Foto: kucharka
Ak máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Zobraziť celý popisAk máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Hussain.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Droždie rozmrvíme v troche vlažnej vody s cukrom a necháme napučať. Kvások potom zmiešame s múkou, cibuľou, bylinkami, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a vodu. Miešame (najlepšie mixérom) asi tak 5 min na vláčne cesto. Ak nemám sušenú cibuľu, tak na oleji opražím jednu najemno nakrájanú cibuľu a použijem ju namiesto sušenej.
-
2
Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste, 45-60 min. Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníkov. Každý bochník rukami rozvaľkáme na asi 20 cm dlhý šúľok a zamotáme na “uzol”.
-
3
Znovu necháme nakysnúť/oddýchnuť 15-20 min.
-
4
Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou, v ktorej rozpustíme sódu bikarbónu. Žemle opatrne vkladáme do vriacej vody na 10 sekúnd a potom otočíme na ďalších 10 sekúnd. Žemle by sa nemali dotýkať.
-
5
Vyberieme, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou červenou paprikou a soľou.
-
6
Pečieme na 200 stupňov (180 °C s ventilátorom ) asi 12 min. Necháme vychladnúť na mriežke.
-
7
Dobrú chuť. Chutia aj tak samotné s mliekom, s kefírom, alebo so šunkou, syrom, avokádom, paradajkou... čo len chcete a čo vám chutí.
-
8
Tu je žemľa v reze... v takom odtrhnutom :-))
@evusik , ďakujem, som rada, že sa recept páči a máš v pláne žemle upiecť. Ak nezabudneš, daj vedieť ako to dopadlo.
Len jedna otázka : ako sušíš cibuľu, prosím?
cibuľu suším v sušičke... priebežne suším všetko čo mi príde pod ruku - mrkvu, petržlen, cesnak, cibuľu, červenú repu, zeler, stopkatý zeler... a tiež petržlenovú vňať, ligurček... zeleninu nakrájam pomocou robota na tenké plátky, usušené uskladňujem v plechovej krabici a keď mám toho dosť preložím na pekáč presuším v trúbe, premixujem a dám do sklenených pohárov a mám takú domácu "vegetu" do polievok, pod mäso...
@evanaaa , ďakujem. Je pravdou, že kupovaná sušená cibuľa sa mi v tomto pečive akosi viac páči. Chuť je iná.
Ďakujem za odpoveď. Ja suším bylinky, na varenie a na čaje. Ale k zelenine som sa zatiaľ nedostala... hádam je načase aby som to skúsila.
Pekný večer.