Čokoládový koláč

Čokoládová babka s orechmi

Autor receptu: redakcia

Vynikajúci kysnutý koláč od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.

1 ks
porcia
30 (+ kysnutie) minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať na teplom mieste. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu vykysnúť na teplom mieste.
  2. Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom a škoricou do hladkej pasty. Uchováme pri izbovej teplote.
  3. Vykysnuté cesto roztiahneme alebo vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme kakaovou pastou po celej ploche a posypeme nasekanou čokoládou. Zrolujeme ako roládu a po celej dĺžke prekrojíme na polovicu. Takto vzniknuté dva pruhy cesta vzájomne prepletieme.
  4. Dáme do maslom vymazanej formy a necháme opäť podkysnúť. Na záver pred pečením polejeme vrch orechovou polevou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C v režime horúci vzduch asi 35 – 40 minút. Prepečenie otestujeme špajdľou.