Čučoriedkovo-tvarohový veterník
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici, 20. júla 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
500 ml |
|
200 g |
|
štipka |
|
300 g |
|
1/2 bal |
|
7 ks |
|
Plnka 1: | |
1 l |
|
250 g |
|
3 bal |
|
250 g |
|
100 ml |
|
250 g |
|
1 bal |
|
Plnka 2: | |
1 l |
|
250 g |
|
3 bal |
|
250 g |
|
100 ml |
|
250 g |
|
1 bal |
|
250 g |
|
250 g |
|
Poleva: | |
300 g |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Vodu, olej a soľ dáme variť. Keď zovrie, pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a miešame, až kým nemáme žiadne hrudky múky a vareška sa nelepí na cesto. Cesto necháme trocha vychladnúť a do vlažného pridávame po jednom vajcia a zapracujeme ich do cesta. Z cesta striekame cukrárenským vrecúškom s ozdobnou rúrkou tvary klasického veterníka na vymastený plech. Pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a veterníky rozkrojíme zúbkovaným nožom na polovicu, aby sme ich mohli naplniť.
- 2
Plnka 1: 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka primiešame Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom, aby sa neurobila kožka, a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme zmäknuté maslo, rum a vyšľaháme. Nakoniec pridáme jemný tvaroh. Plnku nastriekame cukrárenským vrecúškom na spodnú polovicu upečeného veterníka.
- 3
Plnka 2: Postup je rovnaký ako pri prvej plnke. 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka pridáme Zlatý klas a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme maslo, rum a vyšľaháme. Pridáme jemný tvaroh. Nakoniec pridáme vyšľahanú smotanu a roztlačené alebo rozmixované čučoriedky. Striekame cukrárenským vrecúškom na prvú plnku.
- 4
Poleva: Tuk rozpustíme, pridáme posekanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Polevou polejeme vrchné časti veterníkov, ktoré potom ukladáme na spodné časti, ktoré sme naplnili krémom.
Tiež veterník:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
20