Čínsky Manchurian po slovensky

janocka84 - fotkajanocka84, 9. apríla 2012
Čínsky Manchurian po slovensky
Foto: janocka84

Manchurian je názov oblasti, ktorý je ale zároveň prívlastkom pre mnohé jedlá pochádzajúce z Číny. Takzvaný zeleninový manchurian je jedlo podobné tomu, ktoré práve vidíte. Rozhodla som sa niektoré ingrediencie pozmeniť a preto je to také slovensko-čínske jedlo. Hľadala som zeleninový recept na veľkonočné pôstne obdobie a na zelený štvrtok som to zrelizovala. Inšpiráciou mi bol recept od varechárky Zirafninka1, ale pozmenila som si ho po svojom.

Suroviny

Zeleninové guľky:
pol malej hlávky
2 ks
5 strúčikov
5 ks
1/2 šálky
1 šálka
1 ks čerstvá
1 malá
4-5 ks
1 ČL
1
 na vysmážanie
Omáčka:
2 strúčiky
2 ks
1 kocka
8-10 ks
1 ČL
1/2 dcl
4 PL
2 PL - zemiakový škrob
1 malá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Keďže omáčku pripravíme rýchlo, začneme guľkami. Nastrúhame si kapustu. Keďže nemám robot, ja som všetko krájala ručne nožom. Určite by boli guľky jemnejšie, ale aj takto boli super. Potrúhanú kapustu som si zaparila vriacou vodou, len na chvíľku a potom poriadne precedila. Zároveň som si nakrájala šampiňóny. Keďže idú aj do omáčky, nakrájala som si ich všetky naraz nadrobno. Taktiež si nakrájame jarnú cibuľku a všetko spolu zmiešame. (Šampiňónov tak 1-2 hrste).

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si aj cesnak a čili papričky na čo najdrobnejšie.

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 2
  3. 3

    Aj zelenú papriku a mrkvu nakrájame na drobno. Mrkvu môžeme aj nastrúhať, ale ja som mala doma namiesto mrkvy baby karotky, takže som nestrúhala, ale krájala na malé kolieska.

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 3
  4. 4

    Do zmiešanej zeleniny dáme múku, strúhanku, vajce a soľ a tvarujeme guľky. Guľky pekne držia tvar. Mne vyšlo 16 guliek.

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 4
  5. 5

    Kto má friťák, vyprážame v dobre rozpálenom oleji do hneda. Ja nemám, tak som si dala do hrnca viac oleja a vyprážala v ňom - najskôr z jedne strany a potom som otáčala. Po vyprážaní ukladáme na tanier na servítku, nech sa zbavíme časti tuku.

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 5
  6. 6

    A môžeme ísť na omáčku. Na oleji upražíme nadrobno nakrájaný cesnak, po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, chvíľu popražíme a pridáme nakrájané šampiňóny. Chvíľu podusíme. Pripravíme si vývar - bujón zalejeme 5 dcl vriacej vody a troškou podlejeme hríby. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, alebo za hrsť baby karotiek a sójovú omáčku. Keď sú huby aj mrkva mäkké, dolejeme zvyšok bujónu. Pridáme čili korenie - môžu byť rozdrvené sušené čili papričky. Kto nemá veľmi rád pikantné, stačí malá polovica lyžičky. Dochutíme troškou soli a čiernym korením. Do polovice pohára dáme studenú vodu, v ktorej si rozmiešame 2 PL škrobu a zamiešame do omáčky na zahustenie. Podávame s ryžou. Ozdobiť môžeme vrchnou časťou jarnej cibuľky - nakrájanou vňaťou. Pikantnú dobrú chuť.

    Čínsky Manchurian po slovensky - obrázok 6

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
tak som ich vyskúšala, nemala som šampiony tak som pridala ryžu čo mi ostala z minulého dňa a čakala či sa to vôbec spojí. A spojilo. K tomu som urobila šalát z uhoriek,papriky a rajčín no a mali sme celkom fajn večeru. Chutili nám aj bez omáčky :-)

Pridaj komentár k receptu: