Citrónová bábovka Magnólia fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. júla 2018
Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept)
Foto: sracz

Viem, dobre viem, že každá šikovná slovenská gazdinka má svoj, ten najsamlepšejší ako aj najsamchutnejší recept na domácu „bábovečku“. Dokonca viem aj to, že Zobraziť celý popisViem, dobre viem, že každá šikovná slovenská gazdinka má svoj, ten najsamlepšejší ako aj najsamchutnejší recept na domácu „bábovečku“. Dokonca viem aj to, že ja, aj keď starý známy „gazdiniak“, by som sa žiadnej z nich do „formy“ pchať nemal. Buď mi odpustené, ale rcp musím pridať, už z úcty k dame, ktorá ma inšpirovala. Joanna Gaines, mamka piatich detí, navyše riadi, s manželom Chipom, firmu „Magnolia”, na rekonštrukciu starých domov. Má sa teda čo „obracať“, no ale aj ako kuchárka je super.

12
porcií
24 minút
príprava
50÷59 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
3-4 ks (postrúhaná)
1-1,5 KL
0,5 ml
250 g (zmäknuté)
500 g
4 ks (väčšie)
250 ml
Na formu:
podľa potreby g (alebo maslo a hladká múka)
Poleva:
250 g
3-4 citróny




Postup

  1. 1

    S prípravou som začal asi dve hodiny pred vlastným pečením. Navážil a či odmeral som hladkú múku, cukor krupicu a kyslé mlieko, vyložil som na pracovný pult maslo a vajíčka, to všetko preto, aby získali „izbovú prevádzkovú“ teplotu. Je potrebné, aby maslo doslova „zfľofľovatelo“ pred zmiešavaním v kuchynskom robote. Tak a išiel som priamo na bábovku. Elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F). Silikónovú formu na bábovku (ja mám tú v tvare ruže) som vystriekal olejovo_hladkomúkovou emulziou v sprayi; keby som ju nemal, formu by som vymazal mäkkým maslom a jemne posypal hladkou múkou.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pracovnej misy robota som nasypal 500 g (hrnček) cukru kryštál krupica a 250 g (16 PL) už zmäknutého masla a na stredných otáčkach ich v priebehu 3-5 minút nechal vymiešať do hladkej peny.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas tohoto miešania som si do pomocnej misky so 750 g (3 hrnčekmi) hladkej múky pridal štipku soli, KL jedlej sódy bicarbóny a z 2-3 ks postrúhanú kôru z čerstvých umytých citrónov, zmiešal ich a odložil na kraj stola.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hladká pena z cukru krupica a masla je hotová, pomocou „stierky” som teraz očistil steny misy a na štyri razy som, teraz ale na malých otáčkach, do nej popridával po jednom vajíčku, ¼ múčnej zmesi a ¼ 250 ml hrnčeka kyslého mlieka.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po každej štvrtine ingrediencií a práce som vždy „stierkou” zotrel cesto zo stien misy.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak ešte záverečná ¼ kyslého mlieka a dôkladne vymiešané cesto ...

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...mohlo „putovať” do vymastenej formy...

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a na necelú hodinku do predohriatej elektrickej rúry; samozrejme, že je potrebné postupovať podľa technického stavu vybavenia Vašej kuchyne a na záver skontrolovať cesto špáradlom (na Vihodze: „totim drefkom, co panove po jedzeňu jedza”)!

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ajj vďaka „sódebike” bábovka utešene narástla.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pretočená na mriežke, uznajte, vyzerala ako od profesionála, alebo od mamičky či babičky; kto chce, môže povrch bábovky korunovať citrónovo_cukrovou glazúrou, ktorú som ja na odporúčanie mojej najsladšej ½ vynechal (pokračujeme v chudnutí do plaviek).

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte pohľad v reze.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    S horúcou kávou chutila každému. Na budúce vyskúšam môj nápad, jemne vmiešať do cesta, vypracovaného v elektrickom robote, aj dužinu z 2-3 chemicky neošetrovaných citrónov, bez ich blán.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vo veľkom záhradnom kvetináči s drobnými fialovými kvietkami, ktorých meno mi nie je známe, nám zo „samovýsevu” vyrástol a vykvitol ibištek alias „čínska ruža“ s takouto jemnou farebnou kombináciou. … a ešte vysvetlenie k výrazu „bábovečka“, ktorý som použil v úvode. Keď mala moja dcérka, bábika Angelika, necelé tri rôčky, hrala sa na piesku, formovala „bábovky”, ktoré v záverečnej fáze, po otočení vedierka poklopkávala lopatkou a sprevádzala riekankou: „Bábovečko, bábovečko, esli se mně nepovedeš, dostaneš na půůůdel”! Bývali sme v Holešove pri Přerove. Dnes jej „ťahá” už piata desiatka a je výborná zubná lekárka a odborná asistentka vo FN UPJŠ v Košiciach.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jozka2
Zdravim, babovecka naozaj ako z rozpravky ,myslis,ze z Pensylvania k tebe je velmi daleko?Hned by som zasla na kusocek.Vsetko je ako ma byt,ale ak by som mohla tak sodu bicarbonu je potrebne pohasit kyslym mliekom na ucinku neuberes,ale nie je ju citit vo finale.Osobne ak peciem so sodou bez kysleho mlieka ci jogurtu hasim sodu miekolkymi kvapkami octu a sodu potom nie citit.Neber ako krytiku iba moj poznatok o sode.
1x sracz
altyn
Ten kvet na titulnej fotke je jedlý ? Patrí to k servírovaniu? Lebo ak nie, navrhol by som vymeniť titulnú fotku za foto z bodu 10. Tá je podľa mňa omnoho výstižnejšia. :-)))
motyka
Taká krásna bábovka z hladkej múky a kyslého mlieka ? Ty si riadny umelec. Musím vyskúšať, či sa mi takto podarí, ako Tebe. S tým popisom postupu, určite áno. Výborný aj pre začiatočníkov. Ale mne chýba takáto krásna forma.
K tomu kvietku, čo si neposadil. To je po vašomu samošejka - ňe?
evanaaa
Bábovečku aj túto tvoju by som si dala k čaju. A pre @Jozka2 - aké kyslé mlieko spomínaš, veď v tejto bábovke je, nečítaš, v surovinách?
jozka2
Evanaaa,mozna som to nezrozumitelne?! napisala.prave,ze soda bicarbona by mala byt rozmiesana s kyslym mliekom,ci kefirom atd potom pridavana s mliekom do cesta,vtedy sodu necitit v ceste lebo sa pohasi.Davno som to citala v nejakom zahranicnom casopise a je to odskusane,ak robim rozne ine cesta bez drozda na rychlo sodu hasim asi 1 kl octu na 1/2 - 1 kl sodyaz tak pridavam do cesta hoci aj do piskoty.Sorry,ze som to patricne nevysvetlila.
marienka44
Pekná a fajná. Ale mne sa zdá veľa múky do jednej formy. Radšej menej a bude pórovitejšia v reze, nie hutná.
Pekné foto a štylizácia, gratulujem.
haji
Povedená bábovka, skvělá fota!
cesminaz
Krasna babovka a k tomu citrónová :-) Mam strasne rada taketo cestá s citronovou prichutou.Ale milý @Sracz aj ja si myslim,ze ako uvodna fotka,by sa viac hodila fotka c.10 alebo 11 :-) Babovku tam krasne vidno ;-P
pacik
@Jozka2 (28.7.2018 14:54)

Osobne chuť sódy bicarbony neznášam, preto ďakujem za radu a čo najskôr vyskúšam :-)
pacik
@Sracz babovečka vyzerá lákavo a keďže už viem ako na sodu b. určite vyskúšam :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia