Citrónovo-orechové rezy (fotorecept)

Autor receptu: eviana

...ďalšia z mojich zákuskových improvizácií :) Výborný svieži zákusok s vôňou a chuťou citrónov a orechov... naozaj veľmi vydarený :)

20
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé si upečieme kakaový biskvit (piškót). Je to ten istý biskvit ako mám vo svojich receptoch - Šári rezy, akurát s pridaním kakaa namiesto polovice múky. Najprv si vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom a horúcou vodou do peny. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rozpálenej rúry na 180°C cca 12 minút. Tento kakaový biskvit je robený na riadny veľký plech.
  2. Kým sa piekol kakaový biskvit pripravili sme si orechový biskvit. Do bielkov nastrúhame citrónovú kôru z polovice chemicky neošetreného citróna a pridáme štipku soli. Vyšlaháme na tuhý sneh.
  3. Na obrázku ďalšie suroviny pred vstupom do výrobného procesu :)
  4. Do vyšľahaného snehu z bielkov vmiešame práškový cukor
  5. Potom primiešame žĺtka
  6. ...a nakoniec po tretinách pridáme zmes orechov, múky a prášku do pečiva . Všetko zmiešame a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja vždy vymastím trošku aj plech pod papierom, potom ešte aj papier a jemne ho posypem múkou - pre istotu :) Dáme piecť do rozpálenej rúry cca 10 min na 180 °C. Tento orechový biskvit je robený na malý plech (cca polovica z plechu, na ktorom sa piekol kakaový biskvit)
  7. Ihneď po vybraní z rúry stiahneme papier z ešte horúceho biskvitu - vtedy to ide najlepšie.
  8. Po vychladnutí si biskvity rozkrájame - kakaový po šírke na 4 pásy a orechový po dĺžke na dva pásy - prirovnáme a ak je naviac odrežeme.
  9. Pripravíme si zvar na kandizované citróny - šálka vody + pol šálky kryštálového cukru dáme zovrieť. Zatiaľ si citróny (ja som mala krásne veľké bio citróny, tak stačil jeden) nakrájame na kolieska - ja som krájala na veľmi tenké (3mm), doporučujem na cca 5-7 mm
  10. Ked voda s cukrom vrú, vhodíme do nej citróny, prikryjeme pokrievkou a necháme variť cca 45 minút, sem tam hrncom potrasieme.
  11. Potom citróny vyberieme na mriežku a necháme ich vychladnúť a obschnúť (ostanú lepkavé, nebudú úplne suché, ale prebytočná tekutina z nich odkvapká na servítku)
  12. Pripravíme si krém. V mlieku rozmiešame polohrubú múku.
  13. V hrnci, kde sa varili citróny dáme zovriet citrónový vývar, ktorý nám zostal po vybratí citrónov, je ho cca 2 dl. Pridáme do neho štavu z citróna - 0,5 dl a necháme prejsť varom. Ak máte radi sladké, pridajte ešte cukor, ja som nepridala, stačilo tak ako bolo. Vlejeme múku rozmiešanú v mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
  14. Kašu necháme vychladnúť.
  15. Potom ju zmiešame so zmäknutým maslom do hladkého krému.
  16. Spodné kakaové pláty - 2 zo 4 kusov - potrieme cca 1/3 krému (na každý polovicu tretiny krému :)
  17. Potom potrieme orechový biskvit z oboch strán pikantným džemom - ja som dala džem z čiernych ríbezlí - a priklopíme na krém. Na podžemovaný biskvit natrieme druhú tretinu krému
  18. Prikryjeme kakaovými biskvitmi, jemne postláčame.
  19. Potom vrch aj boky rezov potrieme zvyšnou tretinou krému
  20. ...vrch poprskáme čokoládou a ozdobíme kúskami kandizovaných citrónov. A rezu sú hotové... už ich len trošku zachladiť a môžeme maškrtiť :)