Karamelový dezert
Karamelový dezert

Crème caramel

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 12. apríla 2021
Crème caramel
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
35–40 minút
na 130 °C

Suroviny

500 ml
2 ks
4 ks
100 g
1/2 ks
Karamel:
100 g
2 PL
Na vymastenie bokov misiek:




Postup

  1. 1

    Karamel: Zo 100 g cukru a 2 PL vody pripravíme karamel, ktorý lyžičkou vlejeme na dno ohňovzdorných misiek, ktorých boky sme vytreli maslom.

  2. 2

    Vajcia a žĺtky vymiešame s cukrom a semienkami vanilkového struku. Mlieko privedieme do bodu varu a postupne ho po troške a za stáleho miešania lejeme do vajíčkovej zmesi. Túto mliečnu vajíčkovú zmes potom nalejeme do misiek na stuhnutý karamel.

  3. 3

    Naplnené misky položíme na plech. Na plech nalejeme asi 2 cm teplej vody a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 130 stupňov asi na 35–40 minút (závisí od veľkosti misiek).

  4. 4

    Po upečení misky opatrne vyberieme z plechu a necháme vychladiť, ideálne cez noc. Na druhý deň vyklopíme na tanieriky. Môžeme podávať s karamelovou omáčkou.

Diskusia k receptu

chorvatka
Ved je toto pravy francuzsky "Crème renverseé" cize prevrateny krem, co ja ako rychlovku robim v kuchte za 10 minut. Deti to zboznuju : dobré, rychle a lacné ! Som rada, ze sa tento recept dostal aj na Slovensko.
chorvatka
@dankas63 (5.6.2021 23:13)
Odpovedam neskoro, ale predsa : do kuchty nalejem 1 pohar studenej vody. Do kosika na varenie nad parou (parak) polozim formu s hotovym kremom, zakryjem tanierikom a zavriem TESNO kuchtu. Len co zasne sycat ventil, zmiernim ohen a varim 10 minut a HOTOVO !