Chlieb bezlepkový a žemle asi najjednoduchšie
Foto: frezia68
Nezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv chlieb a pre @Nephilim som na konci komentárov pridala podrobný Zobraziť celý popisNezvyknem kupovať chlebové zmesi, ale bola v ponuka v akcii, tak som vyskúšala. Najprv chlieb a pre @Nephilim som na konci komentárov pridala podrobný postup na žemle tiež z chlebovej zmesi.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Chlebovú zmes som kúpila v akcii, aj teraz bude...
-
2
Vymiesila som podľa návodu ,len som pridala asi 2 hrste mletých orechov,1 lyžicu psyllia, ktoré som namočila vo vode a štedro rascu, bez ktorej si chlieb neviem predstaviť. Nerobí mi problém surové cesto ochutnať, tak som pridala trocha soli. Miesim ručne, tak viem pridávať tekutinu podľa potreby. Nefotila som, lebo som nemienila tu recept pridávať. Ale možno sa začiatočníkom zíde. Vonku prší už tretí deň, no ten tichý a vytrvalý dážď bol prepotrebný. Nepokosená tráva pri bloku aspoň neškodí alergikom, lebo peľ nelieta.
-
3
Cesto som nechala v miske kysnúť asi 30 minút a potom som ho dala na dosku a ešte premiesila, prekladala a podsýpala trocha múkou, vytvarovala a dala na plech. Tam kysol asi 40 minút a keď pekne zväčšil objem, narezala som ho žiletkou, dala som na spodok rúry misku s vriacou vodou a vo vyhriatej rúre na 240 °C som nechala 10 min, potom som znížila na 190 °C, vybrala misku s vodou a dopekala ešte 40 min. Krájala som ešte vlažný.
-
4
Ale na kváskový nedám dopustiť a preto už mi nový kvások dozrieva, to je iná kvalita:
-
5
A na záver niečo pre potechu očí aj duše. V tom upršanom a zamračenom dni sa zíde, tak všetkým prajem slnko aspoň v duši :-).
tys panna zázračnica
studený máj-v stodole raj
aj tu tichý smoklivý dáždik padá
naša záhradka je rada..
pri chuti a sile sa-Editka milá-dlho uchovaj
a nám radosť rozdávaj...
:-)
Chceli by sme Vás poprosiť, či by ste nemohli tieto Vaše cenné rady a postup pridať ako samostatný fotorecept. Bolo by to fajn, recept by sa aj potom neskôr dal na varecha.sk aj lepšie vyhľadať...
Pripomenula si mi začiatky s kysnutým cestom. Mlátila som ho ako o život. Spolubývajúca ho mala vždy ľahké a mäkké i na druhý, tretí deň. Vravela, že nemám bojovať. Asi v tom tkvie tajomstvo úspechu.
Trénink dělá závodníka, chce to vytrvat. Kdyby jsi viděla moje počátky s kváskovým chlebem, i dřevotřískovou desku jsem vyrobila. Hodně trpělivosti a ať se daří!
Tú zmes momentálne v LIDLi nemajú. Neva. Počkám. Ja sa to podľa tvojho návodu naučím.
Na kysnuté musí mať človek talent. Spolubydla bola z Vysočiny. To je diagnóza. Recept? Nie je. Nikdy nevážila. Robila od ruky a od oka. S citom.
To znám. Babička a někdy i maminka dělaly kynuté těsto "od oka". No, mohla jsem se dívat kam chtěla a jak chtěla. Babička říkávala : "To mosíš mět v oku!" Jenomže to by mě to svoje musela podarovat.
@Nephilim ty jsi bezlepkárka?
Drzim palce!
Tyjo, vypadá to veelmi slibně!! Držím pěstě!
Krasne sa Ti podarili. Cakala som na vysledok. Sikovna!
Jasne, ze to @Frezia68 cele vysperkovala aj s podrobnym navodom. Ale Ty si to krasne zrealizovala. Gratulujem k Tvojim prvym zemliam ;-)
Hurá! Gratuluju, povedené - vykysnuté, upečené, voňavé a určitě chutné žemle! Jsi šikulka!
Jsi šikovná, chlebík drží tvar, to je dobrá zpráva. Ještě zapracovat na práci s těstem do tvaru bochníku, tvůj mi přijde, že jsi nechala "svár" /kde se těsto setkává/ hore. Neboj, také mi chvíli trvalo, než mi došlo, že "svár" patří dole a je třeba na to myslet. Někteří milují chrumkavé a tak věřím, že chutnal moc!
Povedený, chutný chlebík. Mám dotaz, jestli to srdíčko je z formy?