Čierne rizoto s grilovaným lososom

morkapredatorka - fotkamorkapredatorka, 9. januára 2013

Suroviny

4 - 5 ks (atrament)
500 g
3 dcl
4 ks
2 - 3 strúčiky väčšie
 kvalitný
1 l
100 g
1 filet




Postup

  1. 1

    Na hlbšej panvici rozpálime olivový olej, prihodíme k nemu nadrobno nasekaný cesnak spolu so šalotkou. Restujeme do zlatista.

  2. 2

    Pokiaľ použijeme ryžu Arborio tak ju NEOPLACHUJEME. Prihodíme ju do panvice k šalotke a cesnaku a chvíľu ju opražíme. Ďalej podlejeme bielym vínom, ktoré akonáhle sa vyparí (čo bude celkom rýchlo) podlejeme ryžu vývarom, osolíme(tá soľ nemusí byť himalájska ale ta je skvela), okoreníme. (uviedla som v prísadách 1l vývaru ale nepoužijeme ho najskôr celý, ja si ale vždy preistotu pripravím liter, ryža musí byť "al dente". )

  3. 3

    Ryžu radšej počas varenia premiešavame, treba dávať pozor aby nezmäkla uplne. Čas varenia ryže by mal byť zhruba 5-8 minut, ked sa vam zdá moc tvrdá tak ešte kľudne chvíľku povarte.

  4. 4

    Keď je ryža "al dente" tak nasleduje ta najlepšia časť, pridávanie sépiového farbiva, len pozor na prsty a na oblečenie ;). Normálne pridáme uvedené mnozstvo sáčikov, premiešame, pridáme maslo, ktoré tomu dodá skvelú konzistenciu a nakoniec asi polovicu najemno postrúhaného syra Pecorino... (polovicu mam namysli ono sa to predava ako take trojuholnicky vo vakuu... )

  5. 5

    K tomu všetkému si jednoducho ugrilujeme filetík čerstvého lososa na olivovom oleji a solíme ho až keď je ugrilovaný, aby nám chudák nevyschol :) Dobrú chuť

Diskusia k receptu

violetacamorova
Vyzera to specialitkovo, este som o tom ciernom atramente seiovom vela nepocula, ale je dobre, ze sa tu na vareche dozvieme stale nieco nove. Mas to naservirovane velmi pekne.
evusik
Arborio používam aj ja, ale pol kila ryže je veľmi veľa a neviem či by sa ti podarilo uvariť ju za 5-8 minút.... ináč krásny recept :-)
morkapredatorka
mne sa to podarilo keď som to varila pre viac ľudí, treba zvoliť dobru panvicu... inak a ja atrament kupujem v METRE :)
miamia
musím ťa pochváliť @morkapredatorka , na tvoj vek je to naozaj nevsedne experimentovanie, si sikovna... :) ten atrament skusim v Metre najst, doma budu z neho v soku...uz sa tesim! :)
tiginko
to farbivo má neutrálnu chuť, alebo je cítiť napr. rybinou? A koľko asi stojí taký sáčok?
lenka591
ja som sa už tešila že je to nejaký super recept na čiernu lepkavú ryžu, ktorú už mám doma dlhšie a neviem čo s ňou. raz som ju skúšala pripraviť, ale výsledok nás neohúril. akurát som začiernila celú kuchyňu a varešku:) ale ako vidím, tak tu sa použila "obyčajná" biela, takže musím hľadať recepty na čiernu ryžu ďalej. ináč, zaujímavý recept:)
evusik
@morkapredatorka aj keby si mala neviem aký zázračný hrniec ryžu Arborio (ani obyčajnú ryžu) skôr ako za 20 minút neurobíš... čas 5-8 minút je zbytočne zavádzajúci :-)
mijaita
@tiginko sepiové barvivo je opravdu poněkud rybinou cítit, ale mám radu nad zlato! Kup si černé fazole, také mají ve zdravé výživě. Namoč je a druhý den máš vodu černou jako bota. A v té uvař co chceš a bude to černé a nebude to páchnout :-)
mijaita
@lenka591 a proč z ní neuděláš originál krásné sushi třeba s červenou rybou, zeleným avokádem a pod? Ryby nejím, řasový papír mi obrací žaludek, ale zabalila bych do té rýže zeleninu a třeba i krabí tyčinky na nitky napárané a to celé do rýžového papíru nebo tenké, vaječné omelety. Taková krása, černá rýže :-) a ona neví co s ní!? :-)
lenka591
@mijaita , vďaka za tip, ale suši je na mňa asi až veľmi iné. Tá čierna lepkavá ryža má na môj vkus až príliš výraznú chuť a na prvýkrát sa mi ju nepodarilo asi vhodne skombinovať (robila som ju ako obyčajnú prílohu k dusenej zelenine). Preto som sa potešila, keď som zbadala obrázok, dúfala som, že tu nájdem overený recept, ale nevadí, keď na ryžu príde čas, pohrabem sa na nete (tu na vareche som nič nenašla) a určite niečo schopné nájdem:)
morkapredatorka
ved ale ta ryza nemala byt ani do makka keby ju robim 20minut tak sa uplne uvari:) ja som ju robila moznk 10 minut a bolo super akurat :)
afataga
dobry recept, ja ale nemam rada chrumkavu ryzu :-) takze by som ju varila dlhsie
eraserhead
@2010 dnes idem na jednu akciu .... a určite tam bude nejaká grilovačka s MEGA grilom, ako toto tu čo som ostatný krát absolvoval, americký Charolais





@Morkapredatorka prepáč za spamovanie pri tvojom recepte




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia