Citrónové drobné pečivo
Citrónové drobné pečivo

Citrónové hviezdičky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 12. decembra 2018
Citrónové hviezdičky (fotorecept)
Foto: olinecka

Dobrota na tieto sviatky.

30 minút
príprava
7-9 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
120 g
400 g
200 g
100 ml
1 ks
štipka
1 ČL
1/2 ČL
1 ks (šťava aj kôra)
Na obaľovanie:
trocha




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Citrónové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo vymiešame mixérom do hladka pridáme cukor, štipku soli, vajíčko, smotanu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, vymiešame cesto. Cesto zabalíme do fólie, ktorú trocha posypeme múkou. Cesto nie je veľmi tuhé, dáme do chladničky stuhnúť.

    Citrónové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm, formičku zakaždým dáme do múky, aby sa nelepilo cesto a vykrojíme hviezdičky. Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme hviezdičky a rúru predhrejeme na 180 stupňov. Pečieme 7-9 minút.

    Citrónové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené ešte za horúca obalíme zmesou práškového a vanilínového cukru s primiešanou škoricou. Vôňa vanilky a škorice prevoňala celý dom.

    Citrónové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

fialka49
Kedysi sme s tetou vianočné a veľkonočné koláčiky i zákusky piekli spolu, aby nám išla robota od ruky. Upečené sme si rozdelili a raz-dva sme boli hotové. Paráda! Potom nám začalo akosi vadiť, že keď sme prišli jedna k druhej na kávičku, núkali sme sa tými istými sladkosťami ako sme mali aj doma. A tak sme si povedali -dosť - odvtedy si pečieme každá "svoje," zmenili sme si aj sortiment a navzájom sa ponúkame čímsi iným, vzácnejším, čo doma nemáme. Teta tiež pečie medzi inými aj tieto úžasné citrónové hviezdičky. Veľmi mi chutia.
evanaaa
Teda @Oline čka, aké dobrotky vypekáš, hneď by som sa ponúkla, aj tými predošlými, ktoré tu máš.
haji
Pěkný recept, aj postup, fota. Přidávám se a na dálku chutnám, hmm, výborné hvězdičky!
rubyrom
To je nádhera! Vůni i chuť si dovedu představit! Internet je úžasná věc, ale má velkou chybu v tom, že nás vždy dokáže nalákat a ochutnat nedá a nedá.......
jack
Pekné.Ukladám do kolónky Vianočné;)
dvorka
Neviem kde som spravila chybu, lebo aj po 12-tich minútach v rúre sa mi hviezdičky zdali byť nedopečené. Tak som ich ešte dopiekala po minúte som sledovala, na pol minúty som sa otočila a baf ho, už sa mi spiekli. Len niekoľko posledný zvyšok cesta som vyvaľkala na tenšie, dala piecť a tie sú také akurát. Ale z tých nepodarkov urobím guľky plnené opitými višňami. Nevyhodím, bola by škoda.
bubaya
@Dvorka (22.12.2018 22:45)

Nesmieš sa rúre otočiť chrbtom. Podľa mňa rúra len na to čaká, aby ťa mohla vypiecť. Zvlášť pri týchto drobných maslových koláčikoch, je aj 30 sekúnd zrazu priveľa. Poučila som sa na pár plechoch, keď je tá posledná minúta, čučím do rúry. Toto je veľmi dobrý recept, robím väčšinou bez citróna, ale keksíky sú krehučké a rozplývavé a je s nimi málo roboty.
1x dvorka