Vyprážaná cibuľa

Cibuľový kvet (fotopostup)

Autor receptu: katka78

Ak máte radi cibuľové krúžky (onion rings), cibuľový kvet (onion bloom, onion blossom, blooming onion..) si možno tiež zamilujte. Pozor, jedlo to nie je ani diétne, ani zdravé, avšak prudko návykové. Ak predsa skúsite a podľahnete, varovala som vás..

10 minút
príprava
5 - 8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Základom tejto špeciality je veľká hlávka cibule a keď sa povie veľká, myslí sa tým skutočne veľká - maxi cibuľa. Taký je originál. Dá sa samozrejme pripraviť aj z malej, ale už tam nie je ten záverečný servírovací efekt. Na druhej strane veľkosť na chuti nič nemení, takže ak práve nemáte megacibuľu, nezúfajte a jednoducho skúste z najväčšej akú máte. Ja som tentokrát pripravovala tiež len z jednej väčšej (bielej) a jednej malej (červenej).
  2. Najskôr si pripravím cibuľu. Špičku (vrch) odrežem a cibuľu ošúpem.
  3. Dolnú časť (spodok) očistím, ale neodrežem, aby cibuľa držala pokope, keď ju budem ďalej upravovať. Najskôr urobím dva rezy do kríža (akoby som ju chcela nakrájať na štvrtky). Pozor, nedokrojím úplne!
  4. Každú štvrtku narežem ešte na niekoľko častí (3-4, podľa veľkosti cibule) a jemným tlakom prstov ich od seba oddelím tak, aby sa cibuľa otvorila do tvaru kvetu.
  5. Nasleduje obaľovanie a vysmážanie. Tu je tiež priestor pre kreativitu, osobné preferencie a chute každého z nás. Ja uvádzam dva varianty - trojobal a cestíčko, no fantázii (najmä s bylinkami/koreninami) sa medze nekladú :-) Hlavne, aby sa to v závere nepobilo s dipom. Takže ak volím chuťovo výrazný dip, potom radšej jemnejšie s ochutením samotnej cibule.
  6. Variant 1: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli a mleté čierne korenie zmiešam. Vajíčko rozšľahám tiež s trochou soli. Cibuľu obalím najskôr v ochutenej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke.
  7. Variant 2: Múku, mletú červenú papriku, sušený cesnak, soľ, chilli, mleté čierne korenie zmiešam a postupne prilievam pivo, kým vznikne hustejšie cestíčko. Cibuľu v ňom namáčam. Pre lepšie uchytenie cestíčka ju môžme predtým obaliť v múke. Tento postup nafotený nemám, čo je škoda, lebo sa mi podarila krajšie. Možno nabudúce :-) Vyprážam v horúcom oleji, cca 5-8 minút, záleží od veľkosti cibule. Správne pripravená má zlatistú farbu, je chrumkavá zvrchu, mäkká a sladká vnútri.
  8. Hotovú ju nechám "dolu hlavou" odkvapkať od prebytočného oleja.
  9. Uložím na tanier.
  10. V strede tej väčšej guľatým vykrajovátkom (napr. na keksy) urobím menší otvor. Jednak sa tým odstráni tvrdý spodok cibule, ktorý ju len mal držať pokope, druhak sa pekne oddelia jednotlivé kúsky (lupene), ktoré sa potom dajú ľahko vyberať a treťak vznikne miesto na misku..
  11. .. do ktorej servírujem obľúbený dip, alebo tatarku. Ešte aby bolo jasné, ten odstránený spodok cibule vyhadzujem až po jeho dôkladom obhryzkaní, predsa len na ňom zostane aj trocha chutnej cibule :-) Jedlo je to nenáročné na suroviny aj na čas, zato chce trpezlivosť pri krájaní a obaľovaní :-) Prajem dobrú chuť a vizuálne trošku vydarenejšie cibuľové kvety ako sú moje :-)