
Foto: Shutterstock
Guacamole – avokádová klasika z Mexika
Je krémové, svieže a hotové za pár minút. Ideálne ako dip k nachos alebo ako nátierka na chlieb.Potrebujete: 2 zrelé avokáda, šťava z ½ limetky, 1 paradajku, ½ červenej cibule, čerstvú koriandrovú vňať (prípadne petržlenovú) podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, podľa chuti aj strúčik cesnaku
Očistené avokádo roztlačte vidličkou, primiešajte nadrobno nakrájanú paradajku, nadrobno nasekanú cibuľu, podľa chuti aj cesnak a dochuťte šťavou z limetky. Nakoniec osoľte, okoreňte a dobre premiešajte.
Extra tip: Ak guacamole pripravujete vopred, je potrebné zakryť ho potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu – spomalí sa tak hnednutie.
Hummus – orientálna pochúťka
Jeho základom je cícer, takže je sýty, ale zároveň aj nadýchaný. Hodí sa k pita chlebu, zeleninovým tyčinkám alebo ako základ sendviča.
Foto: Shutterstock
Potrebujete: 1 konzervu cícera (trochu nálevu si odložte), 2 PL sezamovej pasty tahini, šťavu z 1 citróna, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja, soľ, štipku mletej rímskej rasce
Všetky suroviny rozmixujte dohladka. Ak je hummus príliš hustý, pridajte trocha odloženej tekutiny z cícera.
Extra tip: Pred mixovaním zbavte cícer šupiek – výsledok bude extra jemný a krémový.
Baba ganoush – dymová chuť Stredného východu
Kto má rád grilovanú zeleninu, baba ganoush ho očarí. Je to baklažánová nátierka s jemnou dymovou príchuťou.
Foto: Shutterstock
Potrebujete: 2 stredné baklažány, 2 PL sezamovej pasty tahini, šťavu z ½ citróna, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivového oleja, soľ, štipku mletej údenej papriky
Baklažány opečte celé na grile alebo v rúre, kým sú zvonka čierne a zvnútra mäkké. Dužinu vydlabte, rozmixujte so zvyškom ingrediencií a podávajte s pita chlebom.
Extra tip: Pre ešte výraznejšiu chuť baklažány pred pečením niekoľkokrát prepichnite vidličkou a posypte hrubou soľou – vytiahne horkosť.
Pico de gallo – salsa plná leta
Je to svieža, šťavnatá a ľahko pikantná paradajková salsa. Hodí sa k tortille, ale aj ako osviežujúca nátierka na chlieb.
Foto: Shutterstock
Potrebujete: 3 zrelé paradajky, ½ červenej cibule, 1 čili papričku, šťavu z 1 limetky, čerstvú koriandrovú vňať, soľ
Všetky suroviny nasekajte nadrobno, premiešajte a nechajte 10 minút odležať, aby sa chute spojili.
Extra tip: Ak chcete ešte sviežejšiu chuť, dajte pico de gallo pred podávaním na pár minút do chladničky.
Diskusia k článku