Cícerové lokše
Cícerové lokše

Cícerové lokše fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 30. júla 2018
Cícerové lokše (fotorecept)
Foto: dvorka

Cícer je nesmierne variabilná strukovina. Je vhodný nielen na polievku, kašu, alebo hummus. Ja ho občas používam aj ako náhradu zemiakov. Cícerové pyré je Zobraziť celý popisCícer je nesmierne variabilná strukovina. Je vhodný nielen na polievku, kašu, alebo hummus. Ja ho občas používam aj ako náhradu zemiakov. Cícerové pyré je chutné a dá sa potom využiť v plackách, na halušky, alebo aj lokše ktoré som si robila dnes.

2
porcie

Suroviny

200 g
80 g
1 zarovnaná mokka lyžička
1 zarovnaná polievková lyžica




Postup

  1. 1

    Vopred som si uvarila cícer vo väčšom množstve vody do mäkka. Mal byť vopred namočený, ale pre nedostatok času som tento krok vynechala a na chuti to neubralo. Môže sa použiť aj kúpený v plechovke. Uvarený a vychladený cícer spolu s vývarom z neho som rozmixovala. Vývaru som dala toľko, aby mi vznikla kaša asi ako zemiakové pyré, ktoré dávame na prílohu k mäsu. Ja som časť pyré použila ako súčasť jedla, ostatné som si odložila do mrazničky na ďalšie použitie a 200 g som si nechala na dnešné lokše.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr som chcela robiť klasické lokše ako keď robím zemiakové, no našla som na Vareche lokše s kváskom, tak som pridala aj ten. No nie je podmienkou. K cíceru som pridala kvások, hladkú špaldovú múku zmiešanú so soľou a vypracovala som hladké nelepivé poddajné cesto. Nechala som ho hodinu oddychovať.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som si rozdelila na 7 častí. Olej som si dala do malej misky. Z kúska cesta som spravila guľku, kúsok namočila do oleja a guľku som si naolejovala. Pripravila som si podložku, na ktorej som si cesto rozotrela na tenkú placku.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Guľku som trochu roztlačila dlaňou, zakryla som hrubším igelitovým sáčkom (vopred som si ho rozstrihla, aby som mala len jeden kus, lepšie sa pracuje s takým). Potom som lopárom guľku roztlačila a pomaly krúživými pohybmi som si rozotrela cesto na požadovanú veľkosť a hrúbku.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najskôr som dala dole igelit, potom som opatrne oddelila cesto od podložky. Lepšie by sa mi robilo z obidvoma igelitmi, no ten druhý som nemohla použiť, preto som zvolila hladkú silikónovú podložku.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatej lokšovej panvici som nasucho opekala na najnižšom plyne lokše. Prvú som mala skúšobnú, menšiu. Preto sa mi na panvicu zmestili dve. Lokše som opekala po dve minúty z každej strany. Takto pomaly sa pekne prepečú a potom sa dobre rolujú.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jedna k druhej, vždy som zakryla pokrievkou. Nemastila som ničím. Lokše čakali na ďalšie použitie.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dusená kapusta od včera nezostala, kačka v lete sa mi akosi nehodí, mak sa mi nechcelo mlieť, tak vyhral sladký tvaroh s kopcom černíc zo záhrady ako plnka. Tieto lokše sú vhodné aj ku kačke či husi. Alebo len tak, pomastené, či plnené vegetariánskou, alebo mäsovou plnkou. Kto ako chce. Sú chutné a mne sa pozdávajú viac ako tie zo zemiakov.

    Cícerové lokše (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept, ráda jsem se poučila o lokšách, moc děkuji!
cesminaz
Toto je velmi zaujimavý recept :-) Cícer mám rada a pouzivam ho velmi často.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia