Cukinová čalamáda na štipľavo fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. júla 2013

Zostala mi tuhá paprika zo zavárania uhoriek, tak som sa rozhodla urobiť čalamádu u nás netradične na štipľavo..

120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

5
3
8
8
3
3
10
nálev:
4 l
1 l
350 g
100 g




Postup

  1. 1

    Pálivá paprika mi zostala zo zavárania uhoriek, ostatné som si nazbierala na záhrade...nie je toho tak veľa, ako minulý rok, ale aj za to ďakujem Bohu...

    Cukinová čalamáda na štipľavo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko som postrúhala..papriku pokrájala a chilli papričky som nechala, tie uložím v celosti, to bude pre konzumenta bonus...

    Cukinová čalamáda na štipľavo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som 3 veľké listy zeleru, ktorý som pokrájala na drobno..všetko znovu premiešala...

    Cukinová čalamáda na štipľavo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..pripravila som si nálev: na 4 litre vody som dala 1 liter octu, 350g. cukru a 100g. soli...nálevom so zaliala čalamádu a nechala odpočívať 4 hod.naložila spolu aj s nálevom do pripravených pohárov..na dno každého pohára som dala 1 bobkový list,3zrná celé čierne korenie, 3 zrnká nové korenie...vložila som chilli papriky a poháre zatvorila..

    Cukinová čalamáda na štipľavo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z tej dávky mi vyšlo 20 pohárov 3,5 dl. sterilizovala som ich na 80st. 20min. hotové poháre som uložila na policu v špajzi...

    Cukinová čalamáda na štipľavo (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

luss44
zaujímavý recept, robievame z cukiny čalamádu ale trochu inú, vyskúšam aj túto
pusta
tak toto je úžasné, veľmi chutné.
medovnicek
ty si majster na zaváraniny Izabelka, pri pohľade na tie "čípoš" papričky ma napadlo ako som ja zavárala baranie rohy a chcela som ich spestriť týmito papričkami a vymyslela som si, že budú v poháre krajšie vyzerať, keď ich prerežem na polovicu - poháre síce vyzerali krásne, ale ich obsah mohol jesť len ten, kto mal "plechovú" hubu:):):)
ariela6
pekna zavaranina ukladam si ju ak by som od niekoho dostala cukynu tak si spravim takyto salatik
izabella929
@medovnicek...ja som ju iba miešala a plnila do pohárov a pália ma ruky..už som ich aj citrónom skúsila a pália stále...chilli sú riadne potvorky.-)možno. keď postojí 6 týžňov už ani páliť nebude..ale ke´d to postálo v tom náleve 4 hod. ochutnala som nálev, ale to malo vynikajúcu chuť...bude to veru mňamkovina.-) vďaka za komentár.-)
sracz
... pravdu pravdúcu rečieš milá dievčička, @izabella929 - čím dlhšie postojí, tým lepšie!!! -:))) Pre mňa "pickles" v kombinácii s cuketami je novinka, určite skúsim a ochutnámE! Veľmi sa Teším!
izabella929
@ywett ,,,,vďaka za tvoj potlesk.-))@sracz...toto je skutočná mňamkovina, to mi ver.-)))zostalo mi včera z toho nálevu, odložila som si do fľaše, dala do chladničky...dnes som ten nálev ochutnala, no niečo úžasné, aj keď som od neho syčala , ako hadica, ale som ho použila do pár pohárov uhoriek...to budú uhorky excluzííív.-))) vďaka vám obom za milé komentáre.-)
danda3
Robievala som túto čalamádu pre maminu, veľmi jej chutila, doma som ňou nikoho neohúrila, a keďže mama tu už nie je, nie je ani dôvod na jej prípravu. Škoda. Možno spravím pár spomienkových pohárikov a zanesiem bratovi.♥
stacy77777
Izka,vyzerá to krásne v pohároch...u nás je tento rok akési všetko stále maličké, bývali veľmi studené noci, neviem,či to môže byť aj tým,vyzerá to,že moc radosti z úrody nebude....
margaretka28
No vidím, že kým som sa ja vyvaľovala, Ty si sa činila, zaujímavá čalamáda, mňa to všetko počkalo, dnes varím cviklu, ale mám jej toľko, že sa mi bude aj snívať :-)
kimlo
Nezmäkne ta cuketa prilis? Lebo my chlapi sme na zmäknute veci dost haklivi, o babach ani nehovorim...
izabella929
@margaretka...ja neobsedím,,,musím mať ruky zamestnané...čalamáda sa vydarila, je super...tento rok nemám iba 2 cvikly...veľká voda mi všetko odniesla...zostali mi 2 kusy na kraji a fazuľku na zeleno...vlani som veľa robila s cviklou...bohužiaľ, tento rok musím kúpiť...vďaka za komentár.-)
izabella929
@kimlo...vie šm to záleží aj od cukiny...a tiež od dĺžky sterilizácie...mala som 2 cukiny úplne tvrdé...boli to žlté...biela bola mäkšia...ale sterilizuj krátko, iba 5-7 min...pokiaľ máš rád tvrdé...)) aj ja radšej tvrdé...nechám iba, aby chytilo viečko...beťárik.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia