Francúzsky cibuľový koláč (Pissaladiére)

redakcia - fotkaredakcia, 4. júla 2009
65 minút
na 200 °C

Suroviny

15 g
250 g
1/2 KL
3 PL
40 g
1 PL
1500 g
2 PL
1 PL
16 ks
24 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 10 minút. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, olivový olej a kvások a miešame, kým sa cesto nespojí a nedá sa z neho urobiť guľa.

  2. 2

    Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime rukami. Ak treba, pridáme trocha múky alebo niekoľko kvapiek teplej vody. Miesime dovtedy, kým je cesto vláčne a nelepí sa. Na dotyk musí byť suché. Miesime ho ešte 10 minút. Ak ho stlačíme prstom, musí byť pružné a vrátiť sa do pôvodného tvaru.

  3. 3

    Veľkú misu vymastíme olivovým olejom. Guľou cesta prejdeme po zaolejovanej ploche, aby sa cesto pomastilo. Nožom urobíme na povrchu kríž, prikryjeme ho utierkou a necháme 1 až 1,5 hodiny kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem.

  4. 4

    Cesto znova premiesime, niekoľkokrát udrieme doň päsťou, aby vyšiel von vzduch a zľahka niekoľko minút miesime.

  5. 5

    Koláč pripravíme tak, že v rajnici zmiešame maslo s olivovým olejom, pridáme cibuľu a polovicu tymianu. Prikryjeme pokrievkou, občas premiešame a dusíme asi 45 minút na slabom plameni, až kým cibuľa zmäkne, ale nezhnedne.

  6. 6

    Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Rúru zohrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Plech naolejujeme, preložíme naň cesto a posypeme ho cibuľou. Na cibuľu uložíme do mriežky sardely, do kosoštvorcov položíme olivy a pečieme asi 20 minút, kým koláč slabo zhnedne. Posypeme ho zvyšným tymianom a pokrájame na štvorce. Podávame teplý.

Diskusia k receptu

Jeden komentár k receptu

Pridaj komentár k receptu: