Citrónové tartaletky

Citrónové tartaletky s lieskovcami v karamele

Autor receptu: redakcia

8
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tartaletky: Suché ingrediencie spolu premiešame, pridáme maslo a necháme aspoň 5 minút mixovať. Pridáme rozšľahané vajce so žĺtkami a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vyvaľkáme čo najtenšie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu. Potom podľa formičiek vykrojíme kolieska a pásiky a vystelieme nimi formičky na tartaletky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 10 minút.
  2. Citrónový krém (lemon curd): Všetky ingrediencie nad parou miešame až kým zmes nezačne hustnúť a ohrejeme na 80 stupňov. Prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť.
  3. Meringue: Bielky s cukrom vymiešame nad parou, kým zmes nedosiahne 70 stupňov. Potom z nich mixérom vyšľaháme tuhý sneh a miešame, kým zmes nevychladne. Dáme do cukrárenského vrecka.
  4. Cukrová vata: Vo výrobníku cukrovej vaty rozpustíme cukor s prírodným farbivom a na paličku namotáme cukrovú vatu.
  5. Lieskovce: V malom hrnci urobíme z cukru karamel. Lieskovce po jednom napichneme na špáradlo, namočíme do karamelu, držíme vo vzduchu a necháme stiecť.
  6. Upečené vychladnuté tartaletky naplníme citrónovým krémom, nastriekame naň meringue a opálime flambovaciou pištoľou (ak máme). Na to poukladáme karamelové lieskovce a na ne opatrne uložíme obláčik cukrovej vaty.