Čučoriedkový koláč bez lepku s pudingovou náplňou
Toto by ste nečakali. Tento čučoriedkový koláč bez lepku sa tvári ako kysnutý – ale nie je. Je z mäkkého tvarohového cesta,
naplnený Zobraziť celý popisToto by ste nečakali. Tento čučoriedkový koláč bez lepku sa tvári ako kysnutý – ale nie je. Je z mäkkého tvarohového cesta,
naplnený jednoduchou pudingovou plnkou a doladený čučoriedkami. Perfektná kombinácia na dezert na sklonku leta. Poďte
vyskúšať náš recept.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g (alebo PK špeciál) |
|
200 g |
|
100 g tekutý |
|
4 PL |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Na plnku: | |
1 bal. (v prášku) |
|
2 PL |
|
400 ml |
|
asi 2 hrste (čerstvé) |
|
Postup
-
1
Príprava tohto čučoriedkového koláča vôbec nie je komplikovaná. Začneme tým, že v miske spracujeme najprv mokré prísady – tvaroh premiešame s medom, pridáme olej a všetko dobre vymiešame. Napokon prilejeme rozšľahané vajíčko.
- 2
V druhej miske premiešame bezgluténovú múku Promix PK alebo PK špeciál, premiešame ju s preosiatym kypriacim práškom a pridáme vanilkový cukor. Na túto sypkú zmes vylejeme alebo vyklopíme premiešané mokré prísady. Najprv pomocou varechy, a potom rukou spracujeme na hutnejšie, trochu lepkavé cesto. Zabalené do potravinárskej fólie ho necháme v chlade asi hodinu odpočinúť.
- 3
Tento čas môžeme využiť na prípravu pudingu. V 100 ml z odmeraného množstva mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko s cukrom dáme do hrnca variť. Keď zovrie, vlejeme do variaceho sa mlieka pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme do pudingovej konzistencie. Na povrch pudingu dáme potravinársku fóliu – zabránime tak vytvoreniu hrubej kožky na povrchu. Necháme vychladnúť.
- 4
Odpočinuté cesto na čučoriedkový koláč bez lepku vyberieme z chladničky a na pracovnej doske (ak treba, zľahka pomúčenej) ho rozvaľkáme na veľkosť o čosi väčšiu ako plech na pečenie (alebo ho dlaňami roztlačíme) a okraje cesta necháme trochu prečnievať.
- 5
Na cesto navrstvíme puding a naň naukladáme čučoriedky. Takto pripravený koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch asi 40 minút, kým sa okraje cesta sfarbia do zlatohneda. Upečený čučoriedkový koláč bez lepku necháme vychladnúť, podávame ho posypaný práškovým cukrom.
- 6
TIP: Táto dávka vystačí na menší plech – my sme použili plech asi o veľkosti formátu A4.
Tiež Čučoriedkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu