Cibuľový kvet (fotopostup)

katka78 - fotkakatka78, 30. decembra 2013
Cibuľový kvet (fotopostup)
Foto: katka78

Ak máte radi cibuľové krúžky (onion rings), cibuľový kvet (onion bloom, onion blossom, blooming onion..) si možno tiež zamilujte. Pozor, jedlo to nie je ani diétne, ani zdravé, avšak prudko návykové. Ak predsa skúsite a podľahnete, varovala som vás..

10 minút
príprava
5 - 8 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
Variant 1:
4 - 5 PL
2 ČL
0,5 - 1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
podľa potreby
Variant 2:
4 - 5 PL
2 ČL
0,5 - 1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
Optimálne:
podľa povahy

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom tejto špeciality je veľká hlávka cibule a keď sa povie veľká, myslí sa tým skutočne veľká - maxi cibuľa. Taký je originál. Dá sa samozrejme pripraviť aj z malej, ale už tam nie je ten záverečný servírovací efekt. Na druhej strane veľkosť na chuti nič nemení, takže ak práve nemáte megacibuľu, nezúfajte a jednoducho skúste z najväčšej akú máte. Ja som tentokrát pripravovala tiež len z jednej väčšej (bielej) a jednej malej (červenej).

  2. 2

    Najskôr si pripravím cibuľu. Špičku (vrch) odrežem a cibuľu ošúpem.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Dolnú časť (spodok) očistím, ale neodrežem, aby cibuľa držala pokope, keď ju budem ďalej upravovať. Najskôr urobím dva rezy do kríža (akoby som ju chcela nakrájať na štvrtky). Pozor, nedokrojím úplne!

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Každú štvrtku narežem ešte na niekoľko častí (3-4, podľa veľkosti cibule) a jemným tlakom prstov ich od seba oddelím tak, aby sa cibuľa otvorila do tvaru kvetu.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Nasleduje obaľovanie a vysmážanie. Tu je tiež priestor pre kreativitu, osobné preferencie a chute každého z nás. Ja uvádzam dva varianty - trojobal a cestíčko, no fantázii (najmä s bylinkami/koreninami) sa medze nekladú :-) Hlavne, aby sa to v závere nepobilo s dipom. Takže ak volím chuťovo výrazný dip, potom radšej jemnejšie s ochutením samotnej cibule.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Variant 1: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli a mleté čierne korenie zmiešam. Vajíčko rozšľahám tiež s trochou soli. Cibuľu obalím najskôr v ochutenej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Variant 2: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli, mleté čierne korenie zmiešam a postupne prilievam pivo, kým vznikne hustejšie cestíčko. Cibuľu v ňom namáčam. Pre lepšie uchytenie cestíčka ju môžme predtým obaliť v múke. Tento postup nafotený nemám, čo je škoda, lebo sa mi podarila krajšie. Možno nabudúce :-) Vyprážam v horúcom oleji, cca 5-8 minút, záleží od veľkosti cibule. Správne pripravená má zlatistú farbu, je chrumkavá zvrchu, mäkká a sladká vnútri.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovú ju nechám "dolu hlavou" odkvapkať od prebytočného oleja.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Uložím na tanier.

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    V strede tej väčšej guľatým vykrajovátkom (napr. na keksy) urobím menší otvor. Jednak sa tým odstráni tvrdý spodok cibule, ktorý ju len mal držať pokope, druhak sa pekne oddelia jednotlivé kúsky (lupene), ktoré sa potom dajú ľahko vyberať a treťak vznikne miesto na misku..

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    .. do ktorej servírujem obľúbený dip, alebo tatarku. Ešte aby bolo jasné, ten odstránený spodok cibule vyhadzujem až po jeho dôkladom obhryzkaní, predsa len na ňom zostane aj trocha chutnej cibule :-) Jedlo je to nenáročné na suroviny aj na čas, zato chce trpezlivosť pri krájaní a obaľovaní :-) Prajem dobrú chuť a vizuálne trošku vydarenejšie cibuľové kvety ako sú moje :-)

    Cibuľový kvet (fotopostup) - obrázok 11

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
poznám tento recept, je to priam geniálne "žrádlo"! kamarátka predáva na trhovisku také mega cibule, ktorým hovorí hamburgerové. lebo jeden plátok prikryje celú žemľu. písala som tu o tej cibuli, lebo som nevedela, čo je to za čudo. :-)) na tento recept ako stvorená, kvet bude veľký ako dezertný tanierik. a keďže všetko cibuľové je dobré, spravíííím. a už sa tešíííím. všetkým cibuľofilom môžem iba odporúčať. :-))
Ja teda neviem??? Cibuľu mám najradšej surovú, ale keďže tento rok sa mi urodilo "kopec" megacibúľ a nápad to vyzerá suprový, tak zajtra skúsim! Snáď to ocení aj moja polovička. Želám všetkým varecháčom-kam krásny Silvester a vydarený krok do roku 2014.
no toto by som si dala teda, ja ked robím syrové špízy a pomedzi vkladám cibulu, v trojobale pečiem, cibula je najlepšia, nikdy som si ju samostatne zvlášť nepiekla, na tento recept veru ja nezabudnem, super, páči sa mi
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre. My máme takúto cibuľu veľmi radi, samozrejme s mierou. Recept nie je žiadna novinka, ani môj vlastný nápad (je to jedlo tradičné v USA), len som ho posunula ďalej.
@rea1 ak je to trhovisko náhodou miletička, tiež sa po nej poobzerám :-)
@perla61 dúfam, že ti zajtra prekvapenie vyjde a kvietok bude ukážkový, ako napríklad tento


Verím, že aj ostatným, ktorí sa rozhodnú vyskúšať, sa podaria.
Nech vám posledný deň v roku vyjde podľa predstáv a prajem všetko dobré v roku 2014!
Chuti uzasne !!! V USA som ho mala na tanieri vela krat .. a naposledy pred zlcnikovym zachvatom ...po com nasledovala operacia :-( ... nedavam to za vinu "cibulovemu kvetu" :-) ... zlcnikove ochorenie mame v rodine, akurat to bolo to posledne co som jedla .... a uz to slo .....
100 bodov ti davam za tento posunuty recept, ja si tiež pracne obalujem a smazim jednotlive kruzky cibule vzdy, ked manzelovi robim rezne, toto je oooovela sikovnejsie, krajsie, no proste potesila si ma, dik :-)
@elysa ďakujem pekne za spätnú info, aj fotka ma potešila, cibuľa vyzerá skvele :-). Som rada, že ste si pochutili, verím, že nie naposledy. Len zas to netreba preháňať, lebo naozaj sa jedná o trošku náročnejšie jedlo pre naše telo :-)
Kde som bola doteraz? Cibuľu mám rada, na všetky spôsoby. Dokonca zjem aj uvarenú z polievky. Tak toto bude určite uňo-ňuňo. Najbližšie vyskúšam. Nemám.
Ešte som zabudla sa opýtať. Prečo len veľké mega cibule? A nemôžu byť tie kvietky aj menšie? Či je v tom iný problém? Napíšeš @ katka 78 ?
Vopred dakujem.
@motyka Z tých veľkých je to ideálne, lepšie sa s nimi pracuje, lepšie vyzerajú.. Dá sa samozrejme aj z malých, práca s nimi je taká nemotornejšia, ale chutia rovnako dobre ;-) Nech sa ti kvietky vydaria!

Pridaj komentár k receptu: