Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Chalupárske zemiaky zapečené s hubami fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. decembra 2021
Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept)
Foto: sracz

Verte mi, prosím, že najradšej ich robím a mám s čerstvou „úrodou“ vlastnoručne nazbieranej zmesi čerstvých, či sterilizovaných húb. Ešte dlho si však musím o mojej predstave nechať iba snívať. Vy ste na tom určite lepšie a ja Vám to všetkým, milí priatelia, zo srdca doprajem. Pripravte si tento recept podľa vlastných možností a chutí. Želám vám známe „vihodňarske, dobre šmaki, ... ta ňe!?“ Postup je jednoduchý v obidvoch prípadoch a chuť výsledného „diela“ kúzelná. S chuťou do práce a dobrú chuť!

4-6
porcie
30 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

1,2-1,5 kg (uvarené v šupke)
5-6 PL čerstvé
2-3 PL
1 ks veľká
350-400 g čerstvé (šampiňóny crimini)
240-250 ml pokrájaná
5-6 PL
320-350 g
120-150 g hustá
220-230 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zostava prostá a príprava jednoduchá. Spravidla toto moje „dielo kompletizujem baj vočko“, ale kvôli poriadku som tentoraz všetko poctivo odvážil či odmeral a už na vstpnom zábere sú uvarené a ošúpané zemiaky, pokrájaná klobása a orestované huby „criminy“ alias béžové šampiňóny.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V šupke uvarené a olúpané žlté zemiaky som pokrájal na tomto „PMM“ prostriedku malej mechanizácie a kolieska som hneď v prvej vrstve ukladal do maslom vymastenej a strúhankou posypanej zapekacej misy z jenského skla.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do panvice som nalial rastlinný olej a naň rozložil pokrájané huby „crimini“, jemne ich posolil, okorenil, pridal hrnček čerstvo pokrájanej petržlenovej vňate a chuť Slovenska „prikúzlil“ čerstvo mletými guličkami sušenej borievky. Potom som huby nechal na strednom ohreve restovať.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Časť orestovaných húb som rozložil na prvú vrstvu zemiakov, jemne osolených...

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nasledovala pokrájaná údená klobása...

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...opäť vrstva zemiakov, jemne osolených a plátky masla...

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vrstva pokrájanej klobásy, vrstva orestovaných húb a kôpky kyslej smotany.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posledná, horná, vrstva zemiakov jemne osolených a...

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...poliatych „šlahetkou“ t. j. asi ¼ litrovou „škatuľkou“ šľahačkovej smotany, s jemným posypom strúhanky.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a po necelej hodinke v rúre vyhriatej na 180 ⁰C som získal takéto „zlatučké dielo“.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    S chuťou sme ho zjedli s okrou a jalopeño zo sladkokyslého „Znojmo“ nálevu.

    Chalupárske zemiaky zapečené s hubami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

boxik
Vyzerá to prudko jedlé , ďalšia možnosť využitia nadúrody zemiakov. Ina kvitujem ,že sa aj v tomto čase na vareche nájde niekto kto myslí na to ,že s koláčov a zákuskov sa nenajeme.
haji
Povedený recept, hned bych brala celú plnú zapekaciu misku a s nikým bych se nedělila. Díky za inspiraci!
Faktická poznámka /ne pro autora receptu/: Ta vyskakující reklama - video v postupu je na - každý si doplní na co asi! Prasí to recept, pardon.
kvakac
Veľmi chutný recept pri ktorom by som si dal aj našup. No ale veľmi za mi zapáčil PMM a ten drevený mazacky bager na tej bledo modrej miske. Takže nie len sladkosťami je človek živý, ale aj poriadnymi zemiakmi.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha