Čierne rizoto s grilovaným lososom

Autor receptu: morkapredatorka

Suroviny

Postup

  1. Na hlbšej panvici rozpálime olivový olej, prihodíme k nemu nadrobno nasekaný cesnak spolu so šalotkou. Restujeme do zlatista.
  2. Pokiaľ použijeme ryžu Arborio tak ju NEOPLACHUJEME. Prihodíme ju do panvice k šalotke a cesnaku a chvíľu ju opražíme. Ďalej podlejeme bielym vínom, ktoré akonáhle sa vyparí (čo bude celkom rýchlo) podlejeme ryžu vývarom, osolíme(tá soľ nemusí byť himalájska ale ta je skvela), okoreníme. (uviedla som v prísadách 1l vývaru ale nepoužijeme ho najskôr celý, ja si ale vždy preistotu pripravím liter, ryža musí byť "al dente". )
  3. Ryžu radšej počas varenia premiešavame, treba dávať pozor aby nezmäkla uplne. Čas varenia ryže by mal byť zhruba 5-8 minut, ked sa vam zdá moc tvrdá tak ešte kľudne chvíľku povarte.
  4. Keď je ryža "al dente" tak nasleduje ta najlepšia časť, pridávanie sépiového farbiva, len pozor na prsty a na oblečenie ;). Normálne pridáme uvedené mnozstvo sáčikov, premiešame, pridáme maslo, ktoré tomu dodá skvelú konzistenciu a nakoniec asi polovicu najemno postrúhaného syra Pecorino... (polovicu mam namysli ono sa to predava ako take trojuholnicky vo vakuu... )
  5. K tomu všetkému si jednoducho ugrilujeme filetík čerstvého lososa na olivovom oleji a solíme ho až keď je ugrilovaný, aby nám chudák nevyschol :) Dobrú chuť