Kávovo-čokoládové tortičky
Kávovo-čokoládové tortičky

Delikatesné kávovo-čokoládové tortičky

siuuu - fotkasiuuu, 18. augusta 2019
Delikatesné kávovo-čokoládové tortičky
Foto: siuuu

Kávu u nás doma nikto nepijeme, ale aj napriek tomu máme radi zákusky a koláčiky s chuťou kávy, tak som opäť raz pripravila maškrtu Zobraziť celý popisKávu u nás doma nikto nepijeme, ale aj napriek tomu máme radi zákusky a koláčiky s chuťou kávy, tak som opäť raz pripravila maškrtu s chuťou kávy a čokolády, ktorú sa výborne dopĺňajú. Prvýkrát som ich robila tento rok k Veľkej noci a sú ozaj výborné, aj keď trošičku pracnejšie. Vyšlo mi 6 menších tortičiek s priemerom 7,5 cm.

6
porcií
25 minút
príprava
8-12 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
4 ks
25 g
112 g
112 g
Kávový krém:
4 ks
2 ČL
125 g
35 ml
250 g
Kávový sirup:
100 ml
50 g
2 ČL
Čokoládový krém:
100 g
100 ml
Poleva:
100 g
15 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme 4 celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie (použila som klasický pekáč s rozmermi cca 38 x 36 cm) a v rúre zohriatej na 200 °C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a vykrojíme tortičky (každý koláčik má tri vrstvy cesta - takže potrebujeme 18 koliesok, moje mali priemer 7,5 cm).

  2. 2

    Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    A ideme na kávový krém - žĺtky šľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Čokoládový krém je vlastne klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou polámanú čokoládu, 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.

  4. 4

    Začneme korpusmi potretými chrumkavou čokoládovou vrstvou - ale pozor, čoko vrstvou nadol. Vrch korpusov potrieme kávovým sirupom, rozdelíme polovicu kávového krému, priložíme ďaľší korpus, potrieme kávovým sirupom, rozdelíme čokoládový krém, uložíme posledný korpus, potrieme zvyškom kávového krému, vrch urovnáme a dáme stuhnúť do chladničky (ja som robila večer a nechala som stuhnúť do rána). Všetky vrstvy som robila vo formičke, aby boli pekné rovné steny. Na druhý deň polejeme čokoládovou polevou - nad parou rozpustená horká čokoláda a olej. Polevu necháme zatuhnúť a vyberieme z formičiek. Priznám sa, že som najskôr nevedela ako tortičky vybrať, tlačiť na vrch sa nedá, pretože by sa porušili horné vrstvy, a tak ma napadlo vytlačiť koláčik odspodu - takže som si našla pohár s o pár milimetrov menším priemerom ako boli formičky s koláčikmi a opatrne som každú tortičku vvytlačila z formičiek - oboma rukami som držala formičku a opatrne som tlačila smerom dolu - išlo to celkom dobre. Ozdobíme podľa svojho vkusu.

  5. 5

    Koláčik je variabilný - robila som ho aj v podobe rezov či kociek, namiesto instantnej kávy som použila mletú zrnkovú, ktorú som vždy pred pridaním do cesta či potieraním cesta precedila cez husté sitko, aby som eliminovala množstvo kávovej usadeniny.

    Delikatesné kávovo-čokoládové tortičky - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Krása se snoubí s nádherou! Velmi fotogenické, prudce jedlé. Kávovové miluju. Jsi nesmírně šikovná, trpělivá a tvořivá! Co krok v postupu, to maturita. Varianta kostek je schůdnější a zdravější /z hlediska duševního zdraví/. Pěkný receptík, díky za to, že s námi sdílíš své recepty!
siuuu
@Haji (18.8.2019 19:54)

... veru keď som ich robila prvý krát, skoro som prišla o nervy :-D .. teraz väčšinou robím už len jednoduchšiu variantu, ktorú vždy nejako obmením - či už druh kávy alebo usporiadanie jednotlivých vrstiev
kukulienka71
Vyzeraju fantasticky, chuť si viem živo predstavit. Prve koliesko nenatieras odspodu cokoladou, ze? kocky su jednoduchsie, no torticky su torticky, vyssi level. Si sikulka
1x siuuu
izabella929
Zákusky vyzerajú pekne, ale iste by som nemala na to nervy, hoci trpezlivosti mám dostatok..videla som jedno video, ako sa tieto kolieska robia..
1x siuuu
siuuu
@Kukulienka71 (19.8.2019 12:46)

prvý krát som natierala čokoládou zmiešanou s rozmixovanými keksíkmi, ale veľmi to v chladničke stuhlo a nedalo sa to potom krájať, takže už nenatieram, a sú super aj bez toho
evanaaa
Nuž, asi som najhlúpejšia, ale niečo som nepochopila: V postupe si treba zmiešať 5 vajec s mandľovou múkou, pridať sneh - ale z koľkých bielkov? Z piatich? V surovinách sú 4 vajcia a 4 bielky, nie 5.....a nie je tam ani spomenutá káva.....takže sa to trochu líši, bolo by treba upresniť. Ja to síce robiť nebudem, ale možno sa niekto odváži, tak nech ho to nemýli. Ináč, je to krásne, aj chutné, verím aj bez ochutnania, dala by som si aspoň jednu tortičku, sú lákavé.
siuuu
@Evanaaa (19.8.2019 20:47)

aaaa chybička sa mi tam vlúdila a zabudla som ju opraviť, ospravedlňujem sa - koľko celých vajec, toľko bielkov (robievam zo 4 aj z 5, podľa veľkosti vajíčok), celé vajíčka sa zmiešajú s mandľovou múkou a nakoniec sa vmieša sneh z bielkov, káva do korpusu môže ísť a nemusí - nehrá to veľkú úlohu, naposledy som nedala ... opravím to bez kávy
redakcia
@Evanaaa (19.8.2019 20:47)

Autorka v recepte upravila množstvo vajec a zo surovín vymazala kávu.
evanaaa
@Siuuu , tak to je teda správne, už rozumiem....ale čo sa týka tej kávy, kľudne mohla ostať aj v ceste, mne sa to páči.
siuuu
@Martamm (20.8.2019 18:22)

... nie, iba v mise, ktorá znesie teplo - do vyšľahaných žĺtkov sa všľahá horúca kávová zmes (115°C - odmerať teplomerom, alebo variť po zovretí cca 6 minút) a žĺtky sa v dôsledku horúcej zmesi "urobia"
siuuu
@Evanaaa (20.8.2019 20:45)

áno - ale neviem či by to už nebolo príliš kávové - kávové cesto, kávový krém a ešte cesto potreté kávovým sirupom
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Opera rezy
siuuu
@pn (22.8.2019 09:25)

áno, inšpiráciou mi boli práve "opera" rezy
1x pn
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@siuuu (22.8.2019 10:25)

Aj ja som ich sem dávala. Sú strašne dobré. ...Milujem ich
1x siuuu