Cibuľová polievka
Cibuľová polievka

Cibuľačka so syrovou krustou

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 3. marca 2023
Cibuľačka so syrovou krustou
Foto: Shutterstock
6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks (veľká)
3 PL
2 PL
2 strúčiky
1 ČL
1,3 l
100 ml
6 plátkov (alebo toastový chlieb)
150 g




Postup

  1. 1

    Vo väčšom hrnci rozohrejeme maslo spolu s olejom. Ošúpanú cibuľu nakrájame na tenké rezančeky a opekáme asi 5 minút.

  2. 2

    Pridáme prelisovaný cesnak a cukor, chvíľu restujeme, zalejeme horúcim výva­rom a varíme asi 10 minút na miernom ohni.

  3. 3

    Dochutíme soľou, mletým čiernym ko­rením a prilejeme biele víno.

  4. 4

    Na panvici nasucho opečieme na plátky nakrájanú bagetu. Syr nastrúhame do misky zvlášť.

  5. 5

    Hotovú cibuľovú polievku rozdelíme do ohňo­vzdorných misiek, prikryjeme plátkami opečenej bagety a posypeme nastrúha­ným syrom.

  6. 6

    Misky s polievkou zapekáme v rúre vy­hriatej na 180 °C asi 10 minút.

Diskusia k receptu

bugout
Päť minút je na tú cibuľu málo, nebude to čo by to malo byť. Ideálne je najskôr podusiť nech zmäkne a pustí šťavu a potom opekať. Šesť veľkých cibúľ môže trvať aj pol hodinku.
bugout
@zahra (4.3.2023 07:58)
Veru to je minimum. Ja ju robievam až tmavohnedú treba veľa miešať aby nezhorela. Ak sa dobre neopečie chutí to skrátka ako cibulový čaj. To je žiaľ bežný štandard v slovenskom gastre. Poctivé opečenie cibule sa nahradí cukrom a hotovo.... A až teraz som si všimol, že víno pridávajú až do už uvarenej polievky to som si veru zatiaľ nevšimol nikde, naliať víno do uvareného jedla sa mi zdá čudné....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia