Citrónová bábovka Magnólia fotorecept

sracz - fotkaSracz, 28. júla 2018 9:30
Ďalšie recepty »

Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept)Foto: sracz

Viem, dobre viem, že každá šikovná slovenská gazdinka má svoj, ten najsamlepšejší ako aj najsamchutnejší recept na domácu „bábovečku“. Dokonca viem aj to, že ja, aj keď starý známy „gazdiniak“, by som sa žiadnej z nich do „formy“ pchať nemal. Buď mi odpustené, ale rcp musím pridať, už z úcty k dame, ktorá ma inšpirovala. Joanna Gaines, mamka piatich detí, navyše riadi, s manželom Chipom, firmu „Magnolia”, na rekonštrukciu starých domov. Má sa teda čo „obracať“, no ale aj ako kuchárka je super.

12
porcií
24 min
príprava
50÷59 min
na 180 °C

Suroviny

750 g
3-4 ks (postrúhaná)
1-1,5 KL
0,5 ml
250 g (zmäknuté)
500 g
4 ks (väčšie)
250 ml
Na formu:
podľa potreby g (alebo maslo a hladká múka)
Poleva:
250 g
3-4 citróny
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    S prípravou som začal asi dve hodiny pred vlastným pečením. Navážil a či odmeral som hladkú múku, cukor krupicu a kyslé mlieko, vyložil som na pracovný pult maslo a vajíčka, to všetko preto, aby získali „izbovú prevádzkovú“ teplotu. Je potrebné, aby maslo doslova „zfľofľovatelo“ pred zmiešavaním v kuchynskom robote. Tak a išiel som priamo na bábovku. Elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F). Silikónovú formu na bábovku (ja mám tú v tvare ruže) som vystriekal olejovo_hladkomúkovou emulziou v sprayi; keby som ju nemal, formu by som vymazal mäkkým maslom a jemne posypal hladkou múkou.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pracovnej misy robota som nasypal 500 g (hrnček) cukru kryštál krupica a 250 g (16 PL) už zmäknutého masla a na stredných otáčkach ich v priebehu 3-5 minút nechal vymiešať do hladkej peny.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas tohoto miešania som si do pomocnej misky so 750 g (3 hrnčekmi) hladkej múky pridal štipku soli, KL jedlej sódy bicarbóny a z 2-3 ks postrúhanú kôru z čerstvých umytých citrónov, zmiešal ich a odložil na kraj stola.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hladká pena z cukru krupica a masla je hotová, pomocou „stierky” som teraz očistil steny misy a na štyri razy som, teraz ale na malých otáčkach, do nej popridával po jednom vajíčku, ¼ múčnej zmesi a ¼ 250 ml hrnčeka kyslého mlieka.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po každej štvrtine ingrediencií a práce som vždy „stierkou” zotrel cesto zo stien misy.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak ešte záverečná ¼ kyslého mlieka a dôkladne vymiešané cesto ...

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...mohlo „putovať” do vymastenej formy...

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a na necelú hodinku do predohriatej elektrickej rúry; samozrejme, že je potrebné postupovať podľa technického stavu vybavenia Vašej kuchyne a na záver skontrolovať cesto špáradlom (na Vihodze: „totim drefkom, co panove po jedzeňu jedza”)!

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ajj vďaka „sódebike” bábovka utešene narástla.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pretočená na mriežke, uznajte, vyzerala ako od profesionála, alebo od mamičky či babičky; kto chce, môže povrch bábovky korunovať citrónovo_cukrovou glazúrou, ktorú som ja na odporúčanie mojej najsladšej ½ vynechal (pokračujeme v chudnutí do plaviek).

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte pohľad v reze.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    S horúcou kávou chutila každému. Na budúce vyskúšam môj nápad, jemne vmiešať do cesta, vypracovaného v elektrickom robote, aj dužinu z 2-3 chemicky neošetrovaných citrónov, bez ich blán.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vo veľkom záhradnom kvetináči s drobnými fialovými kvietkami, ktorých meno mi nie je známe, nám zo „samovýsevu” vyrástol a vykvitol ibištek alias „čínska ruža“ s takouto jemnou farebnou kombináciou. … a ešte vysvetlenie k výrazu „bábovečka“, ktorý som použil v úvode. Keď mala moja dcérka, bábika Angelika, necelé tri rôčky, hrala sa na piesku, formovala „bábovky”, ktoré v záverečnej fáze, po otočení vedierka poklopkávala lopatkou a sprevádzala riekankou: „Bábovečko, bábovečko, esli se mně nepovedeš, dostaneš na půůůdel”! Bývali sme v Holešove pri Přerove. Dnes jej „ťahá” už piata desiatka a je výborná zubná lekárka a odborná asistentka vo FN UPJŠ v Košiciach.

    Citrónová bábovka Magnólia (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist