Cviklový koláč
Cviklová torta
Autor receptu: redakcia
Tento recept som si upravil podľa seba,
ale vychádzal som z klasického receptu
na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu
za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať.
10 porcií |
50 minút príprava |
50-60 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Vajcia a cukor dôkladne vyšľaháme v mise. Pridáme múku a prášok do pečiva a premiešame.
Plátky mandlí ešte posekáme a pridáme do hmoty. Nastrúhame trošku citrónovej a pomarančovej kôry, vytlačíme aj šťavu z polovice citróna. Pre vôňu pridáme rum, pridáme nahrubo postrúhanú cviklu a dôkladne premiešame. Do vymazanej tortovej formy nalejeme pripravenú cviklovú hmotu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 až 60 minút.
- Poleva: V miske rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a rumom. Touto zmesou polejeme
vychladnutú upečenú tortu.
- Cviklový kompót: V kastróliku necháme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme celú škoricu. K cukru vytlačíme
trošku šťavy z citróna a prilejeme trošku rumu a vody. Do zmesi prepasírujeme mrazené maliny
a pridáme ošúpanú cviklu nakrájanú na mesiačiky. Prikryté pomaly varíme, kým nebude cvikla
mäkká, asi 20 minút. Podávame k torte, môžeme
použiť aj na ozdobu.