonský spôsob

Bezmäsité jedlá

Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny.

Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

Bezmäsité jedlá

Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste...

Nákyp Nanette

Dezerty

Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka.

Šampiňónové paštétky v cestíčku

Bezmäsité jedlá

Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po...

Francúzka nátierka (French Paté)

Bezmäsité jedlá

Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť.

Cibuľky s hrozienkami

Bezmäsité jedlá

Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka,...

Zapekaná zelenina

Bezmäsité jedlá

Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo...

Zapekaný baklažán

Bezmäsité jedlá

Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby...

Pražená zelenina (Achard de Légumes)

Bezmäsité jedlá

Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme...

Paradajkový šalát

Bezmäsité jedlá

Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku.

Francúzsky šalát

Bezmäsité jedlá

Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky.

Šalát z mladého karfiolu

Bezmäsité jedlá

Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.

Šalát zo šampiňónov

Bezmäsité jedlá

Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni....

Karfiolová krémová polievka

Bezmäsité jedlá

Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody....