Kávovo-čokoládové tortičky

Delikatesné kávovo-čokoládové tortičky

Autor receptu: siuuu

Kávu u nás doma nikto nepijeme, ale aj napriek tomu máme radi zákusky a koláčiky s chuťou kávy, tak som opäť raz pripravila maškrtu s chuťou kávy a čokolády, ktorú sa výborne dopĺňajú. Prvýkrát som ich robila tento rok k Veľkej noci a sú ozaj výborné, aj keď trošičku pracnejšie. Vyšlo mi 6 menších tortičiek s priemerom 7,5 cm.

6
porcií
25 minút
príprava
8-12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme 4 celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme na pekáč vyložený papierom na pečenie (použila som klasický pekáč s rozmermi cca 38 x 36 cm) a v rúre zohriatej na 200 °C pečieme asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a vykrojíme tortičky (každý koláčik má tri vrstvy cesta - takže potrebujeme 18 koliesok, moje mali priemer 7,5 cm).
  2. Kým sa pečie korpus pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  3. A ideme na kávový krém - žĺtky šľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske si zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Čokoládový krém je vlastne klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou polámanú čokoládu, 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
  4. Začneme korpusmi potretými chrumkavou čokoládovou vrstvou - ale pozor, čoko vrstvou nadol. Vrch korpusov potrieme kávovým sirupom, rozdelíme polovicu kávového krému, priložíme ďaľší korpus, potrieme kávovým sirupom, rozdelíme čokoládový krém, uložíme posledný korpus, potrieme zvyškom kávového krému, vrch urovnáme a dáme stuhnúť do chladničky (ja som robila večer a nechala som stuhnúť do rána). Všetky vrstvy som robila vo formičke, aby boli pekné rovné steny. Na druhý deň polejeme čokoládovou polevou - nad parou rozpustená horká čokoláda a olej. Polevu necháme zatuhnúť a vyberieme z formičiek. Priznám sa, že som najskôr nevedela ako tortičky vybrať, tlačiť na vrch sa nedá, pretože by sa porušili horné vrstvy, a tak ma napadlo vytlačiť koláčik odspodu - takže som si našla pohár s o pár milimetrov menším priemerom ako boli formičky s koláčikmi a opatrne som každú tortičku vvytlačila z formičiek - oboma rukami som držala formičku a opatrne som tlačila smerom dolu - išlo to celkom dobre. Ozdobíme podľa svojho vkusu.
  5. Koláčik je variabilný - robila som ho aj v podobe rezov či kociek, namiesto instantnej kávy som použila mletú zrnkovú, ktorú som vždy pred pridaním do cesta či potieraním cesta precedila cez husté sitko, aby som eliminovala množstvo kávovej usadeniny.