Čokoládový koláč
Čokoládová babka s orechmi
Autor receptu: redakcia
Vynikajúci kysnutý koláč od víťaza štvrtej série cukrárskej šou Pečie celé Slovensko, Pavla Nikova.
1 ks porcia |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
35-40 minút na 170 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať na teplom mieste. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu vykysnúť na teplom mieste.
- Mäkké maslo vymiešame s cukrom, kakaom a škoricou do hladkej
pasty. Uchováme pri izbovej teplote.
- Vykysnuté cesto roztiahneme alebo vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme kakaovou pastou po celej ploche a posypeme nasekanou čokoládou. Zrolujeme ako roládu a po celej dĺžke prekrojíme na polovicu. Takto vzniknuté dva pruhy cesta vzájomne prepletieme.
- Dáme do maslom vymazanej formy a necháme opäť podkysnúť. Na záver pred pečením polejeme vrch orechovou polevou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C v režime horúci vzduch asi 35 – 40 minút. Prepečenie otestujeme špajdľou.