Chodské koláče

Chodské koláče

Autor receptu: redakcia

Skvost svojrázneho Chodska - kysnuté koláče, ktoré sa v tomto českom regióne pečú na slávnostné príležitosti.

5 ks
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a za hrsť múky. Necháme vzísť kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme žĺtky, práškový a vanilkový cukor a soľ.
  2. Maslo rozpustíme v menšom hrnci, zmiešame so zvyšným mliekom, rumom a spoločne s kváskom vlejeme do misy k múčnej zmesi. Vareškou vymiešame nie priveľmi tuhé cesto. Cesto prepracujeme tak, aby bolo lesklé a na povrchu tvorilo malé bublinky.
  3. Misu s cestom prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, trvá to asi 45 minút. Staré gazdinky hovoria, že teplota v kuchyni má byť asi 25 °C, kuchárka sa má potiť, vtedy cesto dobre vykysne.
  4. Na tvarohovú plnku oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh. Tvaroh zmiešame so žĺtkami a snehom. Pridáme práškový cukor, niekoľko lyžíc rumu, smotanu a mäkké maslo. Tvarohová plnka nesmie byť priveľmi hustá, ale nesmie tiecť.
  5. Na makovú plnku do hrnca nasypeme mletý mak, cukor a sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť. Potom pridáme vajce, mäkké maslo a premiešame. Niektoré gazdinky plnku na miernom ohni chvíľu povaria.
  6. Slivkový lekvár môžeme okoreniť štipkou škorice aj klinčeka a pridáme trochu rumu. Ak je slivkový lekvár priveľmi tuhý, gazdinky ho zvyčajne melú na mlynčeku na mäso.
  7. Pripravíme si papiere na pečenie v tvare kruhu s priemerom 25 cm, na jednej strane potrieme asi 1 cm okraja rozpusteným maslom, necháme stuhnúť.
  8. Na papiere z vykysnutého cesta položíme malé bochníčky s hmotnosťou asi 120 g a vyvaľkáme kruh až po maslom vymastenú časť. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a doprostred natrieme tvarohovú vrstvu hrubú asi 0,5 cm, zarovnáme.
  9. Po zarovnanom povrchu kreslíme ornamenty najskôr lekvárom a potom detaily makovou plnkou. Nakoniec posypeme sekanými mandľami a odkvapkanými vopred v rume namočenými hrozienkami.
  10. Koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15–20 minút dozlatista.
  11. Po vybratí z rúry koláče polejeme smotanou zmiešanou s vanilkovým cukrom, vzniknutá vrstva zabraňuje rýchlemu vysychaniu.