Citrónovo-orechové rezy fotorecept

eviana - fotkaeviana, 1. novembra 2013
Citrónovo-orechové rezy (fotorecept)
Foto: eviana

...ďalšia z mojich zákuskových improvizácií :) Výborný svieži zákusok s vôňou a chuťou citrónov a orechov... naozaj veľmi vydarený :)

20
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Kakaový biskvit:
200 g
4 ks
6 PL
200 g
1/2 ks
Orechový biskvit:
3 ks
100 g
50 g
2 PL
1/2 bal.
Krém:
250 ml
200 ml
50 ml
6 PL
250 g
Kandizované citróny:
1 šálka
1/2 šálky
2 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si upečieme kakaový biskvit (piškót). Je to ten istý biskvit ako mám vo svojich receptoch - Šári rezy, akurát s pridaním kakaa namiesto polovice múky. Najprv si vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom a horúcou vodou do peny. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rozpálenej rúry na 180°C cca 12 minút. Tento kakaový biskvit je robený na riadny veľký plech.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa piekol kakaový biskvit pripravili sme si orechový biskvit. Do bielkov nastrúhame citrónovú kôru z polovice chemicky neošetreného citróna a pridáme štipku soli. Vyšlaháme na tuhý sneh.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na obrázku ďalšie suroviny pred vstupom do výrobného procesu :)

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vyšľahaného snehu z bielkov vmiešame práškový cukor

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom primiešame žĺtka

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a nakoniec po tretinách pridáme zmes orechov, múky a prášku do pečiva . Všetko zmiešame a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja vždy vymastím trošku aj plech pod papierom, potom ešte aj papier a jemne ho posypem múkou - pre istotu :) Dáme piecť do rozpálenej rúry cca 10 min na 180 °C. Tento orechový biskvit je robený na malý plech (cca polovica z plechu, na ktorom sa piekol kakaový biskvit)

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ihneď po vybraní z rúry stiahneme papier z ešte horúceho biskvitu - vtedy to ide najlepšie.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí si biskvity rozkrájame - kakaový po šírke na 4 pásy a orechový po dĺžke na dva pásy - prirovnáme a ak je naviac odrežeme.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si zvar na kandizované citróny - šálka vody + pol šálky kryštálového cukru dáme zovrieť. Zatiaľ si citróny (ja som mala krásne veľké bio citróny, tak stačil jeden) nakrájame na kolieska - ja som krájala na veľmi tenké (3mm), doporučujem na cca 5-7 mm

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked voda s cukrom vrú, vhodíme do nej citróny, prikryjeme pokrievkou a necháme variť cca 45 minút, sem tam hrncom potrasieme.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom citróny vyberieme na mriežku a necháme ich vychladnúť a obschnúť (ostanú lepkavé, nebudú úplne suché, ale prebytočná tekutina z nich odkvapká na servítku)

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pripravíme si krém. V mlieku rozmiešame polohrubú múku.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    V hrnci, kde sa varili citróny dáme zovriet citrónový vývar, ktorý nám zostal po vybratí citrónov, je ho cca 2 dl. Pridáme do neho štavu z citróna - 0,5 dl a necháme prejsť varom. Ak máte radi sladké, pridajte ešte cukor, ja som nepridala, stačilo tak ako bolo. Vlejeme múku rozmiešanú v mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kašu necháme vychladnúť.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Potom ju zmiešame so zmäknutým maslom do hladkého krému.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Spodné kakaové pláty - 2 zo 4 kusov - potrieme cca 1/3 krému (na každý polovicu tretiny krému :)

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potom potrieme orechový biskvit z oboch strán pikantným džemom - ja som dala džem z čiernych ríbezlí - a priklopíme na krém. Na podžemovaný biskvit natrieme druhú tretinu krému

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Prikryjeme kakaovými biskvitmi, jemne postláčame.

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Potom vrch aj boky rezov potrieme zvyšnou tretinou krému

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...vrch poprskáme čokoládou a ozdobíme kúskami kandizovaných citrónov. A rezu sú hotové... už ich len trošku zachladiť a môžeme maškrtiť :)

    Citrónovo-orechové rezy (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

jamarlen
ten citrónový krém sa mi zdá veľmi zaujímavý….celý zákusok je pre mňa prekombinovaný, aj kakao, aj orechy…..v jednoduchej píškóte by mi vyznel, tak skúsime
havino
aj ja mám rada citronovú príchuť, plnka zaujímavým spôsobom varená, nevarila som ešte z rozvaru, muselo rozvoniavať, však? uložím si, na pohľad pekný rez, podľa surovín chutný, hviezdy hviezde som dala, šikovná si
eviana
@jamarlen , ďakujem za Tvoje slová uznania. Chuť nie je prekombinovaná, aj keď sa to možno na prvý pohľad zdá. Priznávam, že by krém isto vyznel aj v jednoduchej piškóte, ale ja som zvolila kakaovú kvôli farebnému kontrastu - predsa - aj oči jedia :) Budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej keď sa podelíš o svoju skúsenosť ako Vám chutilo :)
eviana
@izabella929 , mám veľkú radosť, že cukrárke ako si Ty sa páči môj zákusok, ďakujem Ti za Tvoje milé slová ♥
eviana
@havino , veru plnka voňala naozaj úžasne, som rada, že sa Ti páči, poteší ma ak vyskúšaš a pokojne ho prispôsob svojim chutiam a pocitom, veď Tvoja kreativita nemá hraníc :) Ďakujem Ti za slová povzbudivé aj za hviezdy, Ty moja hviezdička ♥
eviana
@margaretka28 , ďakujem Ti za milé slová uznania, som rada, že sa Ti koláč páči... plnka stojí za vyskúšanie, je naozaj svieža, voňavá, chutná... a samozrejme variabilná :)
smorko
Nádherný a určite aj dobrý zákusok. Dávam 5* aj za krásny postup.
frona
Zákusok môže byť ozaj super...myslím, že to vyskúšam. Také varené v cukrovej vode robila moja mama, keď som bola ešte malá, pomaranče..... boli fantastické. Dávala to do koláčikov na vianoce....vždy som jej chodila "kradnúť" . Potom sa "akože" hnevala, že má toho málo. Ale vždy urobila toľko, aby bolo dosť. Mňam...si mi to pripomenula. Musím to skúsiť aj s Tvojim citrónom, ale aj s pomarančom. A budem pri tom myslieť na moju mamu tam "hore" ĎakujemTi :-)
pusta
milá@eviana , krásna piplavá práca dovedená do dokonalosti so sviežou chuťou. mne sa nezdá prekombinovaný, pekný farebný kontast, kakao a orechy chuťovo vynikajúco ladia, nie je presladený ten zákusok a citrón dodáva sviežu chuť.
mne osobne by však viac sedela v tomto zákusku kombinácia:
kakao - orechy - pomaranč...ber to tak, že je to len moja chuť, nič proti tejto úžasnej dobrote, žiadna kritika, ale 5***** za to :-)))))
eviana
@smorko , ďakujem veľmi za milé slová aj za hviezdičky, spravila si mi radosť :)
luss44
chutný zákusok, taký sviatočný - práve na tieto dni... ja si takto kandizujem pomarančovú kôru pokrájanú na kocky, hlavne na vianoce do koláčov, krásne to vonia. Musím vyskúšať aj citróny takto urobiť. 5* jasných :)
eviana
@frona , budem rada ak zákusok vyskúšaš, je naozaj chutný, svieži. Ja som citróny takto robila prvý krát, preto som aj netrafila hrúbku, pomaranče som tiež robila, sú skvelé, do zákuskov, perníkov... alebo len tak si na nich pomaškrtiť. Som rada, že som Ti mamičku pripomenula, pokojne si rezy pomenuj spomienkové a zaraď do svojho repertoáru, budem rada ak Vám zachutia. Ďakujem Ti za milý komentár.
eviana
@pusta , ďakujem za Tvoje milé slová uznania. Presne o farebný kontrast mi išlo tým kakaovým biskvitom. A čo sa týka Tebou navrhovanej kombinácie, pôvodne som uvažovala nad pomarančovou verziou, ale natrafila som na tieto krásne bio citróny, nedokázala som im odolať, tak bolo rozhodnuté :) Ďakujem Ti za radu aj hviezdičky, veľmi si to vážim :)
eviana
Ďakujem Ti milá @luss44 za milé slová uznania aj hviezdičky... veru aj pomaranče sú v kandizovanej forme skvelé, aj ich kôra... neskutočná vôňa aj chuť. Ešte raz ďakujem, spravila si mi radosť :)
3sandra3
veľmi krásny , až sviatočný koláč,,, tá chuť musí byť úžasná... určite vyskúšam
eviana
@3sandra3 , ďakujem za Tvoje milé slová, spravila si mi veľkú radosť, budem rada ak vyskúšaš - daj mi potom vedieť ako chutila :)
salinka
Veľmi pekný zákusok! A stihla si ho zachladiť:-)))
eviana
@mesiar50 , ďakujem za krásnu pochvalu, spravil si mi radosť :)
Škoda, že nejde poslať na ochutnávku kúsok mailom :)
eviana
@salinka , ďakujem za slová uznania... No predvídavo som zrobila dve "nohy", takže aj chladiť bolo čo, stihla som :)))
eviana
@sracz , a už je to tu zas... už zasa sa škerím ako orechy :) a ďakujem, Ty bernardýn milý :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia