Ceviche z lososa a citrusových plodov
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 22. júla 2021
Foto: Dušan Křístek
porcií
Suroviny
600 g čerstvý |
|
30 ml ryžový |
|
70 ml |
|
200 ml |
|
1-2 PL (alebo podľa chuti) |
|
15 g |
|
15 g (alebo mäta) |
|
2 strúčiky |
|
1 ks menšia |
|
100 g čerstvá |
|
100 g čerstvá (alebo zelená) |
|
100 g (bez semien) |
|
100 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Filetu z lososa nakrájame na širšie rezance asi 1 x 3 cm. V miske vymiešame cukor, šťavu z citrónov a pomaranča a ryžový ocot. Pridáme očistený, na plátky nakrájaný cesnak. Koriander a medovku otrháme a lístočky pokrájame na jemné rezančeky. Všetko zamiešame a necháme aspoň 3 hodiny odležať v chladničke. Mäso lososa na povrchu zbelie.
- 2
Medzitým si nakrájame zostávajúce suroviny na malé kocky/brunoise (4 x 4 mm). Červenú cibuľu pozdĺžne natenko nakrájame (na jemné mesiačiky alebo kocky).
- 3
Všetky suroviny pridáme do ceviche až tesne pred podávaním a ešte necháme asi hodinu dobre vychladiť. Podávame priamo z chladničky.
- 4
Ceviche môžeme pripraviť aj z iných druhov morských rýb alebo plodov mora. Podávame s natrhanými chrumkavými šalátmi (ľadový, rímsky...), alebo aj s chutnou ciabattou alebo opečenou bagetou.
Tiež losos:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu