Fašírky z čiernej ryže a la Arancini

2010 - bez fotky2010, 3. septembra 2010
Fašírky z čiernej ryže a la Arancini
Foto: 2010

Tento recept by mal byt pod kategoriou experimenty. Je to fuzia sicilskej speciality Arancini co je obalene vyprazane rizotto ( inac je to Zobraziť celý popisTento recept by mal byt pod kategoriou experimenty. Je to fuzia sicilskej speciality Arancini co je obalene vyprazane rizotto ( inac je to super). My sme pouzili divu ciernu ryzu z ktorej sme vyrobili skoro rizotto s cinskou klobasou a podobne sme to vyprazali.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  hrnceky
2
 nakrajany na male kusky
1 nasekana nadrobno a oprazena na oleji
1 lyzica
3 hrnceky na podliatie
3 lyzice
1
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Diva ryza -cierna je trochu komplikovanejsia na pripravu , bud sa da na 24 hodin do vody , alebo sa necha v horucej vode 3 hodiny odstat.Da sa aj v kuchte ale to som neskusal. Ked je ryza zmaknuta ( to iste ako sucha fazula potom staci uz len cca 25 minut a je uvarena). Ma inu chut ako biela ryza v obchodoch skor taku orieskovu ale je lepkava , nie je sypka.

    Fašírky z čiernej ryže a la Arancini - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici sme do rozohriateho oleja dali oprazit na drobno nakrajanu cibulu a cesnak pridali sme na kocky nakrajanu cinsku klobasu Lap Chong ,pridali "napucanu" ciernu ryzu a oprazili par minut ,dali lyzicu sojovej omacky zacali dolievat vyvar ako do rizota. Pridavali vyvar a miesali a zase miesali pred koncom sme pridali rozmrazeny hrasok a dokoncili.Ochutili podla potreby.

    Fašírky z čiernej ryže a la Arancini - obrázok 2
  3. 3

    Rizoto sme dali ochladit a odlozili do ladnicky na cca 1 hodinu. Do zmesy sme pridali vajicko a zahustili struhankou podla potreby aby sme dostali zmes z ktorej sa daju formovat fasirky .Trochu obalili v muke a dali vyprazat na olej ...nemozem napisat do zlatista..

  4. 4

    V taliansku sa serviruju s paradajkovou omackou tak my sme servirovali azijsku verziu s thajskou zeleninovou kari omackou . http://varecha.pravda.sk/recepty/cervene-thajske-kari/7327-pouzi.html PS: tento recept je len pre odvaznych experimentatorov, povodne biele ryzove arnacini su vyborne.

Diskusia k receptu

jerica
Ó ďakujem !! Perfektné , konečne viem čo s ňou , čiernou ryžou.
lucylee
super, ja mám rada presne takéto experimenty a čím nezvyčajnejšie, tým lepšie
lenka591
Aj ja som sa divila, že som to našla. Keď som hľadala priamo na vareche podľa ingrediencií, tak mi nič nenašlo. Ale keď som vygooglila čiernu ryžu, tak toto bol prvý obrázkový recept:) Asi viem kde som robila chybu, ja som ryžu dala hneď variť, nenapadlo mi (a myslím že ani na obale nepísali), že sa má vopred namočiť. Nabudúce budem vedieť. PS: je to veľká škoda, že Tvoje recepty nie sú "normálne" prístupné, sú pre mňa veľmi inšpirujúce. Viem, že zahraničných receptov je na internete kopa a aj ovládam angličtinu celkom dobre, ale recepty mám najradšej v slovenčine, tá anglická kuchynská terminológia mi nerobí dobre:)
lenka591
Ešte ponaučenie: recepty na vareche môžeš skryť, ale pred ujom Googlom sa neschováš, ten nájde všetko ;)
lenka591
:) hej, tá ryža farbí ako divá. vďaka za inšpiráciu. za dva týždne budem mať už viac času aj na varenie, tak sa teším, určite s ňou niečo vyskúšam.
nadia56
cierna ryza sa vari v tlakovom hrnci 10 minut , po tomto case treba vypnut platnicku a ryzu este nechat v zatvorenom hrnci 20 minut, mam to odskusane:-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Chcem sa spýtať nadia56, že ak sa dá čierna ryža variť do tlakového hrnca koľko vody sa dá na aké množstvo čiernej ryže, lebo rada by som to vyskúšala. Vďaka.
nadia56
@goe , ja davam 1 diel ryze a dva diely vody, troska soli a polievkovu lyzicu oleja-daj taky aky pouzivas, ja ich tiez striedam, verim, ze sa ti dielo podari a bude chutit, daj potom vediet:-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia