Delikatesné kávovo-čokoládové tortičky
Foto: siuuu
Kávu u nás doma nikto nepijeme, ale aj napriek tomu máme radi zákusky a koláčiky s chuťou kávy, tak som opäť raz pripravila maškrtu Zobraziť celý popisKávu u nás doma nikto nepijeme, ale aj napriek tomu máme radi zákusky a koláčiky s chuťou kávy, tak som opäť raz pripravila maškrtu s chuťou kávy a čokolády, ktorú sa výborne dopĺňajú. Prvýkrát som ich robila tento rok k Veľkej noci a sú ozaj výborné, aj keď trošičku pracnejšie. Vyšlo mi 6 menších tortičiek s priemerom 7,5 cm.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
4 ks |
|
25 g |
|
112 g |
|
112 g |
|
Kávový krém: | |
4 ks |
|
2 ČL |
|
125 g |
|
35 ml |
|
250 g |
|
Kávový sirup: | |
100 ml |
|
50 g |
|
2 ČL |
|
Čokoládový krém: | |
100 g |
|
100 ml |
|
Poleva: | |
100 g |
|
15 ml |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme 4 celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie (použila som klasický pekáč s rozmermi cca 38 x 36 cm) a v rúre zohriatej na 200 °C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a vykrojíme tortičky (každý koláčik má tri vrstvy cesta - takže potrebujeme 18 koliesok, moje mali priemer 7,5 cm).
- 2
Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
- 3
A ideme na kávový krém - žĺtky šľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Čokoládový krém je vlastne klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou polámanú čokoládu, 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
- 4
Začneme korpusmi potretými chrumkavou čokoládovou vrstvou - ale pozor, čoko vrstvou nadol. Vrch korpusov potrieme kávovým sirupom, rozdelíme polovicu kávového krému, priložíme ďaľší korpus, potrieme kávovým sirupom, rozdelíme čokoládový krém, uložíme posledný korpus, potrieme zvyškom kávového krému, vrch urovnáme a dáme stuhnúť do chladničky (ja som robila večer a nechala som stuhnúť do rána). Všetky vrstvy som robila vo formičke, aby boli pekné rovné steny. Na druhý deň polejeme čokoládovou polevou - nad parou rozpustená horká čokoláda a olej. Polevu necháme zatuhnúť a vyberieme z formičiek. Priznám sa, že som najskôr nevedela ako tortičky vybrať, tlačiť na vrch sa nedá, pretože by sa porušili horné vrstvy, a tak ma napadlo vytlačiť koláčik odspodu - takže som si našla pohár s o pár milimetrov menším priemerom ako boli formičky s koláčikmi a opatrne som každú tortičku vvytlačila z formičiek - oboma rukami som držala formičku a opatrne som tlačila smerom dolu - išlo to celkom dobre. Ozdobíme podľa svojho vkusu.
- 5
Koláčik je variabilný - robila som ho aj v podobe rezov či kociek, namiesto instantnej kávy som použila mletú zrnkovú, ktorú som vždy pred pridaním do cesta či potieraním cesta precedila cez husté sitko, aby som eliminovala množstvo kávovej usadeniny.
Tiež tortičky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
... veru keď som ich robila prvý krát, skoro som prišla o nervy :-D .. teraz väčšinou robím už len jednoduchšiu variantu, ktorú vždy nejako obmením - či už druh kávy alebo usporiadanie jednotlivých vrstiev
prvý krát som natierala čokoládou zmiešanou s rozmixovanými keksíkmi, ale veľmi to v chladničke stuhlo a nedalo sa to potom krájať, takže už nenatieram, a sú super aj bez toho
aaaa chybička sa mi tam vlúdila a zabudla som ju opraviť, ospravedlňujem sa - koľko celých vajec, toľko bielkov (robievam zo 4 aj z 5, podľa veľkosti vajíčok), celé vajíčka sa zmiešajú s mandľovou múkou a nakoniec sa vmieša sneh z bielkov, káva do korpusu môže ísť a nemusí - nehrá to veľkú úlohu, naposledy som nedala ... opravím to bez kávy
Autorka v recepte upravila množstvo vajec a zo surovín vymazala kávu.
... nie, iba v mise, ktorá znesie teplo - do vyšľahaných žĺtkov sa všľahá horúca kávová zmes (115°C - odmerať teplomerom, alebo variť po zovretí cca 6 minút) a žĺtky sa v dôsledku horúcej zmesi "urobia"
áno - ale neviem či by to už nebolo príliš kávové - kávové cesto, kávový krém a ešte cesto potreté kávovým sirupom
áno, inšpiráciou mi boli práve "opera" rezy
Aj ja som ich sem dávala. Sú strašne dobré. ...Milujem ich