Cuketovo-mrkvové hniezda s vajíčkom a kalerábovými haluškami fotorecept
Foto: dvorka
Mám rada zeleninové jedlá a toto je jedno z nich. Robievam pár krát do roka ako rýchlovku a príloha môže byť hoc čo. Zemiaky, Zobraziť celý popisMám rada zeleninové jedlá a toto je jedno z nich. Robievam pár krát do roka ako rýchlovku a príloha môže byť hoc čo. Zemiaky, chlieb, alebo aj kalerábové halušky. Môj výtvor by som nenazvala receptom, skôr ako tip na jedlo z cukety.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ak budete robiť halušky, tu je recept. Dala som variť vodu vo väčšom hrnci, osolila som ju. Nastrúhala som najemno kaleráb, pridala som pol na pol múky hladkú pšeničnú a polohrubú celozrnnú špaldovú, môže byť klasická pšeničná polohrubá. Priliala som vodu a vymiešala cesto. Ešte som neskúšala robiť halušky bez vajíčka, tak som pridala malé vajíčko a cesto dobre zamiešala. Ak sa zdá byť redšie, treba pridať trochu múky.
-
2
Cez haluškárku som pretrela cesto na halušky do vriacej osolenej vody a varila asi 5 minút po ich vyplávaní na povrch. Na začiatku si robím test cesta: spravím len niekoľko halušiek, aby som videla či je cesto správne. Ak sú halušky malé a rozpadávajú sa, pridám trochu múky. Halušky mám uvarené, idem na hlavné jedlo.
-
3
Škrabkou na slížiky som si nastrúhala dlhé rezance z očistenej cukety a mrkvy. Predelila som na polovice a skrútila do kolieska.
-
4
Na rozohriatu panvicu som si dala za lyžicu oleja a položila stočené zeleninové rezance so tvaru kolieska, aby sa trochu predpiekli. Teplotu pod panvicu som dala na najnižšiu teplotu.
-
5
Do pohárika som rozklepla vajíčko, posolila a vliala do prvého hniezda. Potom aj druhé vajíčko. Panvicu som zakryla a nechala vajíčka zatiahnuť do biela.
-
6
Môj obed. Pre chuť som posypala mikrobylinkami - čerstvou reďkovkou.
-
7
A ešte fotka v reze :)
kúpila som tri škrabky v jednej sade cez internet, už dávno, takže neviem z akých domácich potrieb. Je to šikovná vecička, používam aj na nastrúhanie zeleniny do polievky namiesto cestovinových rezancov, alebo k špagetám varím aj zeleninové dlhé rezance.