Pečivo

Cibuľové žemle

Autor receptu: kucharka

Ak máte chuť na nezvyčajné pečivo (podobné bagelom), skúste tieto žemle, sú chutné, jemné a určite obohatia raňajky alebo desiatu :-)) Recept je podľa Nadiya Hussain.

12
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie rozmrvíme v troche vlažnej vody s cukrom a necháme napučať. Kvások potom zmiešame s múkou, cibuľou, bylinkami, pridáme rozpustené maslo, trochu soli a vodu. Miešame (najlepšie mixérom) asi tak 5 min na vláčne cesto. Ak nemám sušenú cibuľu, tak na oleji opražím jednu najemno nakrájanú cibuľu a použijem ju namiesto sušenej.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste, 45-60 min. Nakysnuté cesto rozdelíme na 12 bochníkov. Každý bochník rukami rozvaľkáme na asi 20 cm dlhý šúľok a zamotáme na “uzol”.
  3. Znovu necháme nakysnúť/oddýchnuť 15-20 min.
  4. Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou, v ktorej rozpustíme sódu bikarbónu. Žemle opatrne vkladáme do vriacej vody na 10 sekúnd a potom otočíme na ďalších 10 sekúnd. Žemle by sa nemali dotýkať.
  5. Vyberieme, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou červenou paprikou a soľou.
  6. Pečieme na 200 stupňov (180 °C s ventilátorom ) asi 12 min. Necháme vychladnúť na mriežke.
  7. Dobrú chuť. Chutia aj tak samotné s mliekom, s kefírom, alebo so šunkou, syrom, avokádom, paradajkou... čo len chcete a čo vám chutí.
  8. Tu je žemľa v reze... v takom odtrhnutom :-))