Čínsky Manchurian po slovensky

Autor receptu: janocka84

Manchurian je názov oblasti, ktorý je ale zároveň prívlastkom pre mnohé jedlá pochádzajúce z Číny. Takzvaný zeleninový manchurian je jedlo podobné tomu, ktoré práve vidíte. Rozhodla som sa niektoré ingrediencie pozmeniť a preto je to také slovensko-čínske jedlo. Hľadala som zeleninový recept na veľkonočné pôstne obdobie a na zelený štvrtok som to zrelizovala. Inšpiráciou mi bol recept od varechárky Zirafninka1, ale pozmenila som si ho po svojom.

Suroviny

Postup

  1. Keďže omáčku pripravíme rýchlo, začneme guľkami. Nastrúhame si kapustu. Keďže nemám robot, ja som všetko krájala ručne nožom. Určite by boli guľky jemnejšie, ale aj takto boli super. Potrúhanú kapustu som si zaparila vriacou vodou, len na chvíľku a potom poriadne precedila. Zároveň som si nakrájala šampiňóny. Keďže idú aj do omáčky, nakrájala som si ich všetky naraz nadrobno. Taktiež si nakrájame jarnú cibuľku a všetko spolu zmiešame. (Šampiňónov tak 1-2 hrste).
  2. Nakrájame si aj cesnak a čili papričky na čo najdrobnejšie.
  3. Aj zelenú papriku a mrkvu nakrájame na drobno. Mrkvu môžeme aj nastrúhať, ale ja som mala doma namiesto mrkvy baby karotky, takže som nestrúhala, ale krájala na malé kolieska.
  4. Do zmiešanej zeleniny dáme múku, strúhanku, vajce a soľ a tvarujeme guľky. Guľky pekne držia tvar. Mne vyšlo 16 guliek.
  5. Kto má friťák, vyprážame v dobre rozpálenom oleji do hneda. Ja nemám, tak som si dala do hrnca viac oleja a vyprážala v ňom - najskôr z jedne strany a potom som otáčala. Po vyprážaní ukladáme na tanier na servítku, nech sa zbavíme časti tuku.
  6. A môžeme ísť na omáčku. Na oleji upražíme nadrobno nakrájaný cesnak, po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, chvíľu popražíme a pridáme nakrájané šampiňóny. Chvíľu podusíme. Pripravíme si vývar - bujón zalejeme 5 dcl vriacej vody a troškou podlejeme hríby. Pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, alebo za hrsť baby karotiek a sójovú omáčku. Keď sú huby aj mrkva mäkké, dolejeme zvyšok bujónu. Pridáme čili korenie - môžu byť rozdrvené sušené čili papričky. Kto nemá veľmi rád pikantné, stačí malá polovica lyžičky. Dochutíme troškou soli a čiernym korením. Do polovice pohára dáme studenú vodu, v ktorej si rozmiešame 2 PL škrobu a zamiešame do omáčky na zahustenie. Podávame s ryžou. Ozdobiť môžeme vrchnou časťou jarnej cibuľky - nakrájanou vňaťou. Pikantnú dobrú chuť.