Ceviche z lososa a citrusových plodov

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 22. júla 2021
Ceviche z lososa a citrusových plodov
Foto: Dušan Křístek
5
porcií

Suroviny

600 g čerstvý
30 ml ryžový
70 ml
200 ml
1-2 PL (alebo podľa chuti)
15 g
15 g (alebo mäta)
2 strúčiky
1 ks menšia
100 g čerstvá
100 g čerstvá (alebo zelená)
100 g (bez semien)
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Filetu z lososa nakrájame na širšie rezance asi 1 x 3 cm. V miske vymiešame cukor, šťavu z citrónov a pomaranča a ryžový ocot. Pridáme očistený, na plátky nakrájaný cesnak. Koriander a medovku otrháme a lístočky pokrájame na jemné rezančeky. Všetko zamiešame a necháme aspoň 3 hodiny odležať v chladničke. Mäso lososa na povrchu zbelie.

  2. 2

    Medzitým si nakrájame zostávajúce suroviny na malé kocky/brunoise (4 x 4 mm). Červenú cibuľu pozdĺžne natenko nakrájame (na jemné mesiačiky alebo kocky).

  3. 3

    Všetky suroviny pridáme do ceviche až tesne pred podávaním a ešte necháme asi hodinu dobre vychladiť. Podávame priamo z chladničky.

  4. 4

    Ceviche môžeme pripraviť aj z iných druhov morských rýb alebo plodov mora. Podávame s natrhanými chrumkavými šalátmi (ľadový, rímsky...), alebo aj s chutnou ciabattou alebo opečenou bagetou.

Diskusia k receptu