Cviklový koláč

Cviklová torta

Autor receptu: redakcia

Tento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať.

10
porcií
50 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vajcia a cukor dôkladne vyšľaháme v mise. Pridáme múku a prášok do pečiva a premiešame. Plátky mandlí ešte posekáme a pridáme do hmoty. Nastrúhame trošku citrónovej a pomarančovej kôry, vytlačíme aj šťavu z polovice citróna. Pre vôňu pridáme rum, pridáme nahrubo postrúhanú cviklu a dôkladne premiešame. Do vymazanej tortovej formy nalejeme pripravenú cviklovú hmotu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 až 60 minút.
  2. Poleva: V miske rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a rumom. Touto zmesou polejeme vychladnutú upečenú tortu.
  3. Cviklový kompót: V kastróliku necháme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme celú škoricu. K cukru vytlačíme trošku šťavy z citróna a prilejeme trošku rumu a vody. Do zmesi prepasírujeme mrazené maliny a pridáme ošúpanú cviklu nakrájanú na mesiačiky. Prikryté pomaly varíme, kým nebude cvikla mäkká, asi 20 minút. Podávame k torte, môžeme použiť aj na ozdobu.