Foto: pusta
Včera večer mi padol zrak na zvyšok bieleho domáceho chleba a upiekla som túto plnku. Môže sa konzumovať samostatne alebo použiť ako plnka do Zobraziť celý popisVčera večer mi padol zrak na zvyšok bieleho domáceho chleba a upiekla som túto plnku. Môže sa konzumovať samostatne alebo použiť ako plnka do hydiny či do rolád z rôzneho mäska. Je chutná za tepla i za studena.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
400 -500 g starší domáci biely |
|
2-3 ks podľa veľkosti |
|
1 ks malá |
|
1-2 strúčiky |
|
250 g |
|
300 - 400 ml |
|
1/2 zväzku |
|
5 PL /maslo |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Chlieb som nakrájala na plátky a hranolky o strane asi 1 cm. Možno použiť aj iný chlieb.
-
2
Hranoly chleba som pokrájala asi na 1x1x1 cm kocky a ...
-
3
... dala som ich do misy a nechala som ich niekoľko hodín voľne preschnúť.
-
4
Zatiaľ som si očistila cesnak a cibuľu, ktorú som pokrájala na jemno.
-
5
Posekala som petržlenovú vňať na drobno, u mladej vňate posekám aj tenké stopky, ktoré majú jemnú a trocha nasládlu, príjemnú sviežu chuť.
-
6
V panvici na zohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Nechala som ich úplne vychladnúť.
-
7
Bravčovú pečeň som nožom nenaškriabala, ani nepomlela, nerozmixovala, ale som ju nakrájala na malé kocky. Dobre sa krája, ak pečeň pred krájaním dáme na 15 -20 minút do mrazničky.
-
8
Rozklepla som vajcia a žltka som oddelila od bielkov.
-
9
V miske som žltka rozšľahala s osoleným mliekom pomocou vidličky.
-
10
Pripravila som si potrebné koreniny.
-
11
Chlebové kocky som zaliala vaječno-mliečnou zmesou - nie dlhšie ako na 15 minút, aby a kocky chleba nerozmočili, pomlela som na to čierne korenie, nastrúhala som muškátový oriešok a pridala majoránku.
-
12
Pridala som prelisovaný cesnak.
-
13
Pridala som pokrájanú pečeň a osmaženú cibuľu aj s petržlenovou vňaťou, ktoré už vychladli.
-
14
Zmes som spolu opatrne premiešala, aby sa nerozbili nasiaknuté chlebové kocky.
-
15
Z bielkov som šľahala tuhý sneh,...
-
16
...ktorý som po častiach pridala k chlebovej zmesi s pečeňou a ...
-
17
...opatrne som ho vmiešala do plnky na 2x tak, aby sa sneh z bielkov nerozbil.
-
18
Hotovú plnku som dala do vymastenej a strúhankou vysypanej formy, vrch som poliala olejom. Použiť možno akúkoľvek formu.
-
19
Plnku som piekla neprikrytú v trúbe na 170-tich stupňoch 1 hodinu. Teplota a čas pečenia sú závislé od trúby. Upečenú plnku som nechala ešte chvíľu postáť a až potom som ju vyklopila z formy a pokrájala na asi 1,5 cm plátky. Možno pokrájať aj na iné tvary.
-
20
Podávala som za tepla s kyslou uhorkou a mesiačikmi paradajok. Je chutná aj za studena.
Diskusia k receptu