Čokoládový zákusok s citrónovým krémom a so snehovou čiapočkou
foodblog Medové motúzy, 10. septembra 2023
Foto: Jana Štrbková
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
200 g (60 %) |
|
1 ČL |
|
30 ml |
|
3 ks |
|
220 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
25 g |
|
Citrónová plnka (lemon curd): | |
375 g |
|
220 g |
|
50 g |
|
80 g |
|
160 ml |
|
2 PL |
|
6 ks |
|
Snehová vrstva: | |
440 g |
|
60 ml |
|
štipka |
|
6 ks |
|
1 PL |
|
Na ozdobenie: | |
150 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Nakrájané maslo, čokoládu, vanilkovú pastu a vodu dáme do hrnca s dvojitým dnom, postupne ohrievame na nízkom plameni. Za stáleho miešania rozpúšťame čokoládu a spájame jednotlivé zložky. Rozpustenú čokoládu necháme za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.
- 2
Do misky vložíme vajcia a cukor a šľaháme asi 6 minút do pevnej peny. Pridáme vlažnú čokoládu a šľaháme, kým sa obe hmoty nespoja. Zmiešame múku s práškom do pečiva a kakaom a zľahka primiešame do hmoty.
- 3
Pripravíme si tortovú formu s priemerom 22 cm, spodnú časť vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto nalejeme do formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 90 minút.
- 4
Vychladnutý korpus vydlabeme - asi dva centimetre od okraja priložíme menší tanier, obkreslíme nožíkom kruh a opatrne ho vydlabeme lyžičkou tak, aby v spodnej časti zostala jedna tretina hrúbky cesta. Vydlabané cesto odložíme, použijeme ho na prípravu cake pops, ďalšieho chutného dezertu.
- 5
Na prípravu citrónového krému „lemon curd“ nalejeme do hrnca s dvojitým dnom 250 ml mlieka, cukor a stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Kukuričný škrob vymiešame vo zvyšnom studenom mlieku a pridáme k osladenému mlieku a ohrievame, pridáme na kúsky nakrájané maslo, citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru a vaječné žĺtky, zmiernime oheň a za stáleho miešania varíme asi 5 minút do zhustnutia.
- 6
Citrónovú plnku nalejeme na vydlabaný korpus, necháme vychladnúť a vložíme ešte na dve hodiny do chladničky.
- 7
Pripravíme si snehovú čiapočku. Do hrnca s dvojitým dnom nalejeme vodu, nasypeme cukor a na silnom ohni miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- 8
Vaječné bielky dáme do misy, pridáme štipku soli a sneh mierne našľaháme. Počas šľahania prilievame horúci cukrový roztok a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pár minút pred koncom šľahania pridáme ocot.
- 9
Koláč vyberieme z chladničky, špachtľou naň naaranžujeme snehovú čiapočku a dozdobíme černicami.
Tiež Čokoládový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu