Ciberej – polievka, spomienka na moju babičku lady Ann fotorecept
Foto: sracz
… a viete, že som jej ju nikdy nenavaril? Ciberej ostal pre mňa nostalgickou spomienkou, tak ako aj Babička sama. Varila chutne, zdravo a Zobraziť celý popis… a viete, že som jej ju nikdy nenavaril? Ciberej ostal pre mňa nostalgickou spomienkou, tak ako aj Babička sama. Varila chutne, zdravo a vedela aj všetko zúžitkovať. Pred vojnou, počas nej a ešte aj krátko po nej, sa inak ani nedalo. Rýchle horúce polievky boli účinné ohrievadlo počas studených rán na Barčianskej pod Šibenou horou. Toto je jedna z nich, aj keď už v inovovanom tvare. Kdeže vtedy smotana, ale petržlenová vňať, aj vo fazuľkovom „čušpajže“,, ako si pamätá i moja lepšia ½, to vždy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
podľa potreby ml studená |
|
750 - 800 g |
|
3 - 4 ks |
|
1 ML |
|
podľa chuti g |
|
450 - 500 g |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 ks |
|
4 - 5 PL |
|
|
Postup
-
1
Ja som navaril už podľa seba, v „modernom“ prevedení, no pre moju Babičku by postačovala voda, zemiaky, soľ, guličky čierneho korenia, bobkový list, kyslé mlieko (kozie nevynímajúc), 2÷3 PL hladkej múky a petržlenová vňať; k prostým ingredienciám patrí aj jednoduchá technológia varenia. Do polievkového hrnca som dal uvariť očistené a na väčšie kocky pokrájané zemiaky s bobkovým listom, mocca lyžičku (ML) guličiek čierneho korenia vo „vajíčku“ na čaj a PL soli (studenej vody iba toľko, aby zakryla zemiaky)
-
2
Čas na uvarenie zemiakov (necelých 10´) som využil na vymiešanie „nadstavby“; z variacich sa zemiakov som odobral ~ 250 ml vody, trošku ju ochladil, pridal do nej celý, skoro ½ kilový, „kontajner“ hustej kyslej smotany (najlepšiu som jedol niekedy medzi rokmi 1981÷1985 vo Ľvove, naloženú, nie naliatu, do diery v čerstvej žemli), dve zarovnané PL hladkej múky, kovovou „metličkou“ na hladko „rozhabarkoval“ a počas priebežného miešania vlial do vriacej polievky
-
3
potom som do „cibereja“ zamiešal aj dve na tvrdo uvarené vajíčka,
-
4
na dobno pokrájané „srdiečko“ stonkového zeleru a petržlenovú vňať,
-
5
prilial šťavu z jedného citróna, premiešal a hotovo; konzistenciu cibereja si môžete regulovať podľa seba kyslým mliekom, alebo hladkou múkou); celé varenie aj s očistením zemiakov, trvalo maximálne 25´
-
6
touto porciou ciberej polievky, zahajujem 4. stovku mojich rcp na Varecha.sk; za vysoko účinnú technickú pomoc, neoceniteľné rady, ako aj za „nakopnutie a nabudenie“ do realizácie tohoto rcp, z hĺbky srdca, úprimne ďakujem mojej kamaláske z najmilších, s „nickname Cikňou“. Pri poslednom rozhovore na Skype ma poprosila, aby som pri rcp neuvádzal jej skutočné meno, čo rešpektujem. Dúfam však, že ju moje poďakovanie zastihne niekde medzi Zemplínom a Záhorím
-
7
jedným z obchodných artiklov „kofárenského podnikania“ mojej Babičky lady Ann na „košickym dominikánskym pľacu“ boli aj fuxie. Nenápadne odštikovala potrebné kúsky zo starostlivo pestovanej „základne“ mojej sladkej Mamky. Doma si ich predpestovala v plastikových „téglikoch“ z jogurtov a po 5÷10 Kčs predávala, spolu s „voňavkami“ a vietnamskou mastičkou pašovanými z bývalého Sojuzu, či pľúca trhajúcimi cigaretami „slávnych“ to značiek „Kossuth, Munkás a Fecske“ zo susedného Maďarska. Zvyk je železná košeľa, tak aj moja lady Ann „kofárčila“ až do svojeho nedobrovoľného odchodu na Nebeské trhovisko. Tam, som o tom presvedčený, isto_iste „prevádzkuje svoj čarny obchod a podniká“ naďalej! Určite by sa jej veľmi „popačovali“ aj moje orchidey. K bielej sa minulý týždeň pripojila aj strakatá na fialovo a teraz nás obe tešia svojou nežnou krásou!
A u nás to boli kyslie krupľe, alebo kyslých bôb.
Veru, tak sa žilo, v striedmosti, skromnosti, ale vo veľkej láske.
A ktovie, či sa tie naše straé mamy niekde tam, na Nebeskom trhovisku nestretli, lebo v nebi sú iste obidve.
Citam u: Zo zemplínskej kuchyne
Martin Chochol
Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Bratislava
Vcelku zaujímavou domácou špecialitou je ciberej – šťava pripravená kvasením
z vody, ovsených krúp, soli a kôpru. Je to vlastne jedlo i nápoj. Vychladený
ciberej dobre padol najmä v lete, večer po robote. Ciberej však mohli aj
prevariť a pridať doň (osobitne uvarenú) pasuľu, prípadne aj bandurki (zemiaky);
výsledkom bola výživná a zároveň osviežujúca polievka.