Cibuľové žemle

kucharka - fotkakucharka, 19. novembra 2020
Cibuľové žemle
Foto: kucharka

Ak máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Zobraziť celý popisAk máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Hussain.

12
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
20 g
1 ČL
30 g
2 PL (petržlen sušený)
50 g rozpustené
300 ml vlažná
1 ks




Postup

  1. 1

    Droždie rozmrvíme v troche vlažnej vody s cukrom a necháme napučať. Kvások potom zmiešame s múkou, cibuľou, bylinkami, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a vodu. Miešame (najlepšie mixérom) asi tak 5 min na vláčne cesto. Ak nemám sušenú cibuľu, tak na oleji opražím jednu najemno nakrájanú cibuľu a použijem ju namiesto sušenej.

    Cibuľové žemle - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste, 45-60 min. Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníkov. Každý bochník rukami rozvaľkáme na asi 20 cm dlhý šúľok a zamotáme na “uzol”.

    Cibuľové žemle - obrázok 2
  3. 3

    Znovu necháme nakysnúť/oddýchnuť 15-20 min.

    Cibuľové žemle - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou, v ktorej rozpustíme sódu bikarbónu. Žemle opatrne vkladáme do vriacej vody na 10 sekúnd a potom otočíme na ďalších 10 sekúnd. Žemle by sa nemali dotýkať.

    Cibuľové žemle - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou červenou paprikou a soľou.

    Cibuľové žemle - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 200 stupňov (180 °C s ventilátorom ) asi 12 min. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Cibuľové žemle - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť. Chutia aj tak samotné s mliekom, s kefírom, alebo so šunkou, syrom, avokádom, paradajkou... čo len chcete a čo vám chutí.

    Cibuľové žemle - obrázok 7
  8. 8

    Tu je žemľa v reze... v takom odtrhnutom :-))

    Cibuľové žemle - obrázok 8

Diskusia k receptu

evusik
krásne pečivo :-) tvoj recept mi pripomenul, že nemám nasušenú cibuľu tak to idem napraviť, občas totiž pečiem cibuľový chlieb a so sušenou cibuľou je lepší ako s opraženou... tento recept určite vyskúšam :)
haji
Zajímavý receptík, zvláště postup je neotřelý. Cibula musí dát pečivu vyjímečnou chuť. Díky za sdílení, jsi šikulka! S radostí bych dala testovací vzoreček, hmm
kucharka
@haji , ďakujem a áno, pečivo je ozaj trochu iné ... ale veľmi dobré!

@evusik , ďakujem, som rada, že sa recept páči a máš v pláne žemle upiecť. Ak nezabudneš, daj vedieť ako to dopadlo.
Len jedna otázka : ako sušíš cibuľu, prosím?
2x haji a evusik
evanaaa
Mne sa tiež páčia, najmä tá cibuľková príchuť. Občas si kupujem preto cibuľkovú bagetu, je chutná, aj keď je to spracovaný polotovar. Do toho cesta by sa hodila tá hotová pražená cibuľka, ktorú občas dostať v L..i, mám doma asi tri tégliky, používam ju do zemiakov, dala by tomu dobrú chuť, aj keď nie je domáca.
evusik
@kucharka (19.11.2020 18:36)
cibuľu suším v sušičke... priebežne suším všetko čo mi príde pod ruku - mrkvu, petržlen, cesnak, cibuľu, červenú repu, zeler, stopkatý zeler... a tiež petržlenovú vňať, ligurček... zeleninu nakrájam pomocou robota na tenké plátky, usušené uskladňujem v plechovej krabici a keď mám toho dosť preložím na pekáč presuším v trúbe, premixujem a dám do sklenených pohárov a mám takú domácu "vegetu" do polievok, pod mäso...


kucharka
@evusik (20.11.2020 14:43)
Ďakujem za odpoveď. Ja suším bylinky, na varenie a na čaje. Ale k zelenine som sa zatiaľ nedostala... hádam je načase aby som to skúsila.
Pekný večer.

mijaita
Smazrenou cibuli kupuju, ta je vyborna a zda se, mohlo by se i stat, ze budu pect? :-) Rc vypada jednoduse a dobre.