Cibuľové žemle

kucharka - fotkakucharka, 19. novembra 2020
Cibuľové žemle
Foto: kucharka

Ak máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Hussain.

12
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
20 g
1 ČL
30 g
2 PL (petržlen sušený)
50 g rozpustené
300 ml vlažná
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Droždie rozmrvíme v troche vlažnej vody s cukrom a necháme napučať. Kvások potom zmiešame s múkou, cibuľou, bylinkami, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a vodu. Miešame (najlepšie mixérom) asi tak 5 min na vláčne cesto. Ak nemám sušenú cibuľu, tak na oleji opražím jednu najemno nakrájanú cibuľu a použijem ju namiesto sušenej.

    Cibuľové žemle - obrázok 1
  2. 2

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste, 45-60 min. Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníkov. Každý bochník rukami rozvaľkáme na asi 20 cm dlhý šúľok a zamotáme na “uzol”.

    Cibuľové žemle - obrázok 2
  3. 3

    Znovu necháme nakysnúť/oddýchnuť 15-20 min.

    Cibuľové žemle - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou, v ktorej rozpustíme sódu bikarbónu. Žemle opatrne vkladáme do vriacej vody na 10 sekúnd a potom otočíme na ďalších 10 sekúnd. Žemle by sa nemali dotýkať.

    Cibuľové žemle - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou červenou paprikou a soľou.

    Cibuľové žemle - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 200 stupňov (180 °C s ventilátorom ) asi 12 min. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Cibuľové žemle - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť. Chutia aj tak samotné s mliekom, s kefírom, alebo so šunkou, syrom, avokádom, paradajkou... čo len chcete a čo vám chutí.

    Cibuľové žemle - obrázok 7
  8. 8

    Tu je žemľa v reze... v takom odtrhnutom :-))

    Cibuľové žemle - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Chlieb a pečivo, Desiata, Raňajky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásne pečivo :-) tvoj recept mi pripomenul, že nemám nasušenú cibuľu tak to idem napraviť, občas totiž pečiem cibuľový chlieb a so sušenou cibuľou je lepší ako s opraženou... tento recept určite vyskúšam :)
Zajímavý receptík, zvláště postup je neotřelý. Cibula musí dát pečivu vyjímečnou chuť. Díky za sdílení, jsi šikulka! S radostí bych dala testovací vzoreček, hmm
@haji , ďakujem a áno, pečivo je ozaj trochu iné ... ale veľmi dobré!

@evusik , ďakujem, som rada, že sa recept páči a máš v pláne žemle upiecť. Ak nezabudneš, daj vedieť ako to dopadlo.
Len jedna otázka : ako sušíš cibuľu, prosím?
2x haji, evusik