Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. júna 2020
Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Milujeme jedlá s hubami všetkého druhu. Obdivujem a rešpektujem pozitívny vplyv jednotlivých zložiek aj týchto darov našej spoločnej Matky Prírody. Veľmi mi chýbajú potulky po našich lesoch a lúkach, spojené s hubárčením. Čerstvé a hlavne naše sú na nezaplatenie. Teraz som však odkázaný iba na „kúpenské“, aj keď uznávam, že hliva ustricová, shiitake aj iné, kladne pôsobia na ľudský organizmus. Ja ich rád kombinujem s našimi sušenými, ktoré vždy nádherne prevoňajú nielen jedlo, no aj moju kuchyňu.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

250-333 ml
10-12 ks
750-1 000 ml vlažná
240-250 ml pokrájaná
120-150 ml lístky pokrájané
2-3 ks
10-12 ks
120-150 g
podľa potreby (olivový)
Základ na omáčku:
2-3 PL (olivový)
2-3 PL čerstvé
2-3 PL
1 000-1 200 ml studené
2-3 PL (alebo domáci z kapie)
2-3 ČL
3-4 PL postrúhaný
2-3 PL
1 ČL
120÷150 ml
Ďalej:
240-250 ml (mix)
3-4 strúčiky (pretlačený)
600-700 g (prípadne linguine)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V zostave použitých ingrediencií „na štarte“, dominuje misa s namočenými sušenými hríbmi z domova a sušenými shiitake (uprostred vo fľaške vedľa harissy, sú sterilizované plátky portobello, crimini a šampiňónov). Pred ďalším spracovaním však shiitake z nálevu vyberiem a odstránim ich „nožičky“, ktoré ani vo vlažnej vode nezmäknú. Nechám ich ešte poriadne dosušiť a potom ich pomeliem na prášok, ktorý používam v „mixe s triešťou“ ostatných húb na dochutenie polievok, omáčok a prívarkov.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájaná petržlenová vňať a stonkový zeler (bez „fúzov“) jedlá s hubami obohatia, podobne ako v tomto recepte mladá cibuľka aj s „pierkami“, no a čerstvo mletá borievka (jalovec) v elektrickom mlynčeku v pozadí, je pre mňa v jedlách s hubami, už od detstva neodmysliteľná.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyškvarenú slaninu som v rajnici doplnil troškou rastlinného oleja a zasypal všetkým pokrájaným „zeleným“.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo vyššom hrnci som pripravil „trojkovú“ zápražku (po 3 PL rastlinného oleja, masla a hladkej múky).

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď vôňou naplnila kuchyňu, zmiešal som ju na požadovanú hustotu so studeným mliekom, pridal 3-4 PL pikantnej harissy, mleté biele korenie. Priebežne som na „trojboji“ v slanine podusil huby s troškou ich vlastného nálevu a vyvaril fettuccine rezance.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postrúhaný syr gouda, kyslá smotana a čerstvo pomletá borievka, po zamiešaní omáčku „pasujú“ do rytierského stavu a ideme do finále...

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do podusených húb som teraz pridal aj sterilizované bez nálevu a pretlačené strúčiky cesnaku, premiešal, už iba krátko spoločne podusil...

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a zalial omáčkou, ktorej hustotu som zredukoval zvyšným nálevom zo sušených húb a 2-3 PL šľahačkovej smotany. Vy si hustotu omáčky zredukujte, prosím, podľa Vašich chutí a zvykov.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Už len „zosobášiť“ s vyvarenými nepreplachovanými (lepšie na nich drží omáčka), rezancami.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nezabudnúť na „koštovaciu“ porciu pre susedov a

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    za horúca podávať posypané pokrájanou petržlenovo-zelerovou vňaťou.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Bougainvillea nádherne rozkvitnutá, napriek 40-50 °C horúčavám a spaľujúcemu slnku.

    Cestoviny fettuccine s hustou hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
To je krása! Hneď by som si dala za tanier. Huby milujem, ale u nás v domácnosti som jediná. Manžel ani dcéra ich radi nemajú. Tak, keď už si niečo s hubami urobím, len pre seba, tak to mám potom na tri dni. :)