Cícerové lokše fotorecept
Cícer je nesmierne variabilná strukovina. Je vhodný nielen na polievku, kašu, alebo hummus. Ja ho občas používam aj ako náhradu zemiakov. Cícerové pyré je chutné a dá sa potom využiť v plackách, na halušky, alebo aj lokše ktoré som si robila dnes.
porcie
Suroviny
200 g |
|
80 g |
|
1 zarovnaná mokka lyžička |
|
1 zarovnaná polievková lyžica |
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Vopred som si uvarila cícer vo väčšom množstve vody do mäkka. Mal byť vopred namočený, ale pre nedostatok času som tento krok vynechala a na chuti to neubralo. Môže sa použiť aj kúpený v plechovke. Uvarený a vychladený cícer spolu s vývarom z neho som rozmixovala. Vývaru som dala toľko, aby mi vznikla kaša asi ako zemiakové pyré, ktoré dávame na prílohu k mäsu. Ja som časť pyré použila ako súčasť jedla, ostatné som si odložila do mrazničky na ďalšie použitie a 200 g som si nechala na dnešné lokše.
-
2
Najskôr som chcela robiť klasické lokše ako keď robím zemiakové, no našla som na Vareche lokše s kváskom, tak som pridala aj ten. No nie je podmienkou. K cíceru som pridala kvások, hladkú špaldovú múku zmiešanú so soľou a vypracovala som hladké nelepivé poddajné cesto. Nechala som ho hodinu oddychovať.
-
3
Cesto som si rozdelila na 7 častí. Olej som si dala do malej misky. Z kúska cesta som spravila guľku, kúsok namočila do oleja a guľku som si naolejovala. Pripravila som si podložku, na ktorej som si cesto rozotrela na tenkú placku.
-
4
Guľku som trochu roztlačila dlaňou, zakryla som hrubším igelitovým sáčkom (vopred som si ho rozstrihla, aby som mala len jeden kus, lepšie sa pracuje s takým). Potom som lopárom guľku roztlačila a pomaly krúživými pohybmi som si rozotrela cesto na požadovanú veľkosť a hrúbku.
-
5
Najskôr som dala dole igelit, potom som opatrne oddelila cesto od podložky. Lepšie by sa mi robilo z obidvoma igelitmi, no ten druhý som nemohla použiť, preto som zvolila hladkú silikónovú podložku.
-
6
Na rozohriatej lokšovej panvici som nasucho opekala na najnižšom plyne lokše. Prvú som mala skúšobnú, menšiu. Preto sa mi na panvicu zmestili dve. Lokše som opekala po dve minúty z každej strany. Takto pomaly sa pekne prepečú a potom sa dobre rolujú.
-
7
Jedna k druhej, vždy som zakryla pokrievkou. Nemastila som ničím. Lokše čakali na ďalšie použitie.
-
8
Dusená kapusta od včera nezostala, kačka v lete sa mi akosi nehodí, mak sa mi nechcelo mlieť, tak vyhral sladký tvaroh s kopcom černíc zo záhrady ako plnka. Tieto lokše sú vhodné aj ku kačke či husi. Alebo len tak, pomastené, či plnené vegetariánskou, alebo mäsovou plnkou. Kto ako chce. Sú chutné a mne sa pozdávajú viac ako tie zo zemiakov.
Tiež lokše:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Diskusia k receptu