Pečivo
Cibuľové žemle
Autor receptu: kucharka
Ak máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-))
Recept je podľa Nadiya Hussain.
12 porcií |
20 minút príprava |
12 minút na 200 °C |
Postup
- Droždie rozmrvíme v troche vlažnej vody s cukrom a necháme napučať. Kvások potom zmiešame s múkou, cibuľou, bylinkami, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a vodu. Miešame (najlepšie mixérom) asi tak 5 min na vláčne cesto.
Ak nemám sušenú cibuľu, tak na oleji opražím jednu najemno nakrájanú cibuľu a použijem ju namiesto sušenej.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste, 45-60 min.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníkov. Každý bochník rukami rozvaľkáme na asi 20 cm dlhý šúľok a zamotáme na “uzol”.
- Znovu necháme nakysnúť/oddýchnuť 15-20 min.
- Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou, v ktorej rozpustíme sódu bikarbónu. Žemle opatrne vkladáme do vriacej vody na 10 sekúnd a potom otočíme na ďalších 10 sekúnd. Žemle by sa nemali dotýkať.
- Vyberieme, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou červenou paprikou a soľou.
- Pečieme na 200 stupňov (180 °C s ventilátorom ) asi 12 min. Necháme vychladnúť na mriežke.
- Dobrú chuť.
Chutia aj tak samotné s mliekom, s kefírom, alebo so šunkou, syrom, avokádom, paradajkou... čo len chcete a čo vám chutí.
- Tu je žemľa v reze... v takom odtrhnutom :-))